Temperatura din termometre crește pe zi ce trece. Ne aşteaptă o vară fierbinte la propriu, cu temperaturi extrem de mari care-ţi pot pune în pericol sănătatea cardiovasculară. Nu şi dacă înveţi să-ţi protejezi inima, să o pregăteşti pentru valurile de căldură sufocantă care vor veni în curând. Începe să-ţi schimbi stilul de viaţă încă de pe acum. Uite ce ai de făcut!

Transformă-te într-un vegetarian

Alimentaţia vegetariană are un efect protector asupra muşchiului cardiac şi al vaselor sanguine. În urma unui studiu, un grup de cercetători de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) au constatat că riscul de a suferi un atac de cord sau vascular este cu o treime mai mic la vegetarieni, în comparaţie cu cei care consumă frecvent carne şi preparate din carne.  Chiar dacă ai o predispoziţie genetică pentru boli de inimă te vei simţi mai bine dacă vei adopta o alimentaţie bazată pe fructe şi legume. Soia, ardeiul, castravetele, salata, spanacul, fisticul, strugurii, merele şi cerealele integrale sunt doar câteva dintre alimentele benefice. Evită grăsimile, prăjelile şi sarea în cantităţi mari. 

Controlează-ţi tensiunea

Chiar dacă te simţi bine, arăţi bine, nu ai nici un fel de simptome, e necesar să-ţi controlezi tensiunea arterială foarte des. Mai ales dacă ai depăşit vârsta de 50 de ani, sau eşti o persoană foarte activă care depune mult efort fizic. Valorile normale ale tensiunii arteriale se situează între 120 mmHg sistolica şi 80 mmHg diastolica. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, Societatea Română de Hipertensiune în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii au dat startul ediţiei a III-a a Campaniei Naţionale „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ţi tensiunea arterială!” Cu acest prilej, pe 17 mai a fost organizată o amplă acţiune de testare gratuită a tensiunii. ”În ediţia precedentă a campaniei s-au efectuat peste 2000 de testări, lucru care nu poate decât să ne bucure şi să ne asigure de succesul pe care-l va avea şi acţiunea din acest an. Atât publicul larg, cât şi pacientul hipertensiv trebuie să fie conştient de riscurile şi consecinţele acestei afecţiuni. Se impune adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi verificarea regulată a tensiunii arteriale pentru a putea preveni apariţia hipertensiunii arteriale”, spune prof.dr. Maria Dorobanţu, preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune.

Bea câte o bere pe zi

Berea are un conţinut bogat în vitamine şi mi­ne­rale. Apa, drojdia şi cere­alele din compoziţia acestei băuturi te calmează şi te ajută să elimini toxinele din corp. În plus, Berea îţi diminuează colesterolul rău şi îţi favorizează creşterea colesterolului bun. Cantitatea recomandată este de 50 cl pe zi pentru femei şi 75 cl pe zi pentru bărbaţi. Poţi să bei şi un pahar mic de vin 150 ml sau un pahar mic de băuturi spirtoase 50 ml pe săptămână.

Minim 150 de minute de efort pe săptămână

Mișcarea are un rol deosebit de important în protecţia inimii. Dimineaţa, pe răcoare, rezervă-ţi timp pentru un pic de efort fizic. Nu trebuie să fii sportiv  de performanţă ca să reduci riscul cardiovascular pe timp de vară. Cu numai 150 de minute de mișcare în aer liber (efort de intensitate moderată cum ar fi, mers pe jos, alergat ușor, înot ș.a.m.d.) vei reuși să-ţi pregătești inima pentru zilele caniculare.