Joi, 5 septembrie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici au fost semnate aproximativ 40 de contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), Axa prioritară 1, “Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient”. Valoarea totală a celor 40 de contracte semnate se ridică la aproape 72 milioane de lei.

Joi, 5 septembrie, la Agen­ţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici au fost semnate aproximativ 40 de contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), Axa prioritară 1 “Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient”. Valoarea totală a celor 40 de contracte semnate se ridică la aproape 72 milioane de lei.

Această sesiune de semnare a contractelor a continuat şi vineri, 6 septembrie. În întreaga ţară se vor încheia aproximativ 200 de contracte de finanţare în cadrul Axei 1 “Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient” POS CCE.

Proiectele semnate în aceste zile au fost depuse începând cu anul 2011, însă  evaluarea tehnico-financiară a fost realizată în luna august a acestui an. Pentru evaluarea cererilor de finanţare menţionate, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziţia Autorităţii de Management POS CCE un număr de aproximativ 170 de experţi din mediul privat. Astfel, scurtarea procesului de evaluare a cererilor de finanţare a permis semnarea contractelor de finanţare în aceste zile şi, prin urmare, beneficiarii vor primi finanţările alocate şi vor putea demara implementarea proiectelor. 

În cadrul acestei Axe 1 au fost depuse, începând cu anul 2011, aproximativ 4.000 cereri de finanţare. Ele nu au fost evaluate din punct de vedere tehnico-financiar până la începutul lunii august 2013. Aceste cereri de finanţare fuseseră depuse în cadrul unor apeluri care au cumulat aproape 360 milioane de euro, valoarea totală a proiectelor depuse ridicându-se la 1,2 miliarde de euro. 

În luna august 2013,  experţii din mediul privat au început evaluarea tehnico-financiară a aproape 2.000 de cereri de finanţare și anume acelea care solicitau cele mai ­mari alocări financiare. Până acum, au fost deja evaluate 1.029 de cereri de finanţare, iar circa 940 au fost admise, iar contractele de finanţare aferente urmează să fie semnate. Valoarea cererilor de finanţare declarate deja eligibile este de aproximativ 160 milioane de euro. Procesul de evaluare a cererilor de finanţare urmează să fie finalizat până la data de 15 septembrie 2013. 

În paralel, pentru a fi finanţate toate proiectele depuse în cadrul Axei prioritare 1 POS CCE care vor primi punctajul minim prevăzut în “Ghidul solicitantului”, Guvernul României a decis realocarea de fonduri  în valoare de aproximativ 110 milioane de euro pentru POS CCE de la Axa prioritară 4 „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice”.