Tristeţea din această perioadă a anului poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare. Ea poate ascunde astenia de toamnă, o afecțiune cauzată de neadaptarea organismului la diferențele de temperatură dintre zi și noapte, cantitatea scăzută de lumină și soare și un regim alimentar necorespunzător.
Pe măsură ce zilele se scurtează, soarele nu mai încălzește cu putere iar cerul se acoperă de nori, sistemul imunitar își pierde din rezistență. Ușor, ușor, constați că te simți pe zi ce trece mai slăbit, lipsit de energie și fără chef de a mai desfășura activități care înainte îți făceau plăcere. În plus, oboseala fizică te lasă fără puteri iar randamentul la locul de muncă îți scade semnificativ. Astenia se instalează fără să-ți dai seama și e indicat să mergi la medic încă de la primele manifestări clinice. Numai medicul îți poate stabili un diagnostic corect. Chiar și așa, specialistul îți va pune diagnosicul cu certitudine doar dacă ai avut simptomele corespunzătoare trei sezoane la rând și dacă starea ta s-a îmbunătățit în lunile de primăvară și vară.
Terapia anti-tristețe
Înainte de a începe un anumit tratament, e bine să faci o vizită la medic și să-i ceri ajutorul. Terapia pentru combaterea asteniei include antidepresive și psihoterapie. În plus, este bine să faci și ședințe de fototerapie (realizată cu ajutorul unei lămpi speciale care imită lumina naturală), cel puțin trei-patru săptămâni. Totuși, manifestările clinice ale acestei afecțiuni pot să dispară de la sine, fără să urmezi un tratament anume, odată cu schimbarea anotimpurilor. Fructele și legumele nu trebuie să-ți lipsească din alimentația zilnică. Varza, broccoli, conopida, sfecla roșie, dovleacul, nucile, merele, perele, gutuile, strugurii etc. sunt cele mai indicate în acest sezon. Consumă-le din abundență ca să-ți fortifici sistemul imunitar și să treci cu mai multă ușurință peste trecerea de la sezonul cald la cel răcoros.
Și totuși… prevenția e cea mai bună. Așa îți menții energia!
îți dedici măcar jumătate de oră pentru înviorarea zilnică prin efectuarea unor exerciții fizice
păstrezi legătura cu prietenii, ieși cu ei și desfășurați împreună activități pe care le făceați și înainte în comun
mărești consumul de alimente bogate în vitamine și săruri minerale
chiar și atunci când temperaturile scad simțitor, faci eforturi și petreci cât mai mult timp în aer liber
pentru creșterea imunității, ar fi bine să faci și o cură cu suplimente naturale.
Semne că ești astenic
Ești trist te subestimezi nu mai poți face față situațiilor de stres ai senzația de autoînvinovățire treci brusc de la stare la alta ești obosit resimți somnolență în timpul zilei ești irascibil ai tendința de izolare îți scade apetitul sexual.