Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European au ajuns la un acord politic privind reforma Politicii Agricole Comune. Pe baza propunerilor Comisiei, formulate în octombrie 2011, acordul are patru reglementări fundamentale, aprobate de Parlamentul European și Consiliul Europei, cu privire la Plățile Directe, Organizarea pieței comune, dezvoltare rurală și reglementarea pe orizontală a aspectelor financiare și de management și monitorizare cu privire la PAC.

Mecanisme de management al pieței europene

 După ce cotele de lapte vor expira în 2015, reforma PAC prevede și încheierea regimului cotelor de zahăr pe 30 septembrie 2017. Pentru perioada ulterioară abolirii cotelor, zahărul alb va rămâne eligibil pentru sprijin financiar în vederea asigurării depozitării în regim privat.  Cele mai multe țări în curs de dezvoltare vor continua să beneficieze de acces nelimitat fără taxe la piața UE.

 În privința produc­ției viticole, acordul respectă deciziile reformei vinului din 2006 și prevede încetarea sistemului drepturilor de plantare la sfârșitul lui 2015. După acest termen va fi introdus sistemul autorizării pentru noile plantații create din 2016, la recomandarea for­mulată în decembrie 2012 de Grupul de înalt Nivel al Vinului, cu creșteri limitate la 1% pe an.

Amendamente pentru îmbunătăţirea performanţelor agricole

 Alte amendamen­te ale reglementărilor Organizării Pieței Unice Comune au ca scop îm­bu­­nătățirea performan­ței pieței  agricole a UE, în contextul creș­­te­rii competiției pe plan mon­dial, și furnizării în același timp a unei plase de protecție pentru fermieri. Sistemele actuale de intervenție a statului și sprijinul pentru depozitarea în regim privat sunt revizuite pentru a fi mai bine adaptate și mai eficiente. Exemple în acest sens sunt ajustările tehnice pentru sectorul cărnii de vită și al produselor lactate. În sectorul lactate aceste schimbări se adaugă așa numitului “Pachet al laptelui” ca­re este încorporat în regulament și întărește puterea de negociere a fermierilor.

  În fiecare sector au fost introduse clauze de salvgardare astfel încât Comisia să aibă posibilitatea de intervenție în caz de urgență. Asemenea măsuri au fost adoptate în mai-iulie 2011, în timpul crizei provocate de epidemia cu E-coli. Măsurile din această categorie vor fi finanțate din Rezervele de Criză, care vor fi alimentate anual prin reducerea plăților directe. Fondurile care rămân neutilizate prin măsurile de criză vor fi returnate fermierilor în anul următor. 

 Programele Fructe în școli și Lapte în școli vor fi extinse, iar bugetul anual alocat acestora va crește de la 90 la 150 de milioane de euro.