Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe data de 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Marea sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, lipsiți de copii, dar cu multă credință, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Cei doi nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și, la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu. 

Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani. A fost condusă acolo, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, sălaș al lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veșnic, avea să ia trup. 

O zi bogată pentru suflet 

Nu există Femeie pe acest Pământ care să nu își dorească să fie MAMĂ. Nu există femeie care să nu se roage la Bunul  Dumnezeu să îi dăruiască  darul cel mai de preț:  acela de a aduce pe lume un copil, pentru a se simți împlinită și pentru a-și cunoaște rostul în lume.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, zi sfântă și de mare sărbătoare pentru noi creștinii ortodocși, este o zi bogată pentru suflet prin multele ei semnificații: 

 Intrarea Maicii Domnului în Biserică reprezintă credința noastră, a oamenilor, în Dumnezeu, indiferent de greutățile prin care trecem: căci Ana și Ioachim care nu puteau avea copii, nu s-au răzvrătit, ci din contră, s-au rugat neîncetat cu post și lacrimi de iubire, chiar dacă la 50 de ani de la căsătoria lor, preotul le-a refuzat ofranda numindu-i păcătoși.

 Intrarea Maicii Dom­­­­nu­­lui în Biserică amintește de iubirea noastră față de Dumnezeu, care este mereu în noi și alături de noi cu iubire și Duh Sfânt. Astfel, din această iubire s-a arătat Arhanghelul Gavriil lui Ioachim, spunându-i că va avea un copil care se va umple de Duh Sfânt din chiar pântecele mamei sale și va fi ales al lui Dumnezeu.

 Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai semnifică și mulțumirea noastră lui Dumnezeu pentru darurile primite, asemeni lui Ioachim și Anei care 

și-au ținut promisiunea și  au dus-o pe Maria, fiica lor, la templu, într-o zi de 21 noiembrie, pe când aceasta avea doar trei ani. 

Aici, la templu, Maria și-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curățenie sufletească, rugându-se neîncetat și citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve și preoți.

 Intrarea Maicii Domnului în Biserică reprezintă piatra mântuirii noastre, fiind aleasă de Dumnezeu să dea naștere pruncului Iisus, scăparea noastră ce ne-a adus la viața veșnică.

 

Să-L iubim pe Dumnezeu cu fiecare bătaie a inimii  

O astfel de zi, balsam pentru sufletele noastre, nu poate să vină decât, pentru a ne încălzi cu lumina sfântă și cu iubirea lui Dumnezeu, pe noi toți. Este ziua în care, cu mult mai mare ardoare, trebuie să îl iubim și să îi mulțumim Bunului Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria pentru viața noastră de aici, de pe Pământ și să ne rugăm pentru viața noastră veșnică în ceruri.

Să nu uităm să ne rugăm, să mulțumim și să aprindem lumânări pentru cei dragi, ce nu mai sunt printre noi. Să dăruim celor în nevoie de lângă noi, ca jertfă pentru darurile primite de la  Dummnezeu, să ne cerem iertare pentru greșelile noastre și să alungăm supărarea din suflete pentru pacea interioară și pentru mântuirea noastră. Și mai ales, să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii cu fiecare respirație și bătaie a inimii, cea mai de preț ofrandă a noastră către Tatăl Ceresc.


Rugăciune de rostit în această mare zi de sărbătoare

Împodobită de nuntă se arată astăzi Biserica, 

Frumoasă comoară, primind pe comoara cea însuflețită a lui Dumnezeu, 

Pe cea curată și fără de prihană, 

Și mai luminată decât toată făptura, 

Petrecând copilăria sa în Sfânta Sfintelor, 

Și cu îngerii împreună cântând: Aliluia!

Saltă astăzi toate oștirile îngerești

Și mulțimea creștinilor, înaintea feței tale, 

Preacurată Pruncă, 

Purtătorii de făclii aleargă împreună,

Cântând și grăind acestea:

Bucură-te, ușa dinspre răsărituri,

Bucură-te, Sfântă Pruncă, 

Primită în Biserică cu mare cinste,

Bucură-te, ușa Domnului,

Bucură-te, vistierie preacurată a înțelepciunii,

Bucură-te, izvorul darului,

Bucură-te, mielușea curată,

Bucură-te, porumbița neîntinată,

Bucură-te, bucuria noastră, Sfânta Pruncă, 

Pururea Fecioară.