La fiecare 30 de secunde, un om se stinge din cauza complicațiilor cauzate de cancerul pulmonar. Pentru a conștientiza mai bine gravitatea acestei maladii și a importanței investigațiilor clinice în scop preventiv, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a demarat campania “Câștigă timp! Cancerul pulmonar îți poate fura timpul”.

Un pachet de țigări pe zi scurtează viața cu ani buni. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este de 25 de ori mai mare la fumători, decât la nefumători. “Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, atenționează dr. Dorin Vancea, președintele Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie. Până la finele lunii când se va încheia campania,  Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Română de Cancer, în parteneriat cu Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Pneumologie, Roche România și unul dintre posturile de radio autohtone, vor transmite tuturor românilor mesajul “Câștigă timp! Cancerul pulmonar îți poate fura timpul”. 

De asemenea,  FABC va distribui împreună cu o revistă de femei și cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din România, un ghid dedicat exclusiv pacienților cu cancer pulmonar, la care au colaborat specialiști de renume din țară. “Împreună cu partenerii noștri din această campanie dorim să atragem atenția asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaș dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaților, dar și boala oncologică cu cea mai mică durată de supraviețuire… Este o afecțiune care vine cu semne puține și ne lasă puțin timp la dispoziție”, avertizează Cezar Irimia, președintele FABC. Așadar, când tușești, respiri greu, transpiri mult la nivelul feței și gâtului, slăbești, ești obosit și nu ai poftă de mâncare, mergi la medic. La debut, cancerul pulmonar nu doare. Mai multe informații despre cancerul pulmonar și despre po­sibi­litățile de diagnosticare vor putea fi regăsite, pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro și pe rețeaua de socializare Facebook.