Mare a fost surpriza noului primar al Snagovului, Marian Oancea, când a luat în primire „catastifele” primăriei. Aproape că a amuţit şi era să scape hârtiile din mână, văzând „moştenirea” lăsată de predecesorii lui. Adică, o datorie „dolofană” de „numai” 30 de milioane de lei. Noi. Arierate şi credite. Vechi.
Arieratele,un sac fără fund
Primarul nu s-a pierdut cu firea. Și-a revenit repede și a început să caute soluții. A reușit, în cele aproape 10 luni de când este primar, să reducă aproape o treime din angarale. Acum, primăria mai are de returnat vreo 11,4 milioane de lei, reprezentând arierate și penalități pentru acestea, împreună cu alte 9 milioane, rate neplătite la un credit bancar. Și totul dintr-un buget estimat de 10,5-11 milioane de lei. „Când am preluat conducerea primăriei, am hotărât să stabilizez situația financiară a comunei. Aveam popriri pe conturi și o droaie de penalități. În unele cazuri, penalitățile depășesc valoarea facturii, ceea ce dovedește că acele contracte au fost negociate prost. Am găsit multe facturi nedeclarate și cu TVA neplătit. S-au contractat lucrări, fără acoperire bugetară. La început, deblocam o poprire și mă trezeam cu alta. Toți banii care ne intră în conturi se duc în acest sac fără fund. Un adevărat „butoi al Danaidelor”. Slavă Domnului, că cei de sus s-au gândit și la această situație. OUG 3/2013 ne-a venit ca o mănușă. O adevărată mană cerească. Am aflat situația exactă a datoriilor și am depus deja cerere a Trezorerie. Sper să obținem întreaga sumă, adică 11.439.750 lei”, spune primarul.
Îndrumar de aruncat banii pe apa Sâmbetei
Tot el ne povestește despre niște contracte care ridică mari semne de întrebare. Pe de o parte, din cauza clauzelor contractuale, pe de altă parte, din cauza valorii acestora comparativ cu calitatea execuției. Unul dintre acesta este și cel cu societatea Terra Nova, care a primit 1,25 milioane de lei pentru asfaltări. Cea mai „temeinică” lucrare a fost cea de pe străzile Nufărului și Zorelelor. O lucrare inginerească de înaltă calitate tehnologică! Mai exact, asfaltarea s-a făcut direct peste canalizare, fără să se respecte nicio normă. După o jumătate de an, inevitabilul s-a produs: asfaltul s-a surpat, iar străzile s-au umplut de hârtoape. Ce a făcut vechea primărie? Nimic. A așteptat 2 ani, pentru ca lucrarea să iasă din garanție, iar constructorul să iasă basma curată. Mai mult, acum executantul mai vrea încă 2 miloane de lei pentru întârzierile la plată. „Nu putem să luăm nicio măsură, acum. Din acte rezultă că avem o lucrare impecabilă! Dar eu am angajat, deja, o firmă care să analizeze contractul și lucrarea. Situația aceasta trebuie lămurită!”, spune Marian Oancea, cu obidă în glas. Contracte de genul acesta ar mai fi. Primarul ne mai povestește despre unul, încheiat cu o persoană fizică, pentru extinderea rețelei electrice. Valoarea? 120 de mii de lei. „Rest” de plată? 340 de mii de lei. Fără cuvinte. Sau, ne întrebăm noi, pe unde or mai fi băncile pe care s-au cheltuit 2,5 milioane de lei și pentru care ar mai fi de dat încă vreo 600 de mii? Că pe la porțile oamenilor, abia mai zărești câteva!
„Am preluat o comună fără proiecte!”
Afirmă primarul Oancea. Ai zice că foștii edili își propuseseră să nu facă nimic în comună. Ține totuși să precizeze, cu hotărâre, că nu dorește să se lamenteze pentru situația grea în care se găsește comuna, dar vrea să aibă sprijinul și înțelegerea cetățenilor, până când localitatea va trece și acest hop. „Când faci publică situația reală, te aștepți ca oamenii să înțeleagă greutățile în care ne zbatem”, precizează și viceprimarul Mihai Anghel. „Toți banii merg acum către datorii, nu putem face investiții. Lucrăm la limita minimei rezistențe. Facem doar lucrurile absolut necesare, cum ar fi, de exemplu, plata utilităților”, adaugă și primarul. Și totuși, edilii comunei nu au stat chiar cu mâinile în sân, așteptând ca un înger salvator să-i scoată din impas. Mici investiții s-au făcut, cum ar fi construirea unui etaj la școala din Snagov, igienizarea căminului cultural „I.C.Băicoianu”, din Tâncăbești, zugrăvirea școlii din Ghermănești, sau reabilitarea sălii de sport, care, după spusele primarului, „puțea de-ți muta nasul”. Totodată, primăria a depus un proiect pentru asfaltarea a 6,5 kilometri de străzi și a fost demarată licitația pentru pietruirea a încă 12,6 km. Pietruirea este în toi şi pe alte străzi nou înfiinţate, lucrările fiind într-un stadiu destul de avansat. Gospodarii comunei sunt convinși că, pe măsură ce infrastructura se va dezvolta, va crește și numărul celor care vor veni să construiască sau să investească în Snagov.
Ultima soluţie, banii europeni
„Singurul mod de a dezvolta, în continuare, comuna, este accesarea de fonduri europene. Până vor veni banii, începând cu 2014, ne-am apucat să scriem proiecte. Și nu sunt puține!”, ne asigură Marian Oancea. În primul rând, spune primarul, sunt avute în vedere utilitățile: apă, canal, iluminat public și asfaltarea sau pietruirea străzilor. Fiecare stradă va avea dosarul ei, care va conține studii de fezabilitate și proiecte tehnice. Se vor depune aceste proiecte la MFE, Regio, ADIA, Ministerul Dezvoltării și oriunde va fi nevoie pentru a obține fonduri nerambursabile. Școala din Snagov va fi extinsă cu două săli de clasă noi și se va construi o sală de sport. Pentru că expertiza efectuată la școala veche arată că acolo nu se vor mai putea ține cursuri, există deja aprobarea Ministerului Educației pentru ridicarea unei noi școli în Ghermănești, proiectul intrând, în cel mai scurt timp, în faza de licitație. Un alt proiect care va avea nevoie de fonduri considerabile, este acela care prevede anveloparea tuturor blocurilor din Ghermănești și Snagov. „Îi vom ajuta pe locatarii care locuiesc în aceste blocuri să înființeze asociații de proprietari, fără de care nu se pot iniția lucrările. Ne vom ocupa de toate formalitățile necesare. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să vină la primărie cu buletinul și actul de proprietate. De restul ne ocupăm noi”, afirmă primarul Oancea. Mai aflăm și că a început procesul de cadastrare a domeniului public din toate localitățile comunei. Odată terminat, se vor putea da în proprietate terenurile din vecinătatea blocurilor.
Snagovul, în plină transformare
Marian Oancea și Mihai Anghel continuă să ne „bombardeze” cu proiecte. Îți vine să te crucești cât sunt de făcut în comună și cât de delăsători au fost predecesorii actualilor edili. Așadar, să începem să enumerăm. Se va construi un parc de 9.000 de metri pătrați între blocuri. Până la deschiderea sezonului estival se vor amenaja toate ieșirile către lac. În fiecare sat se va construi un ponton pe malul apei, care să devină un soi de miniștrand. De-a lungul drumului județean, se vor amenaja spații pentru picnic. De asemenea, va fi reamenajată pasarela care traversează lacul spre mănăstirea Snagov și se va monta un sistem de iluminat de-a lungul acesteia. În Tâncăbești va fi modernizat căminul cultural, iar în zona comercială va fi amenajat un parc și se vor demola clădirile ruinate de acolo. Baza sportivă va avea și ea parte de o atenție deosebită. Pe lângă modernizarea și reabilitarea acesteia, pe suprafața din spatele ei, se vor amenaja câteva miniterenuri sportive, cu suprafețe sintetice. „Vrem să ajutăm la susținerea și dezvoltarea vieții sportive, aici, în Snagov”, precizează dl Oancea. „Dar cel mai de suflet proiect al nostru, în care suntem implicați cu toții, este cel privitor la ctitorirea unei biserici la Vlădiceasca”, adaugă, emoționat, „vicele” Mihai Anghel. Totul a pornit de la câțiva enoriași care au cedat terenul pentru construirea bisericii. Va fi un lăcaș din lemn, în stil maramureșan. Până atunci, slujbele se vor ține într-un cort, special amenajat, cu acordul Patriarhiei.
Curăţenie în fiecare zi, nu o dată la patru ani!”
Aceasta este una din devizele primarului. Ca atare, merită să revenim asupra unei inițiative a primăriei snagovene, despre care v-am mai relatat săptămâna trecută, „Luna Curățeniei”. Atunci, rămăsesem plăcut impresionați de aspectul străzilor snagovene, aspect care ne-a ridicat tonusul și ne-a insuflat o stare de bună dispoziție. Marțea trecută, când am vizitat localitatea, acțiunea de igienizare și înfrumusețare a comunei continua în forță. Angajații gospodăriei comunale forfoteau de-a lungul străzii principale. Se curățau zonele verzi, se tundea iarba, se plantau flori, se vopseau copacii, stâlpii și bordurile cu var. O autospecială închiriată de primărie curăța carosabilul de depunerile de noroi uscat și praf. „Noi i-am invitat pe toți cetățenii să participe, dar mai ales să se îngrijească și ei, la rândul lor, de curățenie. Numai printr-un efort comun putem face din comuna noastră un loc în care să-ți facă plăcere să trăiești. Eu, unul, am ambiția nebună de a readuce Snagovul acolo unde merită cu prisosință. Între localitățile de elită ale județului”, ne-a declarat la încheierea vizitei în Snagov, primarul Marian Oancea. Eu sunt convins că va reuși.