Început în ianuarie şi finalizat pe 11 iunie, festivalul  preşcolarilor „Zâmbetul copilăriei” e unul născut din dragoste. Din dragoste faţă de copii, faţă de muzică, de dans, de pictură.

Ajuns anul acesta la a X-a ediţie,  festivalul este organizat de Inspectoratul Şcolar Ilfov în parteneriat cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu cultural Ilfov, Primăria oraşului Buftea, Primăria oraşului Măgurele, Primăria oraşului Otopeni.  Coordonatoarele proiectului sunt inspectorul de specialitate Anişoara Ciobanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Alexandrina Niţă şi profesorale pentru învăţământul preşcolar, Niculina Chiripuci şi Nataşa Carianopol.

„Zâmbetul copilăriei” se desfăşoară în 3 etape: etapa locală între ianuarie-15 aprilie; etapa judeţeană 5-11 iunie şi gala laureaţilor din 11 iunie. Festivalul are 4 sec­ţiuni, dramaturgie, muzică, core­gra­fie, artă plas­tică, iar co­piii au fost înscrişi în două niveluri: nivelul I pentru preşcolari de 3-4 ani şi 4-5 ani şi nivelul II pentru preşcolarii de 5-6 ani.

Am asistat pe 6 iunie la etapa judeţeană, care s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni şi pe 11 iunie la Gala laureaţilor în acelaşi loc şi am avut parte de două zile pline de gingăşia, veselia şi, în cazul unora, chiar de un început de profesionalism.

Un mare bravo pentru premianţi!

Premiul special al juriului a ajuns la Iuliana Roşu din Urziceni pentru monologul „Cura de slăbire” iar premiul i-a fost acordat de Alexandrina Niţă, directorul Direcţiei pentru Cultură Ilfov.

Alt premiu special al juriului a fost acordat de doamna Rori Gheorghişor Grădiniţei nr. 4 Otopeni pentru momentul „Magia deşertului”. Premiu special a primit şi colajul internaţional de dansuri prezentat de copiii de la Grădiniţa 1 Otopeni, iar plăcuta sarcină i-a revenit inspectorului general, Ion Cornaciu. Ansamblul de căluşari „Românaşul” al grădiniţei din Dragomireşti Vale a primit premiul special acordat de inspectorul Anişoara Ciobanu. Încă un premiu special a mers la Buftea la grădiniţa Căsuţa Copilăriei pentru micile păpuşi vii reunite în ansamblul „Românaşii”. „Magicianul” , pe numele lui adevărat Adrian Luca Iorgu a primit din partea inspectorului general adjunct, Coca Codreanu, un premiu special.

Premiul cel mare a fost acordat de prefectul judeţului Ilfov, Speranţa Cliseru, micilor copii reuniţi sub denumirea „Micii Artişti” de la Brăneşti pentru dansul lor Kalinka, despre care, compozitoarea Cristina Manoliu, membră a juriului mi-a spus că toţi cei din juriu au avut ochii în lacrimi pentru prestaţia copiilor de la Brăneşti. 

 

Dramatizarea „Deşteptăciunea proştilor” a lui Vladimir Colin a fost atât de bine transpusă în scenă de copiii de la Grădiniţa 1 încât au primit premiul I, la fel ca şi formaţia Coco de la Grădiniţa Copilăriei din Buftea şi „Arlechinul” de la Dragomireşti. Fetiţele îmbrăcate cu un picior într-un dres alb şi celălalt într-un dres negru  de la grădiniţa 2 Otopeni au luat şi ele locul I. Premiul I au primit şi „Micul dansator” de la grădiniţa 1 Măgurele, dar şi Bebeluşele din Dragomireşti.

1.800 de copii din Ilfov au participat la festival

Micuţa Maia Cumpăta  de la Grădiniţa 1 Otopeni a luat şi ea premiul I pentru piesa „La Oglindă” ca şi Bubu Star de la Afumaţi. Copiii de la grădiniţa „Inima lui Iisus” au fost recompensaţi cu locul I, alături de Dansul moldovenilor de la grădiniţa 2 Măgurele şi grupul „Magic” de la Grădiniţa 2 Otopeni pentru Valsul florilor.

Diplomele atât de simpatice au fost făcute de EduTeca şi, în general, pentru reuşita evenimentului s-au alăturat alţi mulţi prieteni care au înţeles misiunea festivalului.