Te muŢi dintr-o localitate în alta și nu mai poți ajunge la cabinetul actualului medic de familie? EŞti nemulŢumit de specialistul care te are înregistrat în lista lui de pacienți și vrei să-ți muți fișa la un alt cabinet? Oricare ar fi situația, poŢi solicita schimbarea medicului de familie. Dr. Aurelia Isărescu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov (CAS Ilfov), îți spune, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre transferul de la un medic de familie, la altul! 

Schimbarea medicu­lui de familie este un drept al tuturor oamenilor asigurați la sănătate, indiferent de motivul invocat. Așadar, dacă îți achiți contribuția la fondul asigurărilor sociale de sănătate, poți face o astfel de solicitare. Dar, numai dacă au trecut cel puțin șase luni de la data la care te-ai înscris pe lista actualului medic. Procedura este relativ simplă, fără prea multă birocrație. Ca să obții transferul, nu vei fi pus prea mult pe drumuri și nici nu vei avea mari bătăi de cap.

 Pași spre obținerea transferului

Adresează o cerere medicului pe lista căruia vrei să te înscrii. Nu uita să specifici și numele actualului medic de familie. 

După ce ți-a înregistrat cererea, medicul de familie primitor va anunța în cel mult 15 zile lucrătoare, specialistul de la care vrei să pleci și casa de asigurări de sănătate cu care are contract. 

La rândul său, medicul de familie de la care ai plecat îi va trimite noului specialist care vrea să te înregistreze în lista lui, prin poștă, fișa ta medicală. O copie a fișei va rămâne la vechiul cabinet, cel puțin un an de la data plecării tale. 

Dr. Aurelia Isărescu

„Înscrierea este validă după aproape două luni.”

“În primă instanță, ai nevoie de acordul scris al noului medic de familie. Cu această hârtie te prezinți la vechiul medic de familie pentru a te scoate din evidență. Ulterior, fișa ta medicală va fi transmisă noului medic. Acest demers se poate face fie personal, fie prin poștă. La noul medic trebuie să te prezinți cu dovada de asigurat, care poate fi adeverința de salariat, talonul de pensie etc. Poți fi luat în evidență și pe baza fișei medicale. Până în momentul în care înscrierea ta este validată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor trece una-două luni. În plus, timp de șase luni nu vei avea dreptul să schimbi din nou medicul de familie”, spune dr. Aurelia Isărescu, pre­șe­din­tele CAS Ilfov. 


Acte pe care trebuie să i le prezinți noului medic de familie 

 documente care să ateste calitatea ta de asigurat. Acestea diferă în funcție de calitatea de asigurat pe care o deții (dacă ești salariat, PFA, pensionar sau șomer). 

 copie după certificatul de naștere al copilului, în cazul în care are sub 14 ani și vrei să-l înscrii pe lista acestui medic. 

“Casa de Asigurări de Sănătate a județului Ilfov precizează că medicul de familie are obligația să respecte dreptul asiguratului de a-și schimba medicul de familie după expirarea a cel puțin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia. În situația în care nu se respectă această obligație, la sesizarea asiguratului, casa de asigurări de sănătate va efectua actualizarea listei medicului de familie de la care asiguratul dorește să plece, prin eliminarea lui de pe listă”, atenționează dr. Aurelia Isărescu. 

Informații suplimentare direct de la specialiștii CAS Ilfov 

Mai multe informații cu privire la calitatea ta de asigurat și drepturile care ți se cuvin, le poți obține direct de la specialiștii CAS Ilfov. 

Îi poți contacta la telefon 021/224.19.82 sau 021/224.19.83, sau mergând direct la sediul instituției din str. Aviator Popișteanu nr. 46. Cum ajungi cel mai ușor la CAS Ilfov? De la Gara de Nord, ia autobuzul 105 până la stația bulevardul Expoziției apoi întoarce-te până la str. Avia­tor Popișteanu nr. 46.  Poți ajunge și de la metrou de la Piața Victoriei cu autobuzul 300 până la stația Aviator Po­pișteanu, apoi te întorci până la intersecția semaforizată și mergi pe Strada Popișteanu înainte, până se bifurcă drumul. Apoi mergi pe partea stângă până la intersecție și, undeva pe partea dreap­­­tă e nr. 46.