Atenţie la controlul epidemiologic!
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov au atras atenţia, în cadrul ultimului Colegiu prefectural, că începutul anului şcolar poate aduce cu sine o serie de epidemii, în condiţiile în care controlul epidemiologic al elevilor, dar şi al dascălilor, nu se face cu rigurozitate. În acest context, reprezentanţii DSP au dat ca exemplu situaţia de la începutul anului şcolar 2012-2013 când, imediat după întoarcerea elevilor în bănci, au şi apărut primele cazuri de scarlatină.
Referindu-se la autorizarea sanitară a instituţiilor de învăţământ ilfovene, Ion Cornaciu, în ziua ședinței, încă şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, a explicat faptul că, din totalul unităţilor de învăţământ de la nivelul judeţului, 127 au autorizații sanitare în termen, 8 au aviz provizoriu de funcționare, iar pentru 54 de unităţi, autorizații sanitare au expirat, însă documentaţia necesară obţinerii avizelor a fost depusă la DSP sau este în curs de realizare în vederea depunerii. Cazuri speciale se semnalează, potrivit raportului, la Seminarul Teologic “Sf. Filofteia” din Brănești, care își desfășoară activitatea în incinta Grupului Școlar ”Cezar Nicolau” din Brănești și a Casei Corpului Didactic Ilfov, la Liceul Penitenciar Jilava, şi la CSEI Periș, structura Vidra, care funcţionează în incinta Spitalului HIV Vidra. Situații îngrijorătoare cu privire la asigurarea utilităților în unitățile de învățământ se întâlnesc la Grădinița 1 Otopeni, care este atât de populată, încât grupele au şi câte 40 de copii, la Grădinița 3 din Voluntari – unde este depus dosar pentru o clădire nouă, la unitățile de învățământ din Glina, care funcționează în baza avizelor sanitare provizorii, deoarece nu au apă potabilă, dar şi la Şc. 3 Șindrilița, Găneasa – unde spațiile sunt improprii, grupurile sanitare sunt afară din clădire şi nu există apă curentă şi canalizare.
Fără condiţii pentru depozitarea cornului şi laptelui
O altă problemă o reprezintă spațiile pentru depozitarea laptelui, cornului și mărului oferite de Guvern. Astfel, dacă pentru 45 de unități nu este necesară asigurarea acestora (fie nu au elevi beneficiari ai programelor, fie în unitate se distribuie zilnic produsele de la o altă unitate, cu spații de păstrate adecvate), la nivelul județului există totuşi 8 unități de învățământ în care nu este amenajat un spațiu pentru depozitarea produselor (Grădinița 1 Pasărea, Brănești, Grădinița 1 Jilava, Șc. 1 Vidra, Grădinița 1 Vidra, Grădinița 2 Vidra, Șc. 2 Crețești, Vidra, Grădinița 3 Crețești, Vidra, Grădinița 4 Sintești, Vidra). Ce e mai grav însă e faptul că, dintre cele 139 de unități în care există spațiu amenajat pentru depozitarea produselor lapte, corn, mere, doar 51 întrunesc cumulativ condițiile de ventilare, existența unui frigider și a apei curente.
Comunitatea locală pentru laboratoare
Începând cu anul școlar 2012 -2013, IȘJ Ilfov a lansat acţiunea de amenajare a cabinetelor și laboratoarelor, prin contribuţia comunităţilor locale, făcând apel ca proiectele iniţiate de cadrele didactice să fie susţinute financiar. Astfel, în anul școlar 2012 -2013 au fost amenjate 27 cabinete și laboratoare, iar acţiunea fiind în curs, se urmărește ca, în anul școlar 2013 – 2014 să fie alocate mai multe fonduri, având în vedere că la nivelul judeţului s-au înregistrat 652 de proiecte.
Prof. Ion Cornaciu, înlocuit din funcția de inspector general al ISJ Ilfov cu prof. Gabriela Ilișie
Profesorul Ion Cornaciu a fost înlocuit din funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. Locul său a fost preluat de profesorul Gabriela Ilișie. Conform rezultatelor finale ale sesiunii august-septembrie 2013, doar 9,8% dintre candidați, au promovat probele examenului maturității – BAC-ul. Potrivit Ministerului Educației Naționale, din totalul de 88.090 de candidați înscriși în această sesiune, s-au prezentat la examene doar 72.462 de candidați. 317 dintre aceștia au fost eliminați din sălile de examinare pentru că au fost prinși copiind.