Vă relatam acum câteva luni despre eforturile pe care primăria din Clinceni le face, în ciuda greutăților provocate de criză, pentru a ridica nivelul de civilizație al localității. Cum? Prin îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii localității. Efecte? Creșterea confortului clincenenilor, care vor avea parte de condiții de trai cu adevărat europene.

L-am căutat din nou pe Adrian Budeanu. Am vrut să aflăm ce se mai întâmplă cu lucrările în curs de execuție, dar și ce proiecte au mai fost puse „pe tapet”. Pentru că eram imediat după sărbătoarea de 8 Martie, primarul ne-a povestit despre acțiunea organizată de primăria Clinceni cu ocazia Zilei Femeii. Așadar, cu acest prilej, Adrian Budeanu, însoțit de copiii din localitate, au oferit flori tuturor femeilor din localitate. Pentru aceasta, cei implicați în această acțiune au colindat pe la, nici mai mult nici mai puțin, de 2200 de gospodării din comună. N-au fost uitate nici cadrele didactice de la unitățile de învățământ ale Clinceniului. „A fost o sărbătoare foarte frumoasă. Noi cei de la primărie suntem întotdeauna foarte atenți cu doamnele din comună”, ne-a spus Adrian Budeanu.

Lucrările la rețeaua de canalizare și alimentare cu apă, pe ultima sută de metri

În anul 2008, demara la Clinceni, proiectul din cadrul ADIA, din fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro, care își propunea introducerea canalizării și a alimentării cu apă în comuna Clinceni. Erau vizați 55 de kilometri din cei 110 cât măsoară rețeaua stradală din localitate. „Acum, după aproape 5 ani, lucrările se apropie de final. Mai avem doar 5 kilometri din lungimea totală prevăzută în proiect. Fără doar și poate, lucrările se vor termina pe 31 decembrie 2013. Tot atunci, va fi dată în exploatare și noua stație de tratare și pompare a apei.”, ne-a precizat primarul. Am aflat, însă, că există, din păcate, și o problemă în această privință. Este vorba de Ordoreanu, unul dintre cele trei sate ale comunei. Această localitate a fost reînființată după 1990. Astăzi, Ordoreanu are mai puțin de 2.000 de locuitori. Ei bine, de aici pleacă problema. Conform regulamentelor în vigoare, așezările cu mai puțin de 2.000 de locuitori nu pot beneficia, încă, de introducerea rețelelor de apă și canalizare. Colac peste pupăză, satul se află la 5 kilometri de Clinceni. Ar fi nevoie, așadar, de o conductă cu această lungime care să branșeze așezarea la rețeaua din Clinceni, în condițiile în care drumurile din Ordoreanu nu au mai mult de 4 km. „Este o problemă dificil de rezolvat, în aceste condiții. Voi încerca să găsesc o soluție în faza a-II-a a programului din cadrul ADIA, care va demara din 2014. Nu vreau ca locuitorii din Ordoreanu să fie vitregiți, doar din cauză că nu întrunesc numărul de locuitori. Sunt, totuși, optimist! Eu cred că < nu se poate >, nu există!”, ne-a spus primarul.

Asfaltări, trotuare, rigole și podețe

Primarul Adrian Budeanu este preocupat de soarta tuturor cetățenilor și așezărilor care compun Clinceniul. Pentru el, nu există discriminare. Drept dovadă, cei 2 kilometri asfaltați în micuța localitate amintită mai sus, 1,2 pe strada Tudor Vladimirescu, iar diferența, pe Unirii. Am putea spune, iată, că jumătate din Ordoreanu este, deja, asfaltat. Și nu oricum, ci cu un asfalt de foarte bună calitate. Sunt avuți în vedere, în viitorul apropiat și ceilalți 2 kilometri. În localitatea care dă numele comunei este în curs de desfășurare un program de amenajare a șoselelor. Astfel, în zona șoselei Clinceni, Monumentul Eroilor și Răsăritului se amenajează trotuare, rigole și podețe. În funcție de finanțare, acest program se va extinde pe toate străzile din Clinceni. 

Un alt proiect care va prinde viață anul acesta, este cel al construirii unei piețe alimentare cu o suprafață 200 de metri pătrați. Ea va fi situată în apropierea sediului poliției locale și va avea în compunere o hală, care va adăposti tarabe și magazine. Fondurile, în valoare de peste 450 de mii de lei, sunt deja aprobate, lucrările urmând să înceapă în scurt timp.

Centru social și trapeze

Un alt proiect de suflet al primarului Budeanu este Centrul Social, pe care acesta dorește să-l înființeze în comună, în valoare de 1,1 milioane de euro. Acesta va cuprinde cabinete medicale, o bucătărie și o sală de mese, în care cei cu probleme sociale vor putea beneficia de o masă caldă. În acest proiect este implicată și parohia părintelui Gheorghe Gheorghe, care se va ocupa îndeaprope de „păstorirea” acestui centru. Ce le mai pregătește Adrian Budeanu clincenenilor? Ei bine, este în curs de licitație construcția unei policlinici în comună, pentru care vor fi alocați peste 1 milion de lei. Și, pentru că „mens sana in corpore sano”, se va construi și o sală de sport polivalentă, prin implicarea Ministerului Dezvoltării.

Edilii locali s-au implicat și în construirea a două trapeze, la biserica din Slobozia și la cea din Olteni. În concluzie, nu putem decât să confirmăm spusele primarului Adrian Budeanu. Cei care conduc destinele comunei sunt, într-adevăr, implicați în conceperea a cât mai multor proiecte, pentru a ridica Clinceniul la nivelul altor „surate” de-ale lui din Uniunea Europeană.

„Implică-te, creează și salvează!”

Acesta este titlul unui proiect al cărui autor, Tudor Ioniță, lucrează în Departamentul Absorbție Fonduri Europene din cadrul primăriei din Clinceni. Tânărul manager al acestui proiect a reușit să obțină prin Programul Comisiei Europene Tineret în Acțiune, Acțiunea 5.1, 15 mii de euro. Proiectul își propune să conștientizeze și să responsabilizeze tinerii din comună în privința protejării mediului înconjurător. În acest demers sunt implicați reprezentanţi ai autoritaţilor publice locale (Consiliul Local Clinceni, Conducerea Liceului cu program Sportiv Clinceni, cabinetele Medicale de pe raza comunei, Consiliul Judeţean Ilfov), responsabile de politicile de tineret și 50 de tineri voluntari proactivi din Comuna Clinceni și împrejurimi care vor beneficia de colaborarea cu RoRec (Asociația Română pentru Reciclare). Proiectul va fi lansat pe 3 aprilie și va avea durata de un an. În cadrul acestuia vor avea loc ateliere de lucru și acțiuni de colectare a deșeurilor. Tudor Ioniță este convins că, la sfârșitul proiectului, Clinceniul va avea tineri mult mai implicați în protejarea mediului înconjurător, care vor căpăta abilități comunicaționale și decizionale, bine integrați în societate și cu respect pentru valorile europene.