Premierul Victor Ponta a înaintat propunerile pentru procurorii șefi iar numele avansate au stârnit rumori.
Totuși, cine sunt cei cinci?
Laura Codruţa Kovesi a fost în perioada 2006-2012 la şefia Parchetului General și are aproape 18 ani de experienţă ca procuror.
Codruţ Olaru, propus de premier ca adjunct al procurorului general, este procuror din 1995, în perioada 2005 – 2007 a fost procuror la DIICOT Bacău pentru ca din ianuarie 2007 să devină procuror şef al DIICOT. În locul lui Olaru, la DIICOT, Victor Ponta a propus-o pe Alina Bica, procuror cu 17 ani de experienţă, tot din generaţia lui Olaru şi Kovesi. Începând din 2006, Bica a fost procuror şef de birou la DIICOT, iar apoi procuror şef de serviciu la aceeaşi instituţie.
Bogdan Licu, propus pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție(PICCJ) şi Elena Hosu, avansată de premier pentru funcţia de ajunct al procurorului şef al DIICOT, lucrează ca procurori tot de 17 ani şi au, la rândul lor, experienţă managerială. Astfel, Licu a fost, încă din 2001, şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Este titularul unei acţiuni disciplinare iniţiate la CSM în 2007 împotriva procurorului Cirpian Nastasiu care ceruse instanţei eliberarea din arest a lui Omar Hayssam. Elena Hosu a fost şef Birou de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul DIICOT. Cel mai controversat nume de pe lista lui Ponta pentru parchete este cel al lui Tiberiu Niţu, propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Tiberiu Nițu a fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea. Tiberiu Nițu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni.