Ai muncit zeci de ani și te gândești să te pensionezi în perioada următoare? Ia în calcul faptul că viața ta se va schimba radical din ziua în care vei ieși din activitate. Jurnalul de Ilfov îți spune tot ce trebuie să știi despre procedura pensionării. Iată unde trebuie să te adresezi, în ce condiții poți ieși la pensie pentru limita de vârstă și ce pași trebuie să urmezi!
Este important să știi că pensia pentru limita de vârstă o obții numai dacă ai vârsta standard de pensionare și ai contribuit la fondul de pensii atât cât prevede stagiul minim de cotizare. Dacă ești bărbat, ai dreptul să te pensionezi la 64 de ani și șapte luni (55 de ani și șapte luni pentru soldați, gradați, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare), în condițiile în care ai cotizat cel puțin 14 ani și două luni la fondul de pensii. Stagiul complet prevede însă, o cotizație de 34 de ani și două luni. Ca femeie, poți să ieși la pensie la 59 de ani și șapte luni (55 de ani și șapte luni dacă ești cadru militar, lucrezi în poliție sau ca funcționar public și ai statut special). De asemenea, trebuie să fi cotizat la fondul de pensii cel puțin 14 ani și două luni, stagiul complet fiind de 29 de ani și două luni de contribuție. Acest calcul este valabil însă, doar pentru lunile iunie-iulie 2013. Potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, vârsta standard de pensionare se stabilește în raport cu data nașterii.
În ce condiții te poți pensiona mai devreme?
Te poți pensiona înainte de vârsta standard dacă:
– ai muncit în condiții speciale fiind încadrat în grupa de muncă I;
– ți-ai desfășurat activitatea în condiții deosebite în grupa de activitate II;
– suferi de un anumit handicap încă dinainte de a deveni asigurat;
– ești nevăzător și ai realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
– ai participat la revoluția din 1989 și beneficiezi de Decretul – Lege nr. 118/1990 și al Legii nr. 341/2004.
Unde te adresezi?
În vederea obținerii pensionării trebuie să mergi să discuți direct cu reprezentanții Casei Teritoriale de Pensii de pe raza domiciliului tău. Încearcă să obții toate informațiile de care ai nevoie direct de la angajații acestei instituții, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare. În ceea ce privește pensia, aceasta se acordă de la data înregistrării cererii.
Acte de care ai nevoie la dosar
– cerere pentru înscriere pensionare limită de vârstă;
– cartea de muncă original și copie;
– alte acte din care să reiasă vechimea pe care o ai în muncă;
– livret militar (dacă e cazul) în original și copie;
– diplomă de studii în original și copie (sau orice alt document, respectiv adeverință care să ateste durata perioadelor de studii, însoțite de certificate de absolvire);
– dacă ai studiat în străinătate, trebuie să aduci și dovada că statul român îți recunoaște studiile respective;
– adeverință din care să reiasă sporurile și adaosurile;
– orice act care certifică faptul că ai lucrat în condiții deosebite (după caz) ;
– documente care dovedesc că beneficiezi de Decretul Lege nr. 118/1990 sau de Legea nr. 341/2004;
– procură specială în cazul în care ești în străinătate și îți depune dosarul o altă persoană; Atenție! Procura e valabilă doar 18 luni.