Marian Ivan este unul dintre primarii ilfoveni pentru care „drumul” de la vorbă la faptă este foarte scurt. De aceea, în urbea pe care o gospodărește, proiectele prind viață cu rapiditate. Totul, pentru binele și bunăstarea concetățenilor săi.
Ziua de lucru a primarului începe dis-de-dimineață, cam pe la ora 6 și se termină seara târziu. Doarme doar câteva ore pe noapte. Restul timpului și-l dedică treburilor localității. Mereu are senzația că ziua este mult prea scurtă, pentru că este în permanență preocupat de găsirea soluțiilor necesare pentru dezvoltarea localității. Anul acesta a demarat două proiecte cu fonduri europene. Unul privește sistemul de iluminat public. Acesta va fi dezvoltat și modernizat, rețeaua electrică fiind mutatată în subteran. „Avem în vedere 72 de străzi care însumează 26 de kilometri, dintre care 18,5 km vor avea rețea subterană. Vor fi instalați 1.100 de stâlpi noi și se vor monta 1.500 de corpuri de iluminat. Proiectul valorează 15,6 milioane de lei, din care 2,2 milioane o reprezintă contribuția Guvernului României, 3,6 milioane provin din bugetul local, restul fiind fonduri europene. Lucrările au început deja pe străzile Țepeș Vodă, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Școlii, Matei Basarab, Duzilor, Eroilor, General Praporgescu, Bârsei și Toamnei, până în prezent finalizându-se 4 kilometri”, ne spune primarul Marian Ivan.
Cel de-al doilea proiect este cel care prevede instalarea sistemului de monitorizare video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității. Valoarea acestei investiții este de aproape 3,6 milioane de lei. Vor fi montate 20 de camere de supraveghere în 19 „puncte fierbinți” ale orașului. Rețeaua de fibră optică va fi în întregime subterană, pe o lungime de 7,6 km. Investiția, pe lângă creșterea siguranței și scăderea criminalității, va aduce după sine și crearea a 22 de locuri noi de muncă.
Pantelimonul, un șantier
În curs de derulare mai sunt în oraș și alte lucrări. Printre cele mai importante sunt cele prin care se extind rețele de apă și canalizare ale localității. În cadrul proiectului, executat de Tehnologica Radion, sunt cuprinse 58 de străzi, pentru rețeaua de apă și 32 pentru cea de canalizare. În prezent, se lucrează intens în zona cuprinsă între Cernica și lacul Pantelimon, mai exact, între Șoseaua de Centură, bulevardul Biruinței și strada Tractorului. Aceste lucrări se vor finaliza până în 2014 iar seviciile vor fi operate de SC Apă Canal Ilfov. În cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană, mai sunt prevăzute și asfaltarea a 100 de străzi și reabilitarea sistemului de canalizare pluvială, care a creat atâte probleme în trecut.
„O altă investiție aflată în derulare, pentru care am alocat 17 milioane de lei, este cea prin care sunt reabilitate termic blocurile din oraș. Sunt cuprinse în acest proiect un număr de 30 de blocuri, pe care, sperăm, le vom termina anul viitor”, ne informează primarul. Cum vă spuneam, orașul pare un șantier în curs de dezvoltare. Marian Ivan continuă să ne enumere viitoarele lucrări care vor începe în viitorul apropiat: „Suntem în plin proces de licitare a proiectului care prevede construirea unei săli de sport și a unui teren de sport, precum și a unei parcări lângă școală. De asemenea, în vară, va începe renovarea și reabilitarea școlii de pe strada Mioriței. Urmează să se mai construiască o grădiniță și o școală pe terenul de la unitatea militară. Din păcate, ANL nu poate începe construirea cartierului prevăzut în această zonă, deoarece nu are fondurile necesare. În scurt timp vom termina și amenajarea parcului de pe strada Tractorului.”
Sală de căsătorii și parcări noi
Primarul Marian Ivan ne spune că ar vrea să extindă și clădirea primăriei, pentru a construi acolo o sală de căsătorii. După sărbători, vor fi demolate toate construcțiile ilegale din jurul blocurilor și se vor amenaja parcări și spații verzi. De altfel, curățenia a început de cum s-a îndreptat vremea. Au fost ridicate depozitele de gunoi necontrolate din zona de câmp și industrială a orașului. S-a făcut curățenie pe străzi, s-au vopsit bordurile, dar și copacii și stâlpii de iluminat. „Din păcate, cetățenii nu prea ne-au sprijinit în această acțiune, dar reclamații au știut să facă!”, spune primarul
Printre altele, mai aflăm că, într-un viitor apropiat, se intenționează și construirea unei judecătorii, a unui cămin cultural (instituții inexistente în oraș), precum și a unei școli noi.
Concluzia, vă invităm s-o trageți singuri. Pe noi ceea ce se-ntâmplă în Pantelimon ne-a lămurit. Orașul se află pe mâini bune. Ale primarului Marian Ivan.