Sâmbătă, 8 iunie, în parcul palatului Știrbey din Buftea două grupe de femei cu hârţi în mână căutau comori.  Erau membrele Asociaţiei Ghidelor şi Ghizilor din România.

Puţină istorie…

După simpozionul din aprilie desfăşurat la Palatul Ştirbey din Buftea, de­spre care Jurnalul de Ilfov a scris la vremea aceea, Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor a revenit în oraş pentru o aplicaţie practică. Între două etape ale aplicaţiei, Medeea Neguţescu, comisar internaţional, coordonatorul Asociaţiei pentru România şi voluntar în acelaşi timp, ne-a povestit că Prinţesa Ileana este cea care a preluat în 1928 în România ideea ghidismului pentru fete, fondând, astfel, primul grup românesc de femei ghizi. Din cauza frământărilor politice, organizaţia s-a dizolvat în 1938 şi, odată cu transformările de după 1989, mişcarea ghidelor a renăscut în 1991 fără nicio legătură, de această dată, cu urmaşii Casei Regale din România.

…şi educaţie prin joc

Doamnele pe care le-am întânit în parcul palatului Ştirbey sunt cadre didactice din Chiajna, Buftea şi Chitila care doresc să facă parte din Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România. Pentru ele a fost organizat jocul denumit „Puzzle”, un joc specific ghizilor şi cercetaşilor care trebuie să se desfăşoare într-o zonă cu mai multe obstacole.  Repartizate în două grupe conduse de lideri, în cazul de faţă, Geanina Gurău şi Florina Georgescu, doamnele aspirante la înscrierea în Asociaţie au mers, conform unei hărţi, în diverse locuri ale parcului în căutarea unei piese dintr-un puzzle. La locul „comorii” fiecare trebuia să răspundă unor întrebări referitoare la istoria palatului şi a asociaţiei.  Piesele de puzzle au fost adunate într-o cutiuţă şi victoria marcată pe o sfoară. De asemenea, cadrele didactice ilfovene au fost provocate să versifice pe loc şi să pună pe muzică versurile conform unei teme date sau liber alese.

Traseul pe care l-au urmat cele două grupe a fost stabilit şi verificat minuţios înainte de ziua de sâmbătă de către cele două lidere care au pus cap la cap informaţiile găsite pe internet cu cele de la faţa locului.

Nu în ultimul rând, fiecare grupă a primit un ecuson pe baza căruia au fost nevoite să-şi folosească capacităţile de negociere şi să schimbe ecusonul în piaţa oraşului Buftea contra unui cadou pentru primarul Gheorghe Pistol.

Final la primărie

Le-am regăsit pe participantele la această formă de educaţie prin joc, în faţa primăriei alături de primarul Gheorghe Pistol.  Domnia sa a primit din partea viitoarelor ghide o lingură de lemn negociată în piaţă pe care doamnele au înfrumuseţat-o pe loc folosind carioca colorate, lingură cu ajutorul căreia să împartă corect dreptatea. Cealaltă grupă a oferit o pungă cu flori de tei menită să calmeze o zi lungă de muncă a primarului. Până la oferirea diplomelor, cele două grupe şi primarul s-au aşezat în cerc pentru un simpatic joc numit „Hipodromul” pe care, la rândul lor, cadrele didactice și-au propus să-l promoveze alături de copii.

„Orice este în beneficiul educaţiei  şi dezvoltării copiilor şi a adulţilor, este binevenit în Buftea. Parteneriatul cu Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România este unul de înaltă ţinută educativă şi sunt bucuros că Buftea poate oferi cadrul necesar pentru educaţie de orice fel, prin joc şi istorie” consideră pri­marul Gheorghe Pistol.