Cum te poţi îmbolnăvi?
Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt diverse, însă cea mai des întâlnită este infecţia cu virusul HPV (Human Papilloma Virus). Un sistem imunitar slăbit va contribui la progresul bolii. O cauză externă pentru un sistem imunitar slăbit este infecţia cu virusul HIV. Pastilele anticoncepţionale utilizate mai mult de 5 ani de zile contribuie la răspândirea virusului. Dăunător este şi fumatul pentru că scade imunitatea şi ajută celulele canceroase să se dezvolte.
Semne că suferi de această maladie
În stadiile incipiente acestea ori lipsesc, ori se manifestă prin:
sângerare vaginală la contactul sexual
tumoră în vagin
scurgere vaginală
mâncărime sau excrescenţe care seamănă cu negi.
Există patru stadii în orice tip de cancer. Primul stadiu este cel mai slab, iar stadiul patru este metastază (cancerul răspândit în tot corpul). Simptomele cancerului de col uterin sunt asemănătoare cu cele ale majorităţii tipurilor de cancer.
În stadiile avansate pot apărea metastaze în abdomen sau la plămâni. Simptomele sunt:
pierderea apetitului scăderea în greutate oboseală durere pelvină durere în spate durere în membrele inferioare un membru inferior umflat sângerare severă din vagin pierdere de urină sau fecale prin vagin fracturi osoase.
Stadiile 1, 2 şi 3 sunt tratabile
Există şanse de supravieţuire după tratarea cancerului de col uterin, însă ceea ce determină acest lucru este stadiul în care se află boala. Stadiile 1, 2 şi 3 sunt tratabile, iar o viaţă normală este posibilă după aceasta. Din nefericire, al patrulea stadiu este foarte dificil de tratat, iar cancerul se poate răspândi la plămâni şi creier, cauzând astfel moartea.
Cu un tratament corect administrat, trăieşti minim 5 ani
În România, zilnic se sting 6 femei ca urmare a complicaţiilor cancerului de col uterin. Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară că riscul decesului cauzat de cancerul de col uterin în ţara noastră este de trei ori mai ridicat decât media europeană. Astfel, România se află pe primul loc în Europa ca rată a deceselor pe fondul acestei boli. Anual, mor aproximativ 2.000 femei din 3.000 înregistrate, din cauza faptului că boala este depistată în stadiile sale finale. Rata de supravieţuire la 5 ani de la diagnosticarea cu cancer de col uterin se referă la procentul pacientelor care trăiesc cel puţin 5 ani după depistarea cancerului. Multe dintre aceste paciente ajung să trăiască peste 5 ani. De asemenea, aceste procente se referă la mortalitatea apărută din orice cauză la cele care suferă de cancer de col uterin.
Când începi tratamentul? În ce constă acesta?
Tratamentul trebuie început de îndată ce descoperi că suferi de această boală. Tratamentul este compus din variaţii de serectomie totală, chimoterapie şi radiaţii. Există un alt tip de tratament care presupune extirparea ganglionilor, însă acesta depinde de stadiul bolii. Toate tipurile de cancer trec prin 3 faze: motivul care determină apariţia cancerului, care dacă nu este tratat se transformă în pre-cancer şi care, dacă la rândul său nu este tratat în 8-10 ani va determina apariţia cancerului propriu zis. În cazul cancerului de col uterin, motivul este virusul HPV, pre-cancerul este displazia/CIS. Majoritatea doctorilor nu tratează virusul HPV, dar eu personal dezactivez virusul printr-o reţetă foarte simplă.
Citește în pagina de săptămâna viitoare “Cum se realizează terapia, câte zile de spitalizare sunt necesare și ce stil de viață trebuie să ai după tratament”!