Democrat-liberalii se întrunesc sâmbătă, la Bucureşti, în Convenţia Naţională Extraordinară, pentru a-l alege pe preşedintele formaţiunii şi pe cei doi preşedinţi ai comisiilor permanente ale PDL. La evenimentul care va avea loc la Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo  sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din organizaţiile teritoriale. Candidaţii la preşedinţia Partidului Democrat Liberal sunt actualul lider al PDL, senatorul Vasile Blaga, deputatul Elena Udrea şi europarlamentarul Monica Macovei.

Vasile Blaga candidează pentru un nou mandat cu moţiunea „România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci”, prin care îşi propune reorganizarea partidului de la „firul ierbii” şi prezintă ca viziune centrală şi obiectiv pentru următorul deceniu „egalitatea în faţa legii” şi „reconstrucţia statului ca spaţiu al cetăţenilor activi”. 

Elena Udrea a intrat în cursă cu moţiunea‚ „Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie’’, document prin care propune revigorarea formaţiunii democrat-liberale astfel încât membrii PDL să atragă electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din România. 

Monica Macovei vine în faţa electoratului democrat-liberal cu moţiunea „Reformiştii”, document programatic în care evidenţiază necesitatea reformării PDL prin aplicarea permanentă a unor standarde etice de partid, o politică de carieră bazată doar pe merit şi în care subliniază rolul de principal partid de opoziţie al Partidului Democrat Liberal. 

Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare (COCNE) a PDL a stabilit, pe 26 februarie, norma de reprezentare pe judeţe a delegaţilor la Convenţie, în baza unui algoritm care a luat în calcul rezultatul alegerilor locale şi parlamentare.  Aceeași comisie a PDL a stabilit, prin tragere la sorţi, şi ordinea prezentării celor trei moţiuni: Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga. Decizia comisiei cu privire la acest aspect menţionează că fiecare moţiune are la dispoziţie 45 de minute pentru prezentare, timp în care liderul moţiunii şi cinci susţinători ai acestuia se pot adresa electorilor.