Anul 2014, piatră de încercare

Pentru că discuția despre profesorul Ioniță a avut loc în cabinetul directoarei „tânărului” liceu din Periș, doamna Angela Dumitru, am vrut să aflăm cum se pregătesc cei de aici pentru „marea confuntare” din 2014, examenul de bacalaureat.

Liceul a fost înființat în anul 2009 dintr-o necesitate stringentă. Comuna fiind foarte mare, cu mulți elevi cu posibilități materiale restrânse, care nu le permiteau să facă naveta la București sau în alte localități din județ, primarul localității, Anghel Albu, au luat decizia să găsească o rezolvare acestei probleme sociale. Răspunsul a fost înființarea unui liceu cu profil filologic în Periș. Acum, după patru ani, în acest liceu învață nu numai perișenii, ci și elevi din comunele învecinate, cum ar fi Ghermănești, Balotești, Săftica, Tâncăbești sau Ciolpani.

Elevii dintr-a XII-a sunt optimiști.

„Acum, în liceul nostru învață 130 de elevi. Avem câte o clasă pentru fiecare an de învățământ, cu excepția clasei a X-a, unde avem două asemenea unități de învățământ. Anul acesta, elevii din clasa a XII-a vor susține examenul de bacalau­reat. Ei sunt optimiști, dar noi profesorii trebuie să-i aducem cu picioarele pe pământ. Estimăm, pentru anul viitor, o promovabilitate cam de 50-55%”, ne spune directoarea Angela Dumitru.

Aflăm, totodată, că ni­meni nu stă cu mâinile în sân. Pregătirile pentru Bac au început, deja, astă-vară și vor continua pe tot parcursul anului acesta și a celui viitor. „Să știți că am avut o prezență bună, în vară, la pregătire. Cam două treimi din clasă a venit la meditații. Mai mult, am făcut eforturi să le asigurăm posibilitatea să învețe dimineața, pentru că așa este mai bine pentru un an terminal. Sperăm ca și ei să conștientizeze că acesta este un examen foarte important în viața lor și că trebuie să se pregătească foarte bine. Noi, cadrele didactice, le oferim tot sprijinul, dar „mingea” este în terenul lor”, ne-a spus doamna Dumitru.

Din partea pu­blicației noastre, noi le urăm „multă baftă” și sperăm că la anul vom auzi foarte multe voci, la Periș, cân­tând „Gaudeamus igitur”.

Profesoara Eugenia Oprea, în mijlocul elevilor săi

Directoarea liceului din Periș, Angela Dumitru