1,5 miliarde de euro pentru magistrala Bragadiru-Voluntari

Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari ar putea costa 1,5 miliarde euro, iar construcţia ei s-ar putea întinde pe durata a şase ani, a anunţat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la seminarul franco-român privind parteneriatele public-private în infrastructura de transport. Linia 7 de metrou va avea circa 25 de kilometri şi 30 de staţii, plus depou şi va asigura legătura, pe direcţia Sud Vest – Nord Est a zonei centrale (zona de afaceri, comerţ, administraţie, educaţie, cultură, teatru, cinema etc.) cu cartierele Alexandriei-Rahova şi Obor-Colentina.

Particularitatea proiectului constă în faptul că acesta va include lucrări specifice unei linii de metrou, precum şi o serie de proiecte de urbanizare mixtă (dezvoltări rezidenţiale, comerciale, de agrement etc.), asociate investiţiei de bază.

 

Guvernul face un pas înapoi

Guvernul a amânat legea care limitează tranzacţiile în numerar şi reduce comisioanele bancare, astfel încât documentul să fie discutat, în continuare, cu reprezentanţii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observaţii, a declarat Eugen Nicolăescu, propus ministru de Finanţe.

Ministerul Finanţelor, condus până acum câteva zile de Daniel Chiţoiu, a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care relevă că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

 

Se discută din nou despre casele naționalizate

Operaţiunea de compensare cu bunuri în echivalent a imobilelor naţionalizate va putea include atât terenuri, cât şi/sau construcţii, iar la soluţionarea unei cereri se va avea în vedere echivalenţa valorică între bunurile care au făcut obiectul cererii şi cele care pot fi compensate. Tranzacția va putea fi efectuată numai cu acordul persoanei îndreptăţite, conform unei hotărâri aprobate de Guvern, informează Executivul.

 

11-1 pe piaţa auto

Piaţa auto din România este una catastrofală, la ora actuală fiind aduse în ţară 11 autovehicule second-hand la fiecare maşină nouă vândută, a declarat vicepreşedintele Grupului Dacia Renault şi preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Constantin Stroe. Cei doi producători de automobile – Dacia Renault şi Ford – au vândut în România anului 2013 doar 20.000 de automobile dintr-o producţie totală de 410.000 de unităţi. În acelaşi an 2013, s-au importat 221.000 de automobile second-hand. „Practic, la un automobil nou vândut în România, s-au adus 11 automobile second-hand”, a spus Constantin Stroe.