Şedinţa Consiliului Judeţean Ilfov, din data de 2 august 2013, s-a lăsat cu bubuială. La începutul şedinţei, la care au participat, în mod surprinzător, prefectul judeţului, Speranţa Cliseru şi senatorul PSD Gabriela Firea, vicepreşedintele CJ Ilfov Sebastian Geantă a propus schimbarea ordinii de zi. Din cele 13 puncte ale ordinii de zi, 11 au fost amânate pentru o şedinţă viitoare.
La punctul 5 – ”Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al SC Apă-Canal Ilfov SA”, Sebastian Geantă a propus ţinerea unei şedinţe speciale pe acest subiect, în care să fie prezentate toate datele financiare ale societăţii-buget, cheltuieli, organigramă, salarii etc. În replică, preşedintele Petrache a promis dezvăluiri interesante, care vor atrage presa scrisă şi televiziunile. Substratul acestei amânări a discutării măririi de capital a SC Apă-Canal Ilfov îl reprezintă încercarea de a îngropa definitiv societatea, care are perspectiva de a deveni operatorul principal al judeţului. Banii europeni (nu puţini) care vor veni pentru acest capitol esenţial al dezvoltării Ilfovului, au atras atenţia unui anumit grup de interese, ce încearcă constituirea unui alt operator judeţean pentru apă şi canalizare, fondurile UE urmând să fie drenate către acesta…şi către cei din spatele său. În continuarea şedinţei, Sebastian Geantă a anunţat introducerea pe ordinea de zi a trei noi puncte: revocarea hotărârii CJ privind numirea temporară a lui Bogdan Iulian Pântea în funcţia de director executiv la Direcţia Copilului Ilfov; proiect de hotărâre privind eliberarea doamnei Manicea Cristina din funcţia de vicepreşedinte al CJ, şi ultimul punct, proiect de hotărâre privind alegerea în funcţia de vicepreşedinte al CJ Ilfov, a consilierului judeţean Gheorghe Roman. Toate punctele au fost votate de 17 consilieri din 31, fiind astfel adoptate. Interesant este faptul că obţinerea majorităţii de 17 voturi s-a făcut cu participarea a patru consilieri PDL, care au votat alături de PSD, UNPR şi PPDD. Pentru “trădarea” lor, cei patru consilieri din partea PDL au fost sancţionaţi cu excluderea din partid, şi în consecinţă, îşi vor pierde şi calitatea de consilieri judeţeni. De altfel, protocolul naţional al USL interzice în mod explicit orice fel de colaborare cu PDL, dar… până aici cu protocolul, de aici începe Ilfovul! Protocolul USL, specifică foarte clar la capitolul 4.5.2.6: „Este interzisă formarea de majorităţi împreună cu PDL”.
Preşedintele Marian Petrache a avut o scurtă luare de cuvânt, în care s-a întrebat retoric unde au fost consilierii USL în ultimul an, fiindcă nu au participat la luarea deciziilor importante pentru judeţ. Totodată, el a arătat cum, sub precedenta conducere a CJ, judeţul a pierdut câteva zeci de milioane de euro, din cauza proastei conduceri şi a incompetenţei celor de atunci. Marian Petrache s-a referit şi la crearea noii majorităţi din Consiliul Judeţean, care ar urmări scopuri total diferite de nevoile şi interesele oamenilor din Ilfov.
În replică, Sebastian Geantă a reproşat preşedintelui CJ că i-a marginalizat pe consilierii PSD, deşi a fost ales în funcţie şi cu sprijinul acestui partid.
În replica la replică, Marian Petrache a adus interesele majore ale judeţului, afirmând că strategia de dezvoltare nu este nici a PNL, nici a PSD, ci a Ilfovului, pentru binele cetăţenilor care i-au ales pe cei de faţă la şedinţă.
Trăgând linie, şedinţa CJ Ilfov din 2 august a consemnat constituirea unei noi majorităţi în Consiliu, formată din PSD, PDL, UNPR şi PPDD, majoritate alcătuită sub perdeaua de fum a înlocuirii din funcţie a unuia dintre vicepreşedinţii CJ. Noua majoritate este făţiş ostilă preşedintelui Marian Petrache, sub pretextul “marginalizării” pesediştilor, dar în contextul nedeclarat al unei lupte pentru fondurile europene.
Război în CJ Ilfov
Preşedintele PSD Ilfov, senatorul Gabriela Firea a declarat, la finalul şedinţei, că ” locul de vicepreşedinte al CJ, câştigat prin vot, aparţinea de fapt PSD Ilfov, iar ceea ce s-a întamplat astăzi la şedinţa CJ este doar o punere a lucrurilor în matca lor firească: “PSD Ilfov nu a rupt protocolul cu partenerii din USL la nivelul judeţului, ci doar colaborarea cu preşedintele CJ Marian Petrache (şi preşedinte al PNL Ilfov) care, oricum, nu ne-a considerat niciodată parteneri egali, deşi a ajuns preşedinte al CJ şi cu voturile, nu putine, ale PSD, liberalii fiind a treia formaţiune politică din judeţ, ani la rând”.
Totuși, trebuie să reamintim cititorilor Jurnalului de Ilfov că în protocolul la nivel judeţean nu se specifică, în nicio prevedere, că cele două posturi de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean aparţin „de drept” cuiva. Se specifică însă, negru pe alb, în art. 2: „Părţile semnatare se angajează să respecte şi să aplice prevederile Protocolului Uniunii Social-Liberale”.
Mai mult, în prevederea 4.5.2.2. din protocolul USL încheiat la nivel naţional, se menţionează următoarele: “În cazul în care alianţa va putea forma majorităţi care să ducă la posibilitatea desemnării ambilor vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean şi ambilor viceprimari din municipiul reşedinţă de judeţ, fiecare parte va numi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi un viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ”.
Declaraţiile doamnei senator PSD Gabriela Vrânceanu Firea nu se opresc și nici nu țin cont de protocol. Senatorul PSD a constatat „că reprezentanţii noştri în CJ, consilierii judeţeni ai PSD, dar nici ceilalţi din opoziţie, nu erau consultaţi în legătură cu proiectele care se derulează în Ilfov, voinţa preşedintelui CJ fiind singura care conta.”
În concluzie, persistă câteva întrebări:
1. Banii să fie oare miza acestor confruntări la scenă deschisă, din interiorul USL Ilfov?
2. A fost suficientă obținerea de către PSD a celui de al doilea post de vicepreședinte CJ sau se vrea mult mai mult? Ce? Cât?
3. Oare fondurile alocate din bani europeni pentru proectul Apă-Canal, pentru acest județ să fie atât de tentante, încât înțelegerile politice naționale să se spulbere în Ilfov?
Organizaţia judeţeană Ilfov a PDL i-a exclus din partid pe Ștefan Rădulescu, Vasile Dumitru, Nicolae Păun și Cristian Toma, care sunt totodată și consilieri judeţeni. Conform Statutului Aleșilor Locali, prin excluderea din partid, cei patru își pierd și calitatea de consilieri judeţeni.
Ordine de zi amânată
Şi totuşi, ce trebuia să se discute, de fapt, în şedinţa CJI din 2.08.2013? Iată convocatorul cu menţiuni acolo unde proiectele s-au votat:
În conformitate cu prevederile art. 94, din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată și ale Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Ilfov, se convoacă ședința ordinară a Consiliului Județean Ilfov pentru 02.08.2013, ora 10,00 care va avea loc la sediul Consiliului Județean Ilfov din strada Gheorghe Manu nr. 18 sector 1, București cu următoarele proiecte pe ordinea de zi:
1. Aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare a Consiliului Județean Ilfov din data de 29.05.2013. Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI.
2. Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al CJI și ale serviciilor subordonate acestuia. Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. – amânat.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor documente în derularea Planului European de Ajutoare în favoarea persoanelor cele mai Defavorizate (PEAD), pe anul 2013.
Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. Acest proiect s-a aprobat.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție al bugetului local al județului Ilfov pentru trimestrul II 2013. Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. – amânat.
5. Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al S.C. Apă-Canal Ilfov S.A.
Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. – amânat.
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de măsuri și acțiuni pentru prevenirea și combaterea lunecușului și înzăpezirii pe drumurile județene din județul Ilfov pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2013-2016. Inițiatori: Președintele și vicepreşedintele CJI. – amânat.
8. Proiect de hotărâre privind aprobarea unui Acord de cooperare pentru constituirea clusterului „Măgurele High Tech Cluster”.
Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui protocol între CJI și Ministerul Apărării Naționale. – amânat.
Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI.
10. Proiect de hotărâre privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Drăgan Florin Cristian, ca urmare a demisiei acestuia din Partidul Democrat Liberal.
Inițiatori Consilieri județeni: Dumitru Vasile, Păun Nicolae, Rădulescu Ștefan, Dumitru Ana-Maria. Acest proiect a fost iniţial amânat, dar, la dorinţa preşedintelui CJI a fost rediscutat şi aprobat.
11. Proiect de hotărâre privind actualizarea Monografiei economice militare a județului Ilfov.Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. – amânat.
12. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov nr. 114/2012, privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole pentru anul 2013.
Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. – amânat.
13. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii CJI nr. 28/2013, privind modificarea Hotărârii nr. 140/2011 pentru modificarea Hotărârii nr. 60/2010, privind aprobarea documentației tehnico-economice cu indicatorii aferenți, pentru proiectele „Modernizarea infrastructurii rutiere și refacerea suprafeței carosabile în orașul Buftea”, “Crearea Parcului “Dintre Flori” și a altor spații verzi în cadrul POR Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere, Domeniul major de investiție 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-Domeniul: Centre urbane.Inițiatori: Președintele și vicepreședinții CJI. Acest proiect a fost aprobat.
„Marian Petrache:
Din păcate, de la înființare și până astăzi, Ilfovul n-a fost decât un apendice la nevoile primăriilor.
Toate acţiunile au fost cu consultarea Consiliului, cu dezbateri şi, bineînţeles, îmi este martoră la ceea ce vă spun eu acum – presa locală din Ilfov, care a fost prezentă la toate şedinţele, nu numai la acelea cu strategia.
Sebi, strategia nu e a lui Marian Petrache, n-o face Petrache, n-o face PNL. Nu e nici a PNL, nici a PSD, nici a PDL. Nici a locului 3, nici a locului 4. Strategia de dezvoltare e a judeţului Ilfov.„
„Gabriela Firea:
Am rupt protocolul doar cu persoana domnului preşedinte al CJ. Repet încă o dată: nu am rupt protocolul USL la nivel de județ, ci am încetat colaborarea cu preşedintele CJ.