Peste 20 de preoţi s-au rugat pentru sănătatea, mântuirea şi bunăstarea creştinilor din Chiajna, cu prilejul hramului
Nemărginit e paradisul bucuriei credincioşilor. Cea mai importantă zi din Săptămâna Luminată, vinerea Izvorului Tămăduirii le-a readus enoriaşilor din satul Roşu, comuna Chiajna, fericirea şi plinătatea adevărului ceresc, a iubirii de Dumnezeu. Parohia condusă de preotul Ion Ciucă, tatăl spiritual al creştinilor din localitate, a celebrat prin slujbe grandioase, ziua Izvorului Tămăduirii şi totodată, hramul bisericii.
Cu sufletul curat, enoriaşii în ale căror suflete vibrează spiritul creştin au mers la biserica ce poartă hramul marii zile a Izvorului Tămăduirii. S-au rugat însetaţi de dreapta credinţă, s-au închinat şi au ascultat cu evlavie slujbele frumoase şi predicarea vie şi permanentă a cuvântului lui Dumnezeu, rostit de soborul preoţesc. “Bucuria credincioşilor din Parohia Roşu este dată, odată de Învierea Domnului şi odată de sărbătoarea bisericii. Aseară, am oficiat Vecernia, Litia şi Acatistul cu 12 preoţi, iar astăzi, slujba Canonului şi Sfinţirea apei la fântâna din stradă. Tot astăzi, până la 12.00 am săvârșit Sfânta Liturghie şi am continuat cu masa frăţească (agapa)”, ne-a povestit preotul Ion Ciucă, după superbele slujbe speciale. Toate cântările soborului format din 20 de preoţi au făcut referire la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Peste o tonă de apă sfinţită pentru credincioşi
Izvorul Tămăduirii, sărbătoare ce aminteşte de minunile Maicii Domnului săvârşite la izvorul din apropierea Constantinopolului, le-a adus creştinilor din Roşu peste o tonă de apă sfinţită. Agheasma mică aşa cum este denumită această apă de către clerici, are nenumărate efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării de bine. “Apa cea vie e Însuşi Iisus Hristos. E prima agheasmă care se săvârşeşte după Înviere. E tămăduitoare, d-aia se bea înainte de masă. Fie ca Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Sale să ne dăruiască vindecare”, a spus preotul Anichit Ciucă, fiul cel mare al parohului Ion Ciucă, participant la praznicul zilei. Cei care cred cu tărie în puterea tămăduitoare a apei sfinţite în această zi mare, trec mai uşor peste bolile trupului şi suferinţele sufletului. Credincioşii veniţi să se reculeagă şi să ia apă sfinţită din Casa Domnului, de la Parohia Roşu, au fost binecuvântaţi şi stropiţi de preot cu această apă miraculoasă, făcătoare de minuni. După încheierea slujbelor grandioase susţinute cu prilejul dublei sărbători, creştinii au fost miruiţi şi, după caz, împărtăşiţi de preotul de suflet al localnicilor, parohul Ion Ciucă.
Preotul Ion Ciucă, tatăl spiritual al creştinilor din sat a împărţit masa frăţească
În semn de mulţumire pentru atmosfera de bucurie duhovnicească pe care au întreţinut-o enoriaşii prezenţi la hram, preotul Ion Ciucă a împărţit cu ei masa frăţească. O adevărată “cină a dragostei” pregătită cu grijă şi măiestrie de cele mai pricepute bucătărese ale locului, în frunte cu preoteasa Ciucă. Femeile şi-au întâmpinat mesenii cu delicioasele preparate culinare tradiţionale care completează meniul unui parastas de zile mari, gătite de mâinile lor dibace. O mie de farfurii cu bunătăţi de la cozonaci şi ouă roşii, până la gustoasa ciorbă de perişoare şi savuroasele sărmăluţe cu mămăliguţă. Toate, servite în trapeza din incinta curţii bisericeşti.
Parohia Roşu din Chiajna, un colţ de Rai
Biserica Roşu din Chiajna a fost ridicată în anul 1827. Din 1995 se află sub conducerea îndrăgitului preot Ion Ciucă. Pentru că atunci când a preluat-o se afla în paragină, duhovnicul satului, parohul Ciucă a refăcut-o complet, transformând aşezământul într-un veritabil colţ de Rai. Astăzi, biserica se înalţă mândră şi semeaţă, distingându-se de toate celelalte lăcaşe de cult din zonă. Tot ce s-a făcut sub protecţia şi îndrumarea preotului Ion Ciucă în toţi aceşti ani, formează acum un superb ansamblu mânăstiresc. Turla clădirii este acoperită cu tablă aurită adusă din Ucraina. Biserica dispune de o cantină socială unde sunt hrăniţi nevoiaşii, o capelă, un altar de vară, spaţiu pentru vânzarea lumânărilor, lumânărar şi casa parohială. Peste 150 de credincioşi participă cu evlavie în fiecare duminică şi în zilele de sărbătoare la slujbele de aici.
O Evanghelie deosebită şi o icoană nouă, făcătoare de minuni
Ca în fiecare an, parohul Ciucă, duhovnicul satului și-a surprins participanţii la hramul bisericii cu lucruri noi. Anul acesta a făcut o extindere a cantinei, a adus o icoană nouă cu hramul Izvorului Tămăduirii, făcătoare de minuni care se pot ruga în tihnă bolnavii și toţi cei împovăraţi cu greutăţi. Biserica dispune acum și de o Evanghelie deosebită, donată de 65 de credincioși.