Cel puțin așa ne-a povestit primarul interimar al comunei, Pantelie Sfia. Prezent la ultima întrunire a Ligii Primarilor, edilul a identificat câteva probleme comune ale localităților județului.

Numit, de puțină vreme, la conducerea comunei, primarul Sfia se luptă cu problemele moștenite de la predecesorii săi, dar și cu altele, nou apărute. Una din cauze? Banii puțini la buget, pe care trebuie să aibă grijă cum îi drămuiește.

Nu sunt bani pentru microbuze școlare 

Spune Pantelie Sfia: „Nu am reușit să dialogăm cu RATB-ul, ni s-a spus că oamenii nu plătesc costul călătoriilor. Avem probleme și cu transportul copiilor, avem un singur microbuz care transportă copiii la și de la școală. Nu avem fonduri să cumpărăm microbuze noi. 

Ne-ar mai trebui măcar unul. Uneori suntem obligați să-i transportăm pe copii în condiții improprii. Stăm foarte rău cu bugetul local. Gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale abia dacă atinge 50%.” Situația, într-adevăr, pare fără de ieșire. Primarul din Jilava își pune toate speranțele în Consiliul Județean și în președintele acestuia, Marian Petrache, care a promis că va face tot ce-i stă în putință să reintroducă transportul RATB în județ.

Câinii vagabonzi, o altă bătaie de cap

Primarul din Jilava ne confirmă că nici localitatea pe care o conduce nu face „opinie separată” în privința maidanezilor. Fenomenul care a devenit specific pentru județ, se repetă și aici. „Zilnic, ne sunt aduși din București în comună, mai ales în zona de nord, zeci de câini, care sunt abandonați pe străzi. Mai mult, avem reclamații din partea a mai bine de cincizeci de locuitori că, pe strada Gării, niște cetățeni au construit vreo 12 padocuri, în care sunt adăpostiți 40 de câini. Padocurile sunt înconjurate de casele cetățenilor și au fost construite fără autorizație. Am anunțat DSVSA Ilfov, iar cei veniți în control ne-au spus că animalele sunt ținute în condiții corespunzătoare. Noi i-am amendat, pentru că nu au autorizație, dar acum căutăm soluții pentru a găsi un teren în afara comunei, unde să-i mutăm”, ne spune primarul.

Necazuri cu Planul de Urbanism General

Pantelie Sfia ne vorbește și despre acțiunea de inventariere a terenurilor, conform Legii 165/2013, care, spune el se defășoară binișor. Firma care se ocupă de această sarcină a reușit să inventarieze cam 60% din terenurile din localitate. Sunt, însă, probleme cu localitățile limitrofe, 1 Decembrie, Popești-Leordeni, cu sectorul 4, deoarece sunt cetățeni care sunt jilăveni, dar au proprietățile pe teritoriul așezărilor amintite.

Cu PUG-ul este o altă belea. Planul a fost întocmit cu o firmă care nu prea a colaborat cu primăria. A fost făcut din birou, ne-a spus primarul. Mai mult, a apărut și un litigiu cu Penitenciarul Jilava, care refuză să cedeze Fortul 13 primăriei. „De aceea nu putem finaliza PUG-ul și dacă nu ai PUG-ul, îți bați joc de comuna respectivă, practic nu poți să dezvolți nimic”, se plânge primarul.

De Crăciun, Moșul aduce cadou o grădiniță

Ceva, ceva s-a mai mișcat în ultimele luni în Jilava. În primul rând, s-au terminat lucrările de introducere a apei și canalizării pe o lungime de 18 kilometri. Vineri, 22 noiembrie, se va face recepția finală a lucrării și a stațiilor de vacuum și de epurare. Proiectul a fost finanțat din bugetul local și a costat 28,7 milioane de lei. Noi.

De asemenea, grădinița cu orar prelungit este gata în proporție de 98%. A fost introdusă alimentarea cu gaz, s-au montat gresia, faianța, grupurile sanitare, ușile interioare. „De Crăciun, mai mult ca sigur, vom inaugura această grădiniță de mare capacitate. Ea poate primi aproape 400 de copii”, spune, mai înseninat, primarul Sfia.

Lupta se mai dă, la Jilava, cu lucrările începute și neterminate. Conform Legii bugetului, ne precizează primarul, lucrările începute și neterminate trebuie finalizate. Și, ne dă exemplu, clădirea policlinicii, care fusese lăsată de izbeliște din anul 2011. „Anul acesta am finalizat exteriorul, am montat geamurile termopan, urmează să se lucreze la interior. Dacă nu ne apucam de ea, se distrugea. Sperăm ca în primăvară să o dăm în folosință”, spune Sfia, care, ne mărturisește că încă nu și-a pierdut optimismul.