Carnea de porc poate avea proprietăţi terapeutice

Crăciunul și noaptea dintre ani, vin cu mese îmbelșugate, pline cu bucate gustoase, dar greu de digerat. Și cum Sărbătorile de iarnă reunesc familia și prietenii la mesele festive și la petreceri, trebuie să acorzi o atenție deosebită preparării deliciilor din farfurie. Fii o gazdă bună de Sărbători! Învață să-ți servești invitații cu preparate tradiționale gustoase și sănătoase! 

Dacă vrei să-ți impresionezi oaspeții, delicatesele din farfurie nu trebuie să fie doar gustoase, ci și sănătoase. Așadar, dacă la preparatele culinare folosești carne de porc crescut în curte, este obligatoriu să mergi la un centru special care să ateste consumul cărnii. La gătit, nu trebuie să folosești multă carne grasă, jumări, afumătură și prăjeli fiindcă pot provoca greață sau vărsături. Chiar dacă aceste ingrediente adaugă o savoare deosebită cârnăciorilor, caltaboșilor, sărmăluțelor, ciorbei sau tobiței, e mai bine să fii prudent. La desert, de exemplu, pe lângă cozonacii gustoși poți să servești și clătite cu dulceață de banane sau căpșuni, salată de citrice cu rom, sau tarte de fructe. Și totuși, asta nu înseamnă că nu o să te poți lăuda cu preparate tradi­ționale din carne de porc, gustoase și sănătoase. Ciorba de rasol de porc, toba, caltaboșul și cozonacul au multe beneficii asupra sănătății. Trebuie doar să știi cum să le prepari ca să le păstrezi proprietățile intacte.  

Ciorba de porc protejează inima 

Ciorba tradițională este o adevărată bombă vitaminică. Rasolul de porc are un conținut bogat în fier, zinc și vitamina D care îmbunătățesc imunitatea și asigură buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, morcovii au grijă de sănătatea ochilor pe timp de iarnă, ardeiul gras protejează inima și previne bolile respiratorii sezoniere, roșiile protejează sistemul osos, iar ceapa și zarzavaturile  combat tusea, reglează digestia, tranzitul intestinal, calmează colicile renale și hepatice, menține tensiunea la valori normale. 

Caltaboșul previne bolile renale 

Orezul din compoziția caltaboșului face parte din cerealele care nu trebuie să lipsească din dietă. Acesta conține fibre, vitamine și săruri minerale care ajută la prevenirea osteoporozei, a bolilor renale și cardiace. La rândul său, pieptul de porc, bogat în fier, fosfor, zinc și magneziu, constituie un bun remediu pentru balonare, vărsături, anemie, astenie sezonieră, crește imunitatea și menține buna funcționare a sistemului nervos. Acizii din mațul de caltaboș reglează metabolismul glucidic și lipidic. Piperul detoxifică ficatul și induce somnul liniștit după mesele copi­oase de Sărbători. Coriandrul participă la men­ținerea nivelului colesterolului și insulinei în limite normale, iar sarea îm­bunătățește digestia, previne constipația și reglează tensiunea scăzută. 

Toba tonifiază sângele 

Ficatul de porc din compoziția tobei îm­bu­nătățește vederea și tonifiază sângele. Rinichii alungă durerile de spate și combate transpirația excesivă în timpul somnului. Inima este bogată în calciu și are proprietatea de a crește rezistența sistemului osos, limba este un bun energizant, iar plămânii combat tensiunea nervoasă. 

Ciorba de rasol de porc

Ingrediente:

1 rasol de porc de 1,5 – 2 kg;  1 l de borș sau zeamă de varză;  2-3 morcovi tăiați mărunt;  2 cepe tăiate mărunt; 1 bucată de păstârnac sau rădăcină de pătrunjel tăiată mărunt; 1 țelină mică, tăiată mărunt; 5 roșii;  3 ardei grași; 2 legături de leuștean;  1 legătură de pătrunjel;  două ouă; sare și pier. 

Cum o prepari?

Începe prin a spăla bine rasolul. Apoi, pune-l la fiert în apă rece, într-o oală mare care să-l cuprindă în întregime. Lasă-l să fiarbă la foc mic. Îndepărtează spuma care se formează. Când carnea este aproape fiartă și se desprinde de pe os, înlătură osul și rupe bucăți potrivite de rasol. Adaugă legumele, o legătură de leuștean, puțin pătrunjel, tocate mărunt și lasă-le să fiarbă cu carnea. Când toate ingredientele sunt fierte bine adaugă borșul sau zeama de varză și mai lasă ciorba să mai dea în 2-3 clocote. Pune sare și piper după gust și drege-o cu ouăle bătute cu puțină sare și piper. Stinge focul și pune deasupra restul de leuștean și pătrunjel tăiate mărunt.

Caltaboșul

Ingrediente:

1 kg de carne de porc (piept sau ceafă);  1 pahar de orez; 1 pahar cu supă de carne de porc;  maț de caltaboș;  2 linguri de untură de porc;  2 cepe;  sare, piper și coriandru după gust. 

Cum îl prepari? 

Spală bine carnea și trece-o prin mașina de tocat. Imediat, taie ceapa mărunt și călește-o în untură. Adaugă supa de porc, ceapa călită, orezul, sarea, piperul și coriandrul peste carnea de porc tocată. Umple mațul de caltaboș cu această compoziție, leagă-l bine cu ață la ambele capete și înțeapă-l din loc în loc ca să nu crape. Așează preparatul într-o oală mare, încăpătoare în apă rece cât să-l cuprindă. Fierbe-l la foc mic.