Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat taxa auto instituită în anul 2012, ca fiind ilegală. Se pare că taxa contravine reglementărilor europene, iar contribuabilii nu au cum să achite sumele aferente pentru mașinile cumpărate din UE în condițiile în care România este deja stat membru.
Prin urmare, în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, șoferii pot cere în instanță restituirea taxei de poluare. Guvernul a decis ca banii să revină la contribuabili pe parcursul a cinci ani. Statul va suporta toate cheltuielile aferente. Doar că acestea vor veni pe parcursul a cinci ani. “Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora”, specifică Ordonanța de Urgență care stabilește modul de restituire a banilor către șoferi. Procedura este valabilă și pentru autovehiculele cumpărate în leasing.
Cum se recuperează banii?
Șoferii care vor să li se restituie banii din taxa auto trebuie să meargă în instanță să înainteze cerere de chemare în judecată. La această cerere se anexează următoarele acte:
contractul de vânzare-cumpărare a mașinii,
cartea de identitate a mașinii în copie, cu prezentarea originalului în instanță pentru conformitate,
dovada plății taxei de poluare,
decizia de impunere a plății taxei de poluare eliberată de Administrația Financiară competentă.
Instanța cere să fie achitată taxa de timbru
La introducerea cererii de chemare în judecată, se va impune achitarea taxei de timbru care se stabilește în funcție de valoarea taxei de poluare pentru care se cere restituirea. Această taxă ajunge la aproximativ 10% din valoarea solicitată, dar nu va depăși suma de 300 de lei. Cei care vor să fie consiliați și reprezentați în instanță de un profesionist, trebuie să pregătească și onorariul pentru avocat. Toate costurile vor fi recuperate integral cu titlu de cheltuieli de judecată. Dar, pe parcursul a cinci ani. Mai exact, cei care și-au obținut deja dreptul în instanță și urmează ca plata să se facă începând cu acest an, își vor recupera toate daunele abia în 2019.
Firmele de leasing împuternicesc utilizatorii să-și ceară drepturile
Șoferii care și-au achiziționat autovehiculul în leasing vor fi nevoiți să anexeze la dosarul pe care-l depun în instanță și o procură din partea societății de leasing. Prin acest document, compania respectivă îi încredințează utilizatorului dreptul de a face toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei auto.