Cu o desfășurare de forțe organizatorice impresionante, pe 26 noiembrie, s-a desfășurat, la București (Palatul Parlamentului), cea de-a treia ediție a Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, eveniment organizat de către Guvernul României. Forumul de la Bucureşti a avut menirea de a promova legăturile economice şi comerciale dintre ţările participante şi China şi de a identifica noi oportunităţi de cooperare, prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT&C, turismului, sectorului bancar şi financiar.
Forumul a fost deschis de către premierii României – Victor Ponta şi Chinei – Li Keqiang, iar pe lângă înalte oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, la dezbateri au mai participat peste 1.500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 chinezi, 800 români şi peste 400 de oameni de afaceri din celelalte ţări din regiune. Lucrările au fost structurate într-o sesiune plenară şi 5 ateliere de lucru axate pe: infrastructură/transport, energie, agricultură, IT&C şi turism.
Potențial uriaș
”România va deveni un tigru al Europei și, dacă toți tigrii se vor reuni, se va dezvolta o piață uriașă”, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, arătând că potențialul de dezvoltare a relațiilor comerciale și investițiilor dintre China și țările din regiune este foarte mare. ”China dorește dublarea volumului comercial cu cele 16 țări din regiune în următorii cinci ani”, a mai spus Li Keqiang, iar planurile pentru țara noastră vizează proiecte care depășesc în valoare opt miliarde de euro. „Cooperarea China – Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă a relaţiilor China – UE şi această cooperare cu regiunea dumneavoastră este benefică pentru aprofundarea parteneriatului amplu dintre China şi UE, pentru integrarea europeană, pentru dezvoltarea politicii către Vest a Republicii Populare Chineze, pentru dezvoltarea echilibrată a regiunii europene şi pentru politica europeană de dezvoltare echilibrată a zonei estice, deci avem foarte multe interese convergente comune“, a spus Li Keqiang.
Tren de mare viteză spre Constanța
Ministrul Transporturior, Ramona Mănescu s-a adresat participanților la workshopul pe tema transporturilor, în limba chineză și a primit aplauze. „În chineză am spus ce-am spus şi în română. Am spus că România şi China au şansa acum, după 24 de ani, să întărească relaţiile şi să înceapă parteneriate concrete, care să ducă la modernizarea şi la dezvoltarea infrastructurii feroviare“, a explicat ministrul. România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, prin Bucureşti, având un cost estimat de 11 miliarde de euro. „Prima întâlnire de lucru va fi pe 10 decembrie, apoi în ianuarie, în prima jumătate a lunii. Vom începe probabil cu un tronson, care este un pic mai uşor de realizat datorită condiţiilor de teren. Interesul foarte mare este să conectăm Portul Constanţa şi să îl dezvoltăm ulterior“, a spus Mănescu. Alte proiecte pe care autorităţile le-au propus părţii chineze vizează modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferată Iaşi-Giurgiu sau dezvoltarea a două terminale multimodale pentru Portul Constanţa.
Şova mizează pe constructorii chinezi
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, le-a spus participanților la Forum că autorităţile române sunt interesate de participarea firmelor de construcţii din China la proiecte de infrastructură, în special la cele realizate prin concesiune, unde investiţia este finanţată din fonduri private. Ministrul a adăugat că autorităţile au invitat constructorii chinezi să participe şi la licitaţii care presupun finanţări din fonduri europene.
Atuuri importante în IT&C
Pentru domeniul IT&C, România are câteva atuuri importante în procesul de atragere a investiţiilor străine, printre acestea numărându-se internetul de mare viteză, angajaţi bine pregătiţi şi climat investiţional prietenos, a declarat, la rândul său, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. „La nivel mondial, România se plasează pe locul 3 sau 4 în privinţa vitezei de transfer a datelor din lume. O infrastructură telecom bine pusă la punct ajută la dezvoltarea afacerilor, la dezvoltarea de noi produse în domeniul IT&C. Un alt atu este resursa umană, una creativă şi bine pregătită. România ocupă prima poziţie în Europa şi a şasea la nivel internaţional în privinţa numărului de persoane certificate în domeniul IT raportat la numărul de locuitori. 95% dintre studenţi cunosc limba engleză, iar 30% vorbesc două limbi străine. Toate acestea au determinat importante grupuri internaţionale din domeniul IT&C să deschidă subsidiare în România, unde îşi desfăşoară activitatea mii de angajaţi“, a spus Nica. Ministrul a mai vorbit despre climatul investiţional ”prietenos”. „Cota de impozitare a profitului este una redusă, respectiv 16%. De asemenea, veniturile din salarii, realizate ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator, nu sunt supuse impozitării. Un alt avantaj al României îl constituie dimensiunea pieţei, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est şi a doua din Europa Centrală şi de Sud-Est. De asemenea, România se situează la confluenţa marilor rute comerciale şi este membru cu drepturi depline al UE“, a afirmat Nica. El a adăugat că România este a treia ţară din Uniune care a lansat comercial servicii de telecomunicaţii mobile 4G. „România adoptă imediat tot ce este nou şi în trend în domeniul IT&C, iar consumatorii sunt sofisticaţi, cumpără tot ce înseamnă gadget-uri şi terminale mobile, aşa cum s-a întâmplat în perioada Black Friday, când au fost vândute peste 45.000 de tablete“, a spus Nica.
Investițiile chineze, cartea câștigătoare
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, la rândul său, că investiţiile companiilor din China în România vor reprezenta „cartea câştigătoare a Chinei în Europa. „Nu trebuie să ne temem de China. Ci, dimpotrivă, să ne uităm cu admiraţie şi să îmbrăţişăm parteneriatele economice. Sper ca ţările europei Centrale şi de Est să beneficieze de cât mai multe investiţii chinezeşti“, a spus Niţă. El a afirmat că proiectele semnate recent cu mai multe companii chineze în sectorul energetic totalizează 5 miliarde de