Ședința extraordinară a Consiliului Județean Ilfov (CJI), convocată pentru 19 decembrie 2013, ultima din anul trecut, a avut loc fără prezența în sală a consilieriilor PSD, dar cu întrunirea cvorumului necesar adoptării de acte normative. Ordinea de zi a fost aprobată cu unanimitate de voturi și a cuprins cinci proiecte de hotărâri.

Buget rectificat

Primul punct supus aprobării consilierilor a fost legat de rectificarea bugetului local al județului pe anul 2013. Proiectul a trecut cu majoritatea voturilor, aprobându-se rectificarea bugetului local ilfovean, pentru anul trecut, atât la partea de venituri, cât și la partea de cheltuieli, conform mai multor anexe la proiectul postat pe site-ul CJI, la secțiunea ”Transparență”. Consilierii județeni au fost de acord cu diminuarea bugetului la capitolul ”Autorități Executive”, cu 1 milion de lei, diminuarea bugetului la capitolul ”Dobânzi”, cu 3 milioane de lei, majorarea cu 7,5 milioane de lei la capitolul ”Transporturi”, repartizarea a aproape 2 milioane de lei – cote defalcate din impozitul pe venit – pentru susținerea programelor de dezvoltare locală pentru pro­iecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe unităţi admi­nistrativ-teritoriale, (conform anexei 3.3, parte integrantă din hotărâre), repartizarea a circa 1,7 milioane de lei – de asemenea, cote defalcate din impozitul pe venit – pentru echilibrarea bugetelor locale, reţinute ca urmare a diminuării cu gradul de colectare, (conform anexei 3.4) și cu listele obiectivelor de investiţii pe anul 2013 (la nivelul prevăzut în anexa 5, postată pe site-ul Consiliului).

Hotărâri revocate

Abia adoptată la în­ceputul lunii decem­brie 2013, Hotărârea CJI 89/2.12.2013 privind majorarea capitalului social al Societății Comerciale Apă-Canal Ilfov S.A. a fost atacată în instanță de către Prefectura Ilfov. ”Nici nu a apucat să-și producă efectele”, a explicat Marian Petrache, președintele CJI. Consilierii au aprobat revocarea actului normativ, iar direcţiile de specialitate din cadrul Consiliului duc la îndeplinire noua decizie.

Aceeași soartă a avut-o și Hotărârea CJI 90/2.12.2013 privind deblocarea și utilizarea fondului de rezervă la dispoziția Consiliului pentru acordarea unui ajutor comunei Cornetu. Și pentru acest act normativ, pe 17 decembrie 2013, Prefectura Ilfov a înștiințat CJI că, deoarece s-a constatat ”nelegalitatea, (…) în temeiul art.3 și art.7 alin. 5 din Legea 554/2004 a contenciosului admnistrativ – actualizată, au fost promovate acțiuni în anulare la instanța competentă, respectiv Tribunalul Ilfov”. Așadar, consilierii județeni au aprobat revocarea Hotărârii 90/2013 și, potrivit președintelui CJI, ”banii pentru Cornetu au fost prinși în rectificarea bugetară, nemaifiind oricum nevoie de acordarea unui împrumut”.

DA – majorării capitalului social S.C. Apă-Canal Ilfov

Și totuși, proiectul de hotărâre care a născut discuții aprinse de-a lungul verii 2013 – în cadrul CJI, consilierii județeni PSD neacceptând în ruptul capului actul normativ prin care se dorea majorarea capitalului social al Societății Apă-Canal Ilfov – a trecut, în ședința de la finele anului, cu majoritatea voturilor necesare desfășurării în condiții optime a acesteia, dar și cu o completare – ratificarea subscripției acțiunilor emise. Precizăm că, potrivit Hotărârii Adunării Generale Extraordinare 1/13.12.2013 a acționarilor S.C. Apă-Canal Ilfov (CJI, cu 86,945% procente, Bra­gadiru, cu 2,611% pro­cente, Pantelimon, cu 2,611% și Brănești, Cer­nica, Ciorogârla, Cor­netu, Dobroiești și Domnești, fiecare cu 1,305% pro­cente) majorarea capita­lului social s-a făcut cu 7 milioane de lei aport în numerar și 1.655.982,8 lei aport în natură. ”Majorarea capitalului social se realizează prin emiterea unui număr de 8.655.983 noi acțiuni cu o valoare nominală de 1 leu/acțiune. Se aprobă subscrierea integrală a acțiunilor nou emise, de către CJI”, precizează hotărârea votată de către consilierii județeni.

Înlocuiri în CA la Spitalul județean

Ultimul proiect de hotărâre supus aprobării ședintei extraordinare a CJI s-a referit la înlocuirea unui membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov. Mai exact, a fost vorba de înlocuirea lui Gheorghe Roman, reprezentantul desemnat de președintele CJI în CA al spitalului, cu Paula Cristina Ioniță, de asemenea, reprezentant desemnat de președintele Consiliului. Pentru această înlocuire, votul consilierilor a fost secret, însă, la final, toți cei 18 consilieri, prezenți în sală, au fost de acord cu actul normativ. Menționăm aici că, potrivit Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, modificată și completată, “în cadrul spitalului public funcţionează un consiliu de administraţie format din 5-8 membri, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare și funcţionare a spitalului. Membrii CA pentru spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sunt:

 

  •  2 reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului București, iar în cazul spitalelor clinice un reprezentant al ministerului Sănătăţii sau al direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului București;
  •  2 reprezentanţi numiţi de consiliul judeţean ori consiliul local, după caz, respectiv de CGMB, din care unul să fie economist;
  •  un reprezentant numit de primar sau de președintele consiliului judeţean, după caz;
  •  un reprezentant al universităţii sau facultăţii de medicină, pentru spitalele clinice;
  •  un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat;
  •  un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat”.