A început timpul Marelui Post al Sfintelor Paști. Din 3 martie și până pe 19 aprilie inclusiv, traversăm o perioadă extrem de importantă pentru noi toți, creștinii ortodocși. Cea în care trebuie să ne abținem de la mâncarea de dulce, de la plăcerile trupești, de la emoțiile și gândurile negative și să ne purificăm spiritual ca să primim Învierea Domnului cu lumină în sufletul și în casa noastră.  

Viața veșnică a venit prin Fiul Sfânt, Mântuitorul Iisus Hristos care a pătimit pe cruce, a murit și a înviat. Iar timpul de pregătire în vederea Învierii Domnului este cel pe care-l traversăm noi de acum și până la data de 19 aprilie, inclusiv. Postul Paștelui sau Postul cel Mare cum mai este denumit în popor, se dovedește a fi antrenamentul nostru pentru Rai. În călătoria noastră spre sfințire trebuie să ne “înar­măm” cu foarte multă voință și răbdare, pentru că vom avem de trecut anumite obstacole. Și totul durează 48 de zile, acesta fiind cel mai mare și mai aspru post din an.

 Să ne înfrângem poftele alimentare  

După multele zile în care ne-am răsfățat cu tot felul de preparate culinare sofisticate și delicioase, suntem obligați să renunțăm la mâncărurile de dulce. Să ne înfrângem poftele la alimentele de origine animală și nu numai. Până la Învierea Domnului avem interzis la consumul de băuturi alcoolice, lapte și produse lactate, ouă, carne și preparate din carne, dulciuri și produse de patiserie care au în conținut lapte sau ouă. Iar în Vinerea Mare, când vom fi nevoiți să ținem post negru, trebuie să ne abținem până și de la apă și de la consumul vegetalelor. “În ceea ce privește dis­pozițiile referitoare la mo­dalitatatea de pos­­­­tire, majoritatatea cărților de cult prescriu obligația de a se ține aju­nare sau „post ne­gru” (abținerea totală de la mâncare și băutură) în primele două zile și în ultima săptămână a postului (Săptămâna Pa­ti­milor), până la timpul ceasului al IX-lea bi­sericesc (aproximativ orele 15.00-16.00), după care se poate consuma puţină pâine și apă. Pentru restul postului, se re­comandă ca în zilele de luni până vineri să se consume o singură dată pe zi, spre seară, mâncare uscată, adică pâine, fructe uscate sau semințe, legume și apă, iar în zilele de sâmbătă și duminică se îngăduie să se mănânce, de două ori pe zi, legume fierte, untdelemn şi puţin vin. De asemenea, în ziua de Bunavestire (25 martie) și în duminica Floriilor se face dezlegare la untedelemn, vin și pește”, spune teologul Romeo Clinciu. Acest exercițiu de postire la mâncare ne va ajuta să culegem roadele duhovnicești. Pentru că este poruncit de Dumnezeu să-l ținem spre a ne ușura calea către Rai, către viața veșnică. 

Să punem frâu pornirilor trupești 

Purificarea trupească este la fel de importantă. În cele șapte săptămâni de post, trebuie să ne dominăm toate patimile. Haideți, să punem frâu instinctelor și pornirilor inferioare ale trupului! 

Să alungăm gândurile negre și să ne rugăm pentru iertarea păcatelor 

În drumul nostru spre lumina Învierii trebuie să ne consolidăm dis­cer­nămân­tul duhovnicesc. Luminarea rațiunii și limpezirea simțirii sunt pașii ce urmează postului la mâncare. Avem nevoie să ne înfrumusețăm sufletul, să-l împodobim cu sfințenie deplină. Să re­­nunțăm la viciile care ne răscolesc poftele și să alungăm din mințile noastre invidia, mânia, mândria, lăcomia, indiferența și toate gândurile rele care ne perturbă de la drumul spre veșnicie și ne trimit în întuneric. Să ne mărturisim păcatele și să ne rugăm în tihnă, din adâncul sufletului cu mare credință pentru iertare.