Dacă în statele membre ale Uniunii Europene poți merge liniștit cu buletinul, pentru a păși pe teritoriul unei țări din afara spațiului european ești obligat să ai pașaport. Află din „Jurnalul de Ilfov” ce acte trebuie să pregătești și ce taxe vei avea de achitat ca să intri în posesia pașaportului!
Călătoria într-un stat care nu este membru UE te obligă să deții un pașaport simplu, electronic. Actul îl primești numai la solicitarea ta și ți se eliberează în baza unei cereri pe care o depui personal, la serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple de pe raza domiciliului. În cazul în care pierzi documentul, îți expiră sau îți este furat pe teritoriul țării respective, vei fi nevoit să mergi la oficiul consular al României din statul în care te afli și să soliciți un nou pașaport.
La depunerea actelor ți se preiau imaginea facială și impresiunile digitale. Documentul ți se eliberează de către serviciul comunitar, în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea actelor. Valabilitatea pașaportului va fi stabilită în funcție de vârstă. Mai exact, vei putea folosi actul timp de 5 ani dacă ai peste 12 ani. Pentru copiii care încă n-au împlinit 12 ani, pașaportul este valabil 3 ani.
Atenție! Valabilitatea actului încetează de drept atunci când autoritățile competente constată deteriorarea sau distrugerea lui.
Documente necesare
cerere;
cartea de identitate valabilă;
carte de identitate provizorie (dacă este cazul) însoțită de certificatul de naștere, în original;
dovada achitării taxei de eliberare a actului la CEC Bank sau la Trezorerie – suma se ridică la 270 de lei costul pașaportului, plus 32 de lei taxa consulară (pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani) și 244 de lei – costul pașaportului și 32 de lei taxa consulară (pentru persoanele sub 12 ani).