Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că  modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă este constituțională, dar că ea va trebui aplicată doar după un an de la data intrării în vigoare.

Reacția liderilor politici nu s-a lăsat așteptată. În timp ce pedeliștii și-au frecat mâinile de satisfacție, Crin Antonescu, președintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției consideră că hotărârea CCR „este fără precedent”. El a declarat că: „ CCR, prin prevederile legii ei de organizare, se pronunţă asupra unui act normativ dacă este sau dacă nu este constituţional, nu când intră în vigoare. Nu prescrie, nu adaugă la Constituţie când intră în vigoare. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva, avem o nouă premieră. Avem un nou exemplu de modul în care nişte oameni – şase-şapte, maximum nouă, nu ştiu exact câţi, se substituie de fapt celor care sunt mandataţi, că e vorba de Parlament, că e vorba în alte cazuri de Guvern, să ia decizii în această ţară.” El a mai spus că CCR, prin decizia sa, face calendarul întregii ţări.

„O primă şi majoră înfrângere a USL”

Este de părere președintele PDL, Vasile Blaga. „Ei îşi făceau planurile ca la sfârşitul lunii august să treacă prin Camere (n.r. Parlament) proiectul de revizuire a Constituţiei şi prin septembrie să organizeze referendum. (…) Nu au gândit, aşa cum a fost vorba iniţial, o revizuire a Constituţiei, ci pur şi simplu gândesc o nouă Constituţie revanşardă pentru că mai mult din jumătate dintre amendamentele propuse de USL sunt îndreptate împotriva unui singur om – Traian Băsescu. Mai mult, vor să ne aducă aproape în pragul unei republici parlamentare, pentru că aproape parlamentară este Constituţia propusă de ei. L-au scos pe preşedinte şi din puterea executivă. (…) Unde aţi mai auzit ca Parlamentul să fie definit ca organul suprem de dezbatere şi decizie? Unde mai este echilibrul puterilor în stat? Adică, indiferent cu cine intră în contradicţie, numai Parlamentul are dreptate”, a afirmat Vasile Blaga.

Referendum cu prelungiri

Vicepremierul Vasile Dragnea, la rândul său, se gândește că, în această situație ar putea fi organizat un referendum pe parcursul mai multor zile. „Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale, pentru că este o decizie a Curţii de anul trecut care a spus că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Deci, eu cred că modificările la Constituţie şi regionalizarea reprezintă două proiecte de ţară uriaşe şi trebuie să identificăm toate posibilităţile legale şi toate mecanismele administrative legale care pot fi utilizate, pentru ca în toamnă să putem modifica Constituţia. Nu vă pot spune acum exact cum, dar eu nu renunţ la idee, nici la prima, nici la a doua”, a spus Dragnea.