România a pierdut barajul cu Grecia și nu va merge la Mondialele de fotbal din Brazilia, după 1-3 (la Atena) și 1-1 (la București).

Deși toată lumea jubila după tragerea la sorți și anticipa un „galop de sănătate” al tricolorilor în compania elenilor, nu a fost așa. Grecia ne-a predat o lecție de pragmatism, de organizare și unitate, în timp ce românii au rămas doar cu gustul amar al ideii că se putea mai mult, dar nu a fost să fie. 

La finalul unei campanii oscilante, cu rezultate de senzație cum ar fi victoriile cu Turcia 

(1-0), din deplasare și Ungaria (3-0), la București, dar și cu meciuri catastrofale (returul cu Turcia și dublele cu Olanda), românii au crezut că șansa le surâde atunci când au aflat că vor întâlni Grecia în baraj. Până la urmă, însă, s-a dovedit că nu am avut motive de satisfacție. Cu un fotbalist în cea mai bună perioadă a vieții – Mitroglu a marcat trei din cele patru goluri ale grecilor -, cu un antrenor (Fernando Santos) extrem de realist cu o tactică perfectă și cu o generație experimentată, Grecia nu ne-a dat aproape nici o șansă. 

Timp de comentarii mai avem… așa că, acum, iată și câteva declarații de după meciul de la București (1-1).

Plus și minus

Selecţionerul Victor Piţurcă se consideră vinovat pentru faptul că jucătorii români nu au reușit să-i facă fericiţi pe fani și să obţină calificarea la Cupa Mondială din Brazilia. „Felicit echipa Greciei, care s-a calificat. A fost mai bună. Calificarea am pierdut-o la Atena, când am pierdut cu 1-3. Am reușit o partidă bună, dar din păcate nu am putut remonta cele două goluri. Am primit un gol stupid aici, așa cum am primit și la Atena.  Echipa Greciei este mai valoroasă ca echipa României în momentul acesta. Nu avem foarte mulţi jucători valoroși. Pentru primul joc îmi reproșez că am primit trei goluri și că nu ne-am apărat suficient de bine. Dacă aveam șansă și noroc, puteam să ne calificăm”, a declarat Piţurcă.

Pe de altă parte, devenit cel mai mare adversar al lui Pițurcă, atacantul Adrian Mutu crede că selecționerul ar trebui să plece de la conducerea tehnică a echipei naţionale, după ratarea calificării la CM 2014, precizând că sunt antrenori buni care îl pot înlocui. „Acum ar trebui să începem de la zero. Fără Mutu, fără Piţurcă, totul de la zero și să creștem. Avem atâţia antrenori buni, Olăroiu, Reghecampf, Contra, Petrescu și așa mai departe. Și cu jucători noi să începem să construim. Altfel ce facem? Nu era important să fiu eu pe teren cu Grecia. Nu e vorba numai de mine, ci și de Ștefan Radu, de Rădoi, de Săpunaru, de Sânmărtean și chiar Chivu. Ei trebuiau convinși să ajute România să se califice la acest Campionat Mondial. Eu cred că Piţurcă a pus orgoliul său mai presus de interesul sportiv al României’’, a spus Mutu.

Reprezentativa de fotbal a României a ratat calificarea la Cupa Mondială din Brazilia, după ce a încheiat la egalitate, pe Arena Naţională, 1-1, cu selecţionata Greciei, în manșa retur a barajului de accedere la turneul final din 2014.