Despre acest proiect, finanțat din fonduri europene, v-am mai relatat într-unul din numerele anterioare. El se încadrează în programul „Tineret în Acțiune – Youth In Action!”, Acțiunea 5.1. În cadrul acestui proiect,  în perioada 1 martie-27 ianuarie 2013, vor avea loc acțiuni de responsabilizare și educație ecologică a tinerilor voluntari din comună, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

Inițiatorul proiectului este un tânăr destoinic și inimos din Clinceni, Tudorel Mihai Ioniță, care lucrează în Departamentul Absorbție Fonduri Europene din cadrul primăriei comunei. El a reușit să acceseze 15 mii de euro din bani europeni pentru a conștientiza și responsabiliza tinerii din comună în privința protejării mediului înconjurător. În cadrul unor ateliere de lucru și a unor acțiuni de colectare a deşeurilor Tudorel Ioniță își propune să-i facă pe tinerii din comună să înţeleagă ce înseamnă voluntariatul și cât de important și vital este respectul față de natură.

„Comuna Clinceni, va fi mai vizibilă pe harta europeană”

Startul proiectului a fost dat, miercurea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Complexul „Belvedere”, din localitate. La conferință, pe lângă managerul proiectului, au participat Florin Nae subprefect de Ilfov, Mihai Stan, reprezentantul Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale din cadrul CJ Ilfov, doamna Nuți Nicoleta Trifan directoarea Liceului cu Profil Sportiv din Clinceni, direct implicat în proiect, Isabelle Greger, reprezentanta ROREC (Asociația Română pentru Reciclare), consilieri locali, tineri și elevi din comună. În cuvântul de deschidere, Tudorel Ioniță a susținut o prezentare a proiectului. La rândul său, consilierul local Gheorghe Niculae a ținut să sublinieze că, prin această inițiativă, Clinceniul va deveni mai vizibil pe harta Europei. „Prin activitățile pe care și le propune acest proiect, tinerii vor înțelege mai bine rolul pe care îl au în calitate de cetățean. Este un proiect de educație care va crește împlicarea tinerilor în viața publică. Ei trebuie să conștienti-zeze importanța respectării legislației și a protejării mediului. Ei vor învăța să comunice și să-și dezvolte spiritul civic”, a ținut să precizeze dl Niculae.

Consiliul Județean sprijină proiectul

În continuare, a luat cuvântul Mihai Stan, reprezentantul Direcției Absorbție Fonduri Interne și Internaționale din cadrul CJ Ilfov. „Felicit această inițiativă! Consiliul Județean sprijină ideile și inițiativele tinerilor din Ilfov. Sper să fie începutul unei serii întregi de proiecte finanțate din fonduri europene, cu impact direct asupra tinerilor”, i-a asigurat Mihai Stan pe cei prezenți.

ROREC este alături de tineri

Adresându-se celor prezenți, Isabelle Greger, reprezentanta ROREC, asociație parteneră a proiectului, a spus: „Noi am colaborat foarte bine cu Tudorel Ioniță și în trecut. De altfel, el a fost cel care ne-a cerut sprijinul pentru acest proiect. Ne vom implica cu tot ce ne stă în putință, pentru ca această inițiativă să fie un succes. Noi vom organiza „zone eco”, unde, cei care doresc, pot depune baterii uzate, becuri, telefoane mobile, jucării sau aparate electrice și electronice defecte, pe care le vom colecta și le vom transporta gratuit la fabrica de reciclare din Jilava. ROREC va fi oricând alături de voluntarii implicați în acest proiect.” 

„De treci codrii de aramă…”

O intervenție care a smuls ropote de aplauze asistenței a fost cea a doamnei directoare a Liceului cu Profil Sportiv, Nuți Nicoleta Trifan. Asta și pentru că dna Trifan și-a încheiat alocuțiunea recitând cu multă sensibilitate câteva versuri din „Călin, file din poveste”:

„De treci codrii de aramă, de departe vezi albind

Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.

Acolo, lângă isvoară, iarba pare de omăt,

Flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet”, 

tocmai pentru a sublinia cât de importantă este natura pentru viața oamenilor. „Ne bucurăm că suntem implicați în acest proiect. Principalii beneficiari sunt elevii noștri, care vor înțelege ce înseamnă a fi voluntar, ce înseamnă a fi cetățean european, că, în această calitate, ai atât drepturi, dar și obligații. Iar obligația noastră, a tuturor, este de a proteja natura, fără de care viața nu ar fi posibilă. De asemenea, acest proiect dezvoltă spiritul civic al tinerilor, ideea solidarității, care, în ultima vreme a cam dispărut și, totodată, ideea de a fi bun, de a fi de folos. Natura înseamnă frumos, iar frumosul trebuie să dăinuie în fiecare dintre noi”, a ținut să sublinieze dna directoare în cuvântul său.