Cei mai puțini bani
România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria. Slovacia conduce detaşat din acest punct de vedere, cu 369 euro pe cap de locuitor pe an, urmată de Ungaria, cu 316 euro, Cehia, 299 euro, Croaţia, 289 euro, respectiv Polonia, cu 288 euro, faţă de 164 euro pe an în cazul României.Fondurile europene totale alocate pentru cele şase ţări în programul de finanţare europeană pentru perioada 2014-2020 se ridică la 167,1 miliarde euro.
Cum să „furi” clienți cu avionul
Compania Fly România, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, va opera din 15 mai zboruri de linie interne şi internaţionale din Bucureşti, Timişoara şi Tulcea către oraşe din Italia, Spania, Germania şi Turcia şi aşteaptă aproximativ 100.000 de pasageri pentru anul în curs. Pentru rutele interne tarifele vor fi unice, respectiv 69,9 euro/zbor pentru Bucureşti-Timişoara şi 49,9 euro/zbor pentru Bucureşti-Tulcea, în timp ce pentru zborurile internaţionale tarifele pornesc de la 29,9 euro/zbor. „Nu ne dorim să luăm pasageri de la Tarom, ci vrem să le facem concurenţă maşinilor, pentru că aceste zboruri sunt mai ieftine decât maşinile“, a declarat Ovidiu Tender.
Țara tinerilor hai-hui
România este ţara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. „România înregistrează cel mai mare procent NEET – cei fără slujbă şi cei care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare – din ţările Uniunii Europene. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri“, a spus Costoiu. Potrivit ministrului, ponderea tinerilor din România care nu au nicio slujbă şi care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire este de 23%, adică peste media UE.
TVA de 9% la carne
Parlamentarii PNL au iniţiat un proiect de lege care presupune reducerea TVA la carne şi produse din carne la 9%, solicitând Guvernului să susţină propunerea legislativă pentru a fi promovată din a doua jumătate a acestui an. „Proiectul presupune reducerea TVA. Iniţial ne-am gândit la 5%, să ajungem la acelaşi nivel cu TVA din Ungaria pentru carne în vie şi carcasă, însă, pentru a exista aceeaşi măsură, am predat proiectul pentru TVA redus la 9% pentru tot ce înseamnă carne. Din discuţiile cu federaţiile s-a ajuns la următoarea concluzie, să mergem cu TVA pe tot lanţul, deci tot ce înseamnă carne şi produse din carne“, a declarat Nini Săpunaru, care susţine că proiectul va intra în dezbaterea Senatului în următoarea lună de zile.