N-am încotro, trebuie să revin la balamucul din industria alimentară românească. Ce se-ntâmplă, este halucinant. Sau, mai degrabă, am impresia că suntem într-un film cu proști. Totul mi-aduce aminte de bancul cu Radio Erevan și compozitorul Șostakovici care de fapt nu primise, ci i se furase o mașină, care, la rândul ei, nu era mașină, ci bicicletă. După lupte seculare, care au durat mai bine de o săptămână ANSVSA a scremut, în sfârșit niște rezultate privitoare la analizele efectuate la produsele alimentare. Astfel, am aflat că, de fapt, carnea de curcan exportată în Germania se conforma tuturor normelor europene, procentul de antibiotic fiind mult sub cel admis. La carnea de mici, însă, altă gâscă în altă traistă. Cele 1.920 de casolete cu mici, depistate într-un hipermarket, aveau într-adevăr carne de cal într-o veselie. La aflatoxină, stăm, totuși, mai bine. Din cele 1.335 de probe analizate, doar 67 aveau aflatoxină. Un procent destul de mic, comparativ cu hărmălaia care s-a iscat pe marginea subiectului. Mai mult, valoarea cantității de aflatoxină, de 0,15 l’g/kg, este de trei ori mai mică decât cea acceptată, de pildă, în SUA. De asemenea, iaurtul Danone s-a dovedit, și el, perfect pentru consum. Concluzia este una singură. E clar, avem un talent unic în Europa. Din nou, ne-am dat cu tesla în locul acela foarte sensibil. Toată situația a fost gestionată execrabil. Pe de o parte, oficiali din ANSVSA și Ministerul Agriculturii s-au repezit să dea comunicate după comunicate, care mai de care mai înfricoșătoare, pe de altă parte televizunile flămânde de senzațional, le-au inflamat de ziceai că ne aflăm în fața unei catastrofe naționale. Isterie, ce mai! Catastrofa s-a produs însă în altă parte. Vânzările de lapte au scăzut cu 40 la sută, fermierii înregistrând pierderi de zeci de milioane de euro. Așa cum am mai spus, totul pare o acțiune concertată, organizată pentru a distruge și ce a mai rămas din biata agricultură românească. Pedelistul sucevean Orest Onofrei, susține că asistăm la o tentativă de subminare a economiei naționale. Nu există decât trei variante. Cei care au gestionat problema au fost fie rău intenționați, fie incompetenți, fie proști de-a dreptul. Vorba golanului de la Târgu Ocna: ori suntem proști, ori nu mai suntem! Ei bine, după comunicatele ANSVSA, au apărut și țapii ispășitori. Au început să cadă pe, pe rând, capete din MADR și ANSVSA. Dar balamucul este departe de a se fi terminat. În timp ce scriam acest editorial, aflu că 2.000 de conserve de carne de vită Ardealul „nechează” când la deschizi. I-ho-ho!!! Băi, fraților, voi chiar ați înnebunit?