Spitalul Regina Maria din București/Băneasa a găzduit la finele săptămânii trecute, un eveniment deosebit, dedicat în exclusivitate sănătății copiilor și a tinerelor mămici.
Timp de trei zile, mămicile prezente la evenimentul organizat în parteneriat cu revista „Ce se întâmplă, doctore?”, au aflat direct de la specialiști care sunt principalele probleme de sănătate ale lor și ale micuților lor și au învățat totul despre cele mai eficiente tratamente.
„Ce e grija? Să regândești sănătatea mamei și a copilului începând de la siguranță” s-a dovedit a fi un curs mai mult decât util actualelor și viitoarelor mămici care s-au aflat în sală. Vineri seară, de la prof. dr. Mihai Jianu, șeful Secției de Ortopedie Pediatrică în cadrul Spitalului Regina Maria din Băneasa, tinerele au învățat cum să-și ajute prichindeii să meargă corect. Totodată, ele au avut posibilitatea să afle totul despre malformațiile piciorului, ale mâinii, ale coloanei și ale șoldului la copii și mai ales, au învățat să își îngrijească micuții singure acasă, astfel încât, să le corecteze micile și marile imperfecțiuni ale naturii.
Un singur scutec de unică folosință pentru displazie
Dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ortopedică a copilului mic face parte și piciorul varus equin (o malformație congenitală caracterizată prin nașterea cu laba piciorului adusă în interior sau în exterior și se tratează doar cu recomandarea și sub stricta monitorizare a medicului ortoped). O altă problemă frecventă, în special la fetițe este displazia luxantă de șold care, se poate agrava folosind două sau mai multe scutece, nicidecum nu se corectează. „Obiceiul de a recomanda două, trei sau chiar mai multe scutece este dăunător și trebuie combătut cu fermitate deoarece, poate conduce la apariția necrozei de cap femural când femurul nu mai este vascularizat”, a specificat prof. dr. Mihai Jianu.
Mersul pe jos e cel mai sănătos
Proverbul “Mersul pe jos face piciorul frumos” este cât se poate de adevărat. Adăugăm și sănătos. „Mersul pe jos, desculț, e cel mai bun, cel mai sănătos. Și nu cu premergător. Cel mai mare risc în cazul folosirii premergătorului este că va merge cu o lună sau două mai târziu. Când i se întărește musculatura, copilul se ridică singur, nu are nevoie de ajutor. Pot să apară și situații grave. La această vârstă, capul femural este cartilaginos. Dacă bebelușul este pus în poziție verticală înainte ca mușchii și oasele să se dezvolte îndeajuns, toată greutatea capului, a umerilor și a trunchiului apasă pe bazin și pe terminațiile acelea cartilaginoase. Iar rezultatul poate fi același ca în cazul displaziei – necroză de cap femural”, a atenționat prof. dr. Jianu. Atenție! Și calciul și vitamina D, în cantități mari îi pot face rău. Calciul se depune la nivelul rinichilor și, oricât ar fi de mic, puiul tău poate face pietre la rinichi. E bine să știi și că scolioza, în stadiu incipient se poate trata cu succes, copilul putând chiar să desfășoare activități sportive.