Vara asta – anotimp de toamnă bogată, în Ilfov

Perioada e încă febrilă. „Toamna se numără bobocii”, dar în vara asta, s-au ales absolvenţii. Apare totuși o întrebare. E proaspătă continuu, pentru că, mereu, altă generaţie îi răspunde. Cele două praguri de evaluare a cunoștinţelor sunt doar examinări? Atât?

Răspunsul e sigur, nu. Ele sunt probe de maturitate ale fiecăruia. Dar și de analiză a sistemului. Se punctează succesul strategiilor, cu cifre, argumente, fapte. Care e înţelesul lor?

10

Bac, ediţia 2013. Liceul „Ioan Petruş”, din Otopeni are laurii primei și singurei medii de 10 din Ilfov. Nu numai dascălii îşi simt onorată munca specială, de la catedră. Dar şi copiii  crescuţi frumos, le răsplătesc truda. Sunt absolvenţii de vârf. Eleva Andreea Dobre – căci ea e cea care obţinut acest 10 olimpian – va purta cu sine școala care, iată, îi plămădeşte destinul. Acea şcoală! 

De unde Ioana Ungureanu, director adjunct al liceului laureat și el, ne-a trimis această informaţie. Mulţumim amândurora.

S-au înregistrat și cinci note de 10 la limba română, două  la matematică pentru informatică și șase note de 10, la istorie. 

Am mai spus-o: în Ilfov se întâmplă ceva… 

Un umorist răutăcios afirma, pe nedrept, că: „există patru motive pentru a fi profesor: sfârșitul lui iunie, apoi iulie, august și începutul lui septembrie”.

Nu e adevărat. În profesia asta, așa rămâi tot timpul. Ecuaţia școlară e o construcţie, ridicată cu instinct pedagogic bine acordat, răbdare și, mai ales, stăruinţă. 

Nu lupţi, nu trăiești 

Ion Cornaciu e profesor de istorie a timpurilor trecute și un practician al celor prezente. A doua ipostază, tot de profesionist, e de inspector școlar general al ISJ Ilfov. Un dialog cu el, în finalul ăsta de etapă, pune ordine în idei. 

O primă observaţie, definitorie pentru învăţământul ilfovean: „N-ai cum să compari judeţul nostru cu altele, decât cu sine. E special. Vecinătatea Capitalei, cu bune sau rele, l-au desenat așa”, spune el. Iar strategiile pentru performanţă trebuie să fie croite atent și actualizate constant. Inspectoratul, directorii de școli și cadrele didactice, le-au proiectat cu grijă. Etapele au fost urmărite cu luare-aminte. 

Evaluarea Naţională – rezultate foarte bune

În anii trecuţi, “catastrofa” era evidentă. Procentele erau jalnice. Ţinta eforturilor inspectoratului și corpului didactic a fost ridicarea la 65-70 %, a numărului absolvenţilor de gimnaziu.

Realitatea la zi a depășit prognoza. Proporţia celor cu note de trecere a crescut la peste 80%. Sunt rezultate foarte bune. Analizele de etapă, plus strădania corpului didactic și a elevilor au dat roade. Asta pentru că profesorii au fost mai exigenţi ca în alţi ani și au stăruit mult mai mult cu elevii care nu reușeau să treacă pragul notei 5. 

Fără contestaţii

O precizare importantă: deși, la un moment dat, au fost mulţi corijenţi, nu s-au înregistrat plângeri din partea părinţilor sau elevilor. Comunicarea cu ei, insistenţele pedagogice au fost extrem de utile. Majoritatea tinerilor au asimilat materia școlară, prin programele speciale de pregătire. Și au trecut hopul. Iar șansele lor să se înscrie la liceu au rămas intacte.

Fabrici de elevi buni

Acum, după câteva zile de înscrieri la clasa a IX-a, au plecat din judeţ în Capitală 1.200 de elevi. Dintre cei mai buni. Pe de altă parte, din alte zone, au sosit în Ilfov alţi 150,  însă mai slab pregătiţi. E o realitate de lucru, care cere mai mult timp, efort și dedicare. Dar e și un test pentru dascălii de aici, cu rezultate confirmate ale tenacităţii lor.   

La Bac, promovabilitate crescută cu peste 22% 

Referinţa? Anul trecut. Promovabilitatea? La pământ: 15%, în prima sesiune. Imediat, proiecţia strategiei și a strădaniilor a fost fixată: peste 35 de procente. 

2013. Cifra absolventilor s-a ridicat la 37 %. Creșterea e semnificativă. Cheia? Programe de pregătire intensivă, în special pentru promoţia acestui an. “Le-am revitalizat potenţialul de studiu. Aveau o capacitate intelectuală bună, dar erau mai comozi. Pe ei  i-am trezit. Cu ei am reușit. Și mai e sesiunea din toamnă. În total, vom atinge  60 de procente. Ceea ce reprezintă un scor bun. Îl vom socoti un punct de plecare nou”, afirmă inspectorul general, Ion Cornaciu. 

Curat, ca un Bac în Ilfov

Este pentru prima dată în judeţ, când nu s-a înregistrat nicio sesizare sau contestaţie, din partea părinţilor sau elevilor.

Și anul acesta s-au înregistrat diferenţe vizibile, între liceele teoretice – care au obţinut rezultate foarte bune – și cele tehnologice. 

Licee teoretice: procente de promovabilitate între  40% și peste 78%. 

“Alexandru Rosetti”, din Vidra 78,57 %;

“Ioan Petruș”, din Otopeni 75,49 %;

“Horia Hulubei”, din Măgurele 47,32 %;

“Traian Lalescu”, din Brănești 45,23 %;

“Mihail Koganiceanu”, din Snagov 40,56 %;

“Mark Twain”, (liceu particular) din Pipera 33,33 %.

 

Licee tehnologice: procente de promovablitate între 32 % și  4,95 %

“Vintilă Brătianu”, din Dragomirești Vale 32,03 %; 

“Barbu A. Știrbey”, din Buftea 28,14 %;

“Nicolae Bălcescu”, din Voluntari 26.56 %;

“Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Filofteia”, din Brănești 23,52 %;

Grupul Școlar “Doamna Chiajna”, din Roșu-Chiajna 17,51 %;

Grupul Școlar “Pamfil Șeicaru”, din Ciorogârla 17,43 %;

Grupul Școlar “Dumitru Dumitrescu”, din Buftea 16,42 %;

Grupul Școlar Agricol “Cezar Nicolau”, din Brănești 5.98 %;

Colegiul Silvic “Theodor Pietraru”, din Brănești 4,95 %.