Duminică trecem la ora de iarnă.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, dăm ceasurile înapoi cu o oră. Astfel, ora 04.00 va deveni ora 03.00. Deși, noul fus orar îți permite să lenevești mai mult, revenirea la ora de iarnă îți provoacă anumite modificări psihico-fizice. Mai ales dacă nu ți-ai fortificat imunitatea până acum. Iată cum îți influențează sănătatea trecerea de la ora de vară, la ora de iarnă!
Te întristezi și nu mai ai energie suficientă
Ziua de duminică ar putea coincide cu debutul asteniei. Deoarece, lumina soarelui nu mai este puternică, tinzi să cazi într-o stare de tristeţe permanentă. Nu mai dispui de energia din zilele însorite şi, brusc, devii apatic, anxios, simţi că nu mai poţi face faţă situaţiilor de stres. Te simţi obosit mai mult ca oricând, tragi la somn, treci cu uşurinţă de la o stare de spirit la alta şi ţi-e greu să rămâi treaz ca să-ţi desfăşori activitatea în cursul zilei, la cote maxime.
Te enervezi repede și nu mai socializezi
Odată cu scăderea ener¬giei din timpul zilei, apa¬re oboseala însoțită de mișcările lente care vor duce inevitabil la scăderea randamentului la serviciu. “Devii uşor iritabil, şi îţi dispare cheful de a socia¬liza cu persoanele din jurul tău. Mai rău este că ai toate şansele să acumulezi kilograme nedorite. Asta pentru că în timp ce eşti sorbit de energie, îţi creşte pofta de mâncare excesiv, în special pentru dulciuri şi produse de tip fast food”, atenționează dr. Mirela Miertoiu, medic specia¬list medicină generală.
Ai tulburări de somn
Dacă te bucuri că nopțile sunt mai ¬lungi și ai posibilitatea să te odih¬nești mai mult, s-ar putea să te înșeli. Calitatea somnului are și ea de suferit. Dacă mergi la culcare mai devreme, nu înseamnă că te vei trezi relaxat şi plin de energie. Pe măsură ce organismul se va acomoda cu noua schimbare a programului de somn, te vei trezi mai târziu, dar vei avea somnul neliniştit, iar sănăta¬tea întregului organism va avea de suferit. “Odată ce corpul se obișnuiește cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, explică profesorul Colin Es¬pie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glas¬gow.
Riscul de a face cancer este mărit
Paradoxal, și riscul de a dezvolta anumite forme de cancer este mai mare. Cele mai recente cercetări efectuate recent de specialiștii de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii arată că iluminatul artificial crește cu 15% riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancere, mai ales a cancerului de sân.
În plus, pe fondul creșterii nivelului de cortisol, hormonul stresului, scade sem¬¬nificativ re¬zis¬tența organismului la îmbolnăviri.
Învingi oboseala și tristețea în această perioadă dacă:
mănânci diversificat. Este foarte important să ai un regim alimentar bogat în legume, fructe, zarzavaturi, pește, lactate, alimente care au un conținut bogat în vitamine și minerale;
nu renunți la ieșirile cu prietenii;
în ciuda gradelor tot mai puține din termometru, petreci mult timp în aer liber. Fie că plouă, bate vântul sau este înnorat stai în curte sau te plimbi prin parc cel puțin o jumătate de oră pe zi;
continui să desfășori chiar și activitățile care nu-ți mai fac atâta plăcere ca în zilele însorite de vară;
consulți medicul de familie pentru a-ți suplimenta aportul de vitamine și minerale din organism cu ajutorul suplimentelor naturale;
păstrezi intervalul orar pentru fiecare masă a zilei.