Inteligenţa nu înseamnă să nu faci greșeli, ci să vezi repede cum să le îndrepţi
Cu aproape un an în urmă, o agenţie cu renume în presă, Reuters, difuza un reportaj din comuna Petrăchioaia. Perspectiva era sumbră. Unii au tradus că localitatea ar reprezenta “Polul sărăciei în UE”. Nu era aşa. Confuzia apăruse din pofta argumentelor răvăşite. Şi nu numai.
Poate că Petrăchioaia ar fi una dintre comunităţile sărace. Dar din judeţ. Din Ilfov. Nicidecum din Europa unită.
Verdictul mai pluteşte încă. Cine ar avea timp şi putere să repare vorbe? Dar fapte? Ei bine, sunt oameni care s-au şi apucat de treaba asta. În pofida oficialilor trecuţi, ce n-au mişcat un pai pentru oamenii comunităţii.
Care au fost minele explozive?
Bineînţeles, legile retrocedărilor. Conform lor, foştilor proprietari de terenuri li s-au scăzut ba 8,5 %, ba 15 % din totalul suprafeţei restituite. Ele reprezentau în general, investiţii funciare existente pe acele terenuri, canale de irigaţii sau alte lucrări şi obiective care nu puteau intra în regimul proprietăţii retrocedate.
Acum, acele procente de reducere trebuie restituite. La Petrăchioaia sunt peste 970 de persoane care au depus cereri de restituire a coeficienţilor de reducere amintiţi. Numai că între timp, pe multe suprafeţe se află firme, fabrici noi, care lucrează, aducând bani buni bugetelor locale şi celui naţional. În plus oferă multe locuri de muncă.
Sminteala zvonurilor
Primul şi cel mai parşiv prin consecinţe, a fost cel că primăria din comună ar avea 3 000 ha de teren excedentar. Numai că l-ar ţine ascuns şi nu vrea să-l împartă oamenilor care au dreptul la el. Nimic mai fals. Astăzi există numai 0,58 ha excedent, lucru evidenţiat de toate comisiile locale, judeţene, inspecţii, care au confruntat documentele cadastrale şi legalitatea lor cu realitatea faptică.
Ultima balanţă a fondului funciar, făcută în urmă cu 2 luni, semnată şi asumată de specialişti confirmă asta. Şi apoi, unde să ascunzi 3 000 de ha? Asta ar însemna cam 60% din tot ce are comuna. O nebunie curată.
Început banal, fără sirene
Alexandru Moise Radu este cunoscut la Petrăchioaia ca un venerabil gospodar. Are peste 80 de ani. Omul îşi duce bătrâneţea cum poate. Acum, locuieşte în Bucureşti, la unul din fiii săi. După ’90, şi-a cerut pământul înapoi. S-a considerat însă nedreptăţit şi a trecut la fapte. Nimic rău în asta. Dar tot nimic nu prevestea pârjolul vorbelor. Iar supărarea a devenit, în timp, un potop de cuvinte grele. De asta se ocupă acum celălalt fiu, Cristian Radu. Ca moştenitor. Însă cum o face? Iată:
“Scârbelor, nenorociţilor, lichelelor”…
Volbura furiei oarbe prăpădeşte totul în cale:
Exemplu? Una din petiţii. Primită la Secretariatul General al Guvernului, cu nr. de înregistrare 104, din 16.01.2013.
Câteva rânduri din text: “Notificare – pamflet – jeluire – memoriu – Bunului Dumnezeu – unui om de aiurea. (…) Din cimitirele comunei, satelor (Petrăchioaia) unde au fost aruncate (!? n.n.) mai mulţi eroi, ei se urcă din testamentul lor, egal scârbelor – nenorociţilor – lichelelor – hoţilor, mafioţilor – trans-găşti de politruci, daţine (! n.n.) palma de pământ – sechestrată, furată – înapoi (…) zoaia – politruci – sforăie tropăind – cu copitele pe sufletele urmaşilor lui Moromete – nişte ţărani. Ruşine – Ruşine – scârbelor – impostori iresponsabili – că nu există pe teritoriul comunei Petrăchioaia teren arabil excedent”.
Şi totul curge la fel, cu: “răzbunarea printr-un scuipat, la cada cu mocirlă a istoriei – veşnica voastră pomenire! (…) Semnează Cristian Radu, str…, nr…”. (am reprodus ortografia, succesiunea şi stilul originare n.n.)
Surpriza de la primărie
Mihai Dobre este primar de 10 luni. A fost ales cu 78 % din voturi. Până la asta, timp de aproape 6 ani a fost viceprimar. Când am vorbit cu el, ştia câte ceva despre cazul lui Moise Radu.
Uimitor e însă că la primărie, nea Moise nu a făcut nicio plângere. Niciodată! Nici fiul său, petentul atât de vehement, Cristian Radu nu a trecut pe acolo. Nu a venit un rând scris, nici de la el. «Mă surprinde, ce scrie Cristi, că nu pare recalcitrant. Nici scandalagiu. Nu l-am văzut prin cârciumă, nu înjură. Stă aici, în comună. Ne-am întâlnit când şi când. Aştepta microbuzul, în staţie. “Noroc, nea Cristi!” “Noroc!”, mi-a răspuns. În rest, pace bună! Pe bătrânul Moise nu l-am mai zărit de ani de zile, de când a plecat la fiu-său, la Bucureşti», îşi aminteşte nedumerit întrucâtva, Mihai Dobre.
Știa primarul ceva. Dar nu tot
Aflase despre jalbele lui Cristian. Pentru că, în mod normal, unele dintre ele se întorceau de la instituţiile oficiale de stat sesizate, la primărie. Cereau răspunsuri la reclamaţiile primite. Altele, ca SRI sau MAI spuneau că, firesc, nu au vreun amestec în problemă. Peste ele însă, Preşedinţia, Guvernul, Prefectura Ilfov, Administraţia Domeniilor Statului, OCPI Ilfov, Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, indiferent de răspunsurile date, au participat din plin la nevrozarea tot mai acută a petentului.
Rezolvarea? În maximum 30 de zile
Primăria e astăzi în faza avansată de preluare a unui teren de la ADS, cu o suprafață de 293 ha. Din această suprafaţă li se va da oamenilor diferenţa oprită la primele restituiri. “Nu vrem să facem altceva cu pământul. Nici vorbă. Singura problemă va fi aceea că nu vom putea să dăm completarea asta, lângă terenul pe care omul îl are acum. Fizic, nu e posibil. Vor fi puşi în posesie, unul lângă altul, fiecare, după cum au făcut cererile”, afirmă Mihai Dobre.
Peste 99%
Certitudinea este că, printre primele persoane care vor primi procesul verbal de punere în posesie, pentru scrierea Titlului de Proprietate, va fi Radu Moise. Asta a fost asigurarea primarului, pe care şi-o asumă public. Aşa că, staţi liniştiţi! Calmaţi-vă! Veţi primi tot ce vi se cuvine.
Antidotul împotriva sărăciei îl dau oamenii. Pe acest șantier avansat de construcție se ridică o grădiniță cu suprafața de 540 mp. Ea va funcționa cu program prelungit, pentru 40 de copii, în două grupe.