Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu au supus dezbaterii publice proiectul Rabla 2014. În programul din acest an intră mașinile mai vechi de 8 ani, iar solicitanții se vor înscrie direct la dealer. Ce mai trebuie să știi despre Rabla 2014? 

Dacă va fi adoptat proiectul autorităților, anul acesta vor fi distribuite 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei. Ca o noutate, în campania ce vizează stimularea înnoirii parcului auto național în 2014, vor fi incluse automobilele mai vechi de 8 ani. Cei interesați să-și schimbe rabla, nu vor mai primi tichetele personal. Vor merge direct la dealerii care participă la acest program și care vor avea tichetele în format electronic. Ulterior, solicitanții vor merge să-și caseze mașinile la colectorii validați. În vederea achiziționării noului autoturism, cu reducere, aceștia vor prezenta dealerilor dovada casării. Ca și anul trecut, la cumpărarea autovehiculelor mai puțin poluante vor fi oferite eco-bonusuri în valoare de 500 de lei. Prima de casare va fi acordată doar proprietarilor care-și achiziționează autivehicule noi, încadrate în norma de poluare Euro 6, ale căror motoare generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km și celor care iau mașini cu sistem de propulsie hibrid. 

Finanțare, în patru etape  

Sesiunea de finanțare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă desfășurându-se pe o perioadă de 60 de zile. În prima etapă, tichetele vor fi repartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate, aflate în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. În etapa a doua, tichetele rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați. În etapa a treia, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validați din județ. În ultima etapă, tichetele rămase se vor distribui în mod egal, între punctele de lucru.