Te pregătești să aduci pe lume un bebeluș în curând? Pe măsură ce familia se mărește, vei avea și cheltuieli suplimentare. Așa că indemnizația primită în concediul de creștere a copilului, îți va fi de un real folos. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești ca să ți acorde contravaloarea indemnizației și câți bani vei primi în acest an!
Indemnizația de creștere a copilului se alocă și în 2014 după principalele reguli de anul trecut. Suma reprezintă 85% din media veniturilor nete pe care le-ai obținut în ultimele 12 luni anterioare nașterii. Vestea bună este că poți intra în posesia banilor pentru fiecare copil născut. Legea care limita acordarea concediului și a indemnizației la trei nașteri a fost modificată. Astfel, la momentul actual, este permisă alocarea sumei aferente cheltuielilor de creștere a copilului pentru fiecare naștere în parte.
Iei bani stând acasă dacă:
- ai domiciliul sau reședința în România;
- locuiești în România împreună cu copilul (sau copiii după caz) pentru care soliciți drepturile;
- te ocupi de creșterea și îngrijirea micuțului/micuților;
- îți achiți la timp taxele și impozitele pentru bunurile pe care le ai în proprietate. De la această regulă ai putea face excepție dacă ești persoană singură și ai în întreținere unul sau mai mulți copiii.
3.400 de lei, cea mai mare sumă primită în timpul concediului
Poți opta pentru un concediu de creștere a copilului de până la un an (trei ani in cazul copilului cu handicap) și un concediu de până la doi ani. Dacă alegi să stai acasă să-ți îngrijești micuțul până când împlinește un an, valoarea indemnizației nu poate fi mai mare de 3.400 de lei. Dar nici mai mică de 600 de lei. În schimb, în cazul în care optezi pentru un concediu de doi ani, vei primi o indemnizație cuprinsă între 600 de lei și cel mult 1.200 lei. Este bine să știi că pentru fiecare a doilea copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți etc, vei primi cu 600 de lei în plus. Reține! Ca să beneficiezi de concediul de creșterea a copilului și, implicit, de indemnizația lunară, trebuie să faci o cerere scrisă pe care n-o mai poți modifica din momentul în care ai depus-o la primărie și ai luat primii bănuți.
Ce acte îți trebuie pentru obținerea indemnizației?
- copie după cartea ta de identitate
- copie după certificatul de naștere al copilului pentru care soliciți dreptul ori, după caz, livretul de familie
- orice act care atestă calitatea de părinte și relația ta cu copilul sau cu copiii pentru care vrei indemnizația, după caz;
- documente care certifică veniturile realizate timp de 12 luni anterioare nașterii copilului;
- dovada eliberată de angajator, sau organele competente, privind veniturile realizate;
- acte din care să rezulte suspendarea activității pentru perioada în care soliciți concediul de creștere a copilului;
- orice alte documente din care să reiasă că îndeplinești condițiile de eligibilitate.
Unde le depui și cum afli dacă ți s-a admis cererea?
Dosarul cu toate actele aferente trebuie să îl depui la primăria locală. Reprezentanții primăriei vor înregistra cererea ta și o vor trimite, însoțită de documentele justificative, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS Ilfov). În aproximativ 15 zile de la data înregistrării la AJPIS Ilfov, autoritățile decid dacă admit sau resping cererea. Răspunsul final îl vei afla cam în cinci zile lucrătoare de la data emiterii deciziei.
Când ți se suspendă dreptul?
Nu mai primești indemnizația începând cu ziua următoare celei în care:
- copilul a împlinit vârsta de doi ani, respectiv de trei ani, in cazul în care micuțul tău suferă de un anumit handicap;
- ți-a murit copilul;
- nu ți-ai achitat obligațiile față de bugetul local în termenul prevăzut de lege.
- Îți poți pierde dreptul la indemnizație, temporar, dacă:
- ești decăzut din drepturile părintești;
- te afli în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
- execuți o pedeapsă care te privează de libertate;
- îți abandonezi copilul;
- micuțul a fost internat
- într-o instituție de ocrotire publică sau privată;
- îți schimbi cetățenia;
- nu mai locuiești în România;
- nu ți-ai achitat taxele și impozitele prevăzute de lege.
Atenție! În cazul în care ți se suspendă dreptul la indemnizație, ai putea intra din nou în posesia banilor dacă depui o cerere, îți “achiți” obligațiile și poți demonstra acest lucru. Cererea trebuie să o depui în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data la care s-a produs suspendarea. Concediul și indemnizația se acordă și tăticilor, nu doar mămicilor.