În satul Buriaș, aparținător de Periș, există o școală care poartă numele unui profesor despre care, cei care l-au cunoscut spun că a fost un om deosebit. Fiu al satului, el și-a dedicat viața concetățenilor lui și Școlii. A fost extrem de iubit și respectat pentru ceea ce a făcut pentru satul natal, iar trecerea lui în neființă, acum șapte ani, a lăsat în urmă un gol dureros.
Ca un omagiu adus vieții și activității profesorului de geografie Ion Ioniță, cadrele didactice din Buriaș au avut inițiativa de a da numele acestui dascăl de excepție, școlii din sat. „Acum șapte ani, când ne-a părăsit profesorul Ioniță, noi, cei care lucrasem cu el, am făcut o cerere la Ministerul Educației pentru a schimba titulatura școlii nr.1 din Buriaș. Am solicitat ca aceasta să poarte numele celui care a slujit-o ani de zile, a celui care s-a îngrijit, de-a lungul timpului ca ea să arate așa cum arată acum, profesorul Ion Ioniță. Și, ce să vezi? Aprobarea a venit pe 9 octombrie 2006, chiar în ziua de naștere a regretatului nostru coleg…”, ne povestește Eugenia Oprea, profesoară de limba română și responsabila unității școlare din Buriaș.
Doamna Oprea își amintește, cu o lacrimă în colțul ochiului, câte lucruri bune a făcut profesorul Ioniță pentru școala din satul natal.
O viață dedicată școlii
Era anul 1962 când Ion Ioniță pășea pragul școlii în care învățase, de data asta, însă, în calitate de profesor de geografie. În 1977 a fost numit director coordonator al Școlii nr. 1 din Periș, până în 1983, când a fost desemnat să ocupe funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. A rămas în această funcție timp de 10 ani. În toată această perioadă, nu a uitat nicio clipă de locul nașterii sale. A făcut demersurile necesare pentru extinderea școlii cu clasele I-IV cu încă 4 săli de curs. A avut grijă, permanent, ca unitatea de învățământ să fie dotată cu toate cele necesare. Școala a fost printre primele din județ care a avut calculatoare.
În anul 1999 s-a întors în Buriaș, unde și-a continuat activitatea de profesor, până în 27 septembrie 2006, când a părăsit, definitiv, această lume, lăsând în urmă o viață exemplară pentru oricine iubește Școala. Chiar și în ultimii șapte ani de viață, a continuat să depună toate eforturile pentru propășirea localității natale. Astfel, în anul 2003, în urma insistențelor lui Ion Ioniță și cu ajutorul Consiliului Județean Ilfov, în Buriaș s-a construit o grădiniță nouă și modernă. „Sunt puține grădinițe în județ ca cea pe care o avem la Buriaș”, afirmă, cu mândrie, Eugenia Oprea.
„Vrem să împământenim ziua școlii la Buriaș”
Sunt spusele doamnei profesoare Oprea. Anul acesta, al șaptelea de la „botezul” școlii, pe 9 octombrie, au avut loc o serie de manifestări în cadrul acestei zile comemorative. „Am organizat pentru copii un concurs intitulat „Elevii au talent”, după modelul celui de la nivel național. O altă competiție a fost cea de compuneri, cu titlul „Școala de azi, școala de mâine”. De asemenea, elevii au participat și la concursul de desene cu tema „Cum doresc să arate școala mea”. Copiii au fost foarte încântați de această zi și cred că domnul profesor Ioniță ar fi fost foarte bucuros să-i vadă. Pentru că, vă repet, domnul Ioniță a fost o personalitate deosebită. A fost mereu alături de noi, cadrele didactic. Aveai întotdeuna curajul să-i spui ce gândești. Era un om foarte blând, delicat, dar și ferm, totodată. Era foarte deschis la nou. Emana, întotdeauna, seninătate și siguranță. Vă spun, noi, cei de-aici din Buriaș l-am plâns mai bine de un an de zile după ce a trecut în neființă”, ne-a spus doamna profesoară Eugenia Oprea.