Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a declarat, în cadrul unei conferinţe pe teme de sănătate, că România nu are posibilitatea financiară să creeze un sistem de sănătate acceptabil.
“E nevoie de multe miliarde de euro, pentru a avea o infrastructură în sănătate la nivel acceptabil. România nu poate să-şi permită aşa ceva, voi suporta eu şi guvernul toate criticile mass-media. Ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude, să fie duşi acolo unde este nevoie”, a afirmat Eugen Nicolăescu.
Ministrul a arătat că, în acest moment, se centralizează necesarul transmis de toate spitalele din ţară şi se vor face prioritizări pentru anii 2014-2016. “Prioritatea numărul unu este boala oncologică. Trebuie să facem pentru asta eforturi mari de investiţii, încercăm să vedem care sunt cele mai necesare investiţii în domeniu, să facem licitaţii, acordul cadru pe câţiva ani şi apoi să ne străduim pe bugete, prin contracte subsecvente anuale, să completăm necesarul de investiţii”, a mai spus Nicolăescu.
El a arătat că doreşte să crească infrastructura în domeniul medicinei primare ambulatorii, astfel încât pacientul să intre întâi în relaţia cu medicul de familie, şi apoi la spital. “Cu toate neajunsurile, nemulţumirile, ţipetele din partea unora şi altora, trebuie să punem frână la consumurile din spitale, încercând să creştem finanţarea către medicina primară”, a adăugat Nicolăescu.
El a mai spus că în privinţa infrastructurii, va încerca să găsească soluţii pentru construirea de noi spitale, “cea mai complicată, dar mai sigură cale” fiind încheierea de parteneriate public-private, adăugând că are câteva discuţii începute cu unii finanţatori, dar poate fi nevoie de modificarea legislaţiei în domeniu.