Pericolul la care ar fi putut fi expuși locuitorii din zona Voluntari-Băneasa prin consumul de apă poluată, a trecut. După sesizările localnicilor cu privire la existența unor substanțe toxice, periculoase pentru organism, în apa provenită din puțurile cetățenilor care stau în zonă, s-a constituit o comisie mixtă care a analizat lichidul la sânge. Rezultatele sunt îmbucurătoare. 

Experții ne liniștesc. A trecut pericolul intoxicării cu apă în zona Voluntari-Băneasa!  Ce-i determină pe specialiștii în domeniu să ofere certitudinea localnicilor că apa din perimetru este potabilă? Rezultatele analizelor și ale evaluărilor realizate în lunile august și septembrie de către reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Toate datele existente până la momentul actual au fost prezentate vineri, 27 septembrie, de reprezentanții INHGA, Comisiei mixte pentru verificarea și monitorizarea calității apelor subterane din zona Băneasa-Voluntari. Potrivit informațiilor furnizate de experți, specialiștii INHGA, cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor București-Ilfov și cei ai Laboratorului Național de Chimie al ANAR au prelevat probe de apă atât din forajele situate în aria de poluare cât și în afara ei. 

Peste 100 kg de deșeuri, neutralizate la IPRS Băneasa 

Au fost inventariate 44 puțuri din zona verificată și din cele adiacente, fiind identificată o singură sursă poluată, în zona Poligonului de tir. Activitatea specialiștilor a fost însă, îngreunată de faptul că nu există schițe tubare în cazul unor puțuri realizate de cetățeni. „Este importantă verificarea tuturor puțurilor cu adâncimi de 40-60 m, iar în cazul celor fără schițe de tubare s-ar putea realiza verificare video”, a specificat Dumitru Neagu, șeful Laboratorului de Studii și Cercetări Hidrogeologice de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Chiar dacă rezultatele analizelor efectuate sunt cel puțin liniștitoare, pentru a exclude orice risc potențial, acesta a susținut necesitatea inventarierii și verificării tuturor forajelor din zonă. De asemenea, a fost verificată întreaga platformă IPRS Băneasa cunoscută ca sursă poluantă. Aici au fost identificate și neutralizate peste 100 kg de deșeuri periculoase. “În ceea ce privește protejarea sănătății populației, nu mai există motive de îngrijorare, întrucât în acest moment, extinderea rețelei de apă potabilă în zona Băneasa a fost finalizată”, a anunțat Ștefan Vasâi, directorul general al Euro Apavol.  La rândul său, Speranța Cliseru, prefectul Județului Ilfov a menționat că este foarte important ca după branșare, puțurile din zonă să fie închise. “Trebuie explicat oamenilor că apa din puțurile respective nu este bună și nu trebuie folosită pentru nici un scop”, a atenționat prefectul de Ilfov.