Miercuri, 20 noiembrie, deputații din toate partidele politice, membri ai asociațiilor și organizațiilor care apără interesele minorilor s-au reunit la Palatul Parlamentului și au celebrat Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Eveniment organizat cu sprijinul UNICEF România.  

Chiar dacă numărul minorilor instituționalizați a scăzut semnificativ, sute de mii de copii români trăiesc adevărate drame. Mulți dintre ei nu au acces la educație din cauza lipsurilor financiare, sunt marginalizați la școală din varii motive sau cresc fără să se bucure de căldura și afecțiunea părintească pentru că cei care le-au dat viață sunt plecați la muncă, pe meleaguri străine. O mare parte dintre copiii de astăzi, provin din familii extrem de sărace, aflate la limita subzistenței. Așa se explică faptul că în ultimii ani, au apărut și cazuri de copii diagnosticați cu malnutriție. Pentru a stopa aceste fenomene, sub coordonarea Ministerului Muncii, țara noastră pregătește cel de-al cincilea raport referitor la Convenția ONU privind Drepturile Copilului și elaborează o nouă Strategie menită să protejeze minorii.  

“De multe ori, abuzurile au loc în familie”  

“România se confruntă cu o problemă majoră privind riscul sărăciei în rândul copiilor. Au apărut însă, și fenomene îngrijorătoare privind abuzurile de toate felurile asupra copilului – abuzuri sexuale, agresiune, exploatarea prin muncă. Și mai îngrijorător este că, de multe ori, abuzurile au loc în familie, fiind făcute chiar de părinți. Astfel de cazuri sunt întâlnite mai ales în zonele sărace. Aproximativ 500.000 de micuți trebuie scoși de sub pragul sărăciei până în anul 2020”, a spus Mariana Câmpeanu, la dezbaterea privind drepturile copilului. 

“Trebuie să le asigurăm tuturor celor patru milioane de copii din România, un cadru optim de creștere și dezvoltare. Este datoria noastră să le respectăm drepturile ca să nu lăsăm viitorul României să moară. Camera Deputaților va susține proiectele pentru drepturile copiilor. Vom găsi resurse financiare pentru astfel de proiecte”, a explicat Valeriu Zgonea.  

“Anual, în rândul copiilor se înregistrează în continuare mii de decese datorate unor cauze ce pot fi prevenite. Aproximativ 64.000 de copii sunt separați de familiile lor și peste 300.000 abandonează școala. Cei mai afectați sunt copiii foarte săraci, mai ales din mediul rural, cei de etnie romă și cei cu dizabilități. (…) Potrivit statisticilor UE, România are una din cele mai mici rate de investiții în Sănătate, Educație și portecție socială”, a avertizat Sandie Blanchet.  

“Nu mai putem tolera sărăcia. Până în 2060, România devine cea mai bătrână țară din Uniunea Europeană”, a atenționat deputatul Andreea Paul Vas.