Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit marţi, 21 ianuarie, la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat pregătirile pentru perioada de programare 2014-2020, dar şi măsurile necesare pentru accelerarea absorbţiei în actualul exerciţiu financiar multianual 2007-2013, pentru care România poate solicita decontarea cheltuielilor efectuate până la data de 31 decembrie 2015.

“România a înregistrat în 2013 un nivel ridicat de absorbţie şi nu a pierdut niciun euro din fondurile alocate, ceea ce ne ajută şi mai mult pentru anii care urmează”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. 

La sfârşitul anului 2013, rata de absorbţie curentă a ajuns la 33,47%, nivel de patru ori mai mare decât la începutul lunii mai 2012. Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României era în valoare de aproximativ 6,43 miliarde de euro. În 2013, România a solicitat Comisiei rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro, sumă mai mare decât cea cerută în întreaga perioadă 2007-2012. La data de 31 decembrie 2013, rata sumelor rambursate României era de 26,49%, de 3,5 ori mai mare decât cea înregistrată la începutul lunii mai 2012. 

În prezent, autorităţile române elaborează Acordul de Parteneriat 2014-2020, documentul cadru care va descrie priorităţile de finanţare pentru viitoarea perioadă de programare.

“Am avut un dialog informal constant cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea acestui document, pe care dorim să îl finalizăm în perioada imediat următoare pentru a-l transmite Comisiei. România este obligată să se grăbească în finalizarea documentelor de programare, fără a face rabat de la calitatea acestora, pentru a folosi cât mai repede sumele alocate de UE. Tocmai pentru îndeplinirea acestui scop, România a început devreme dialogul informal cu Comisia, timp în care a transmis un document consultativ şi o primă versiune a viitorului document de programare. Subliniez că aceasta a fost o etapă premergătoare, în care România a intrat din dorinţa de găsi din timp o abordare comună în privinţa documentelor de programare. Doar trei din 28 de state membre au trimis oficial Acordul de Parteneriat. Conform ultimelor informaţii, Comisia şi-a propus să aprobe documentele tuturor statelor membre până la sfârşitul primului semestru al acestui an”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.