Premierul Victor Ponta a declarat că banii din acciza pe carburant care va fi introdusă la 1 aprilie vor fi direcționați către buget și de acolo spre infrastructură și alte proiecte bugetare. 

Pentru premier, lucrurile sunt foarte clare. “Banii din acciză, ca de alt­fel toate taxele și impozitele, merg în bugetul mare și de acolo sunt alocați aceștia plus alții, că nu ajung doar aceștia, pentru proiectele de infrastructură, cofinanțarea proiectelor europene de infrastructură și proiectele din bugetul național. Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le ­luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinanțările necesare pentru Programul Operațional Sectorial Transporturi“, a spus Ponta. 

Fostul aliat al lui Ponta, președintele PNL, Crin Antonescu, nu susține varianta ca banii rezultați din majorarea accizei pe carburant să meargă la bugetul general, adăugând că într-o astfel de situație liberalii ar putea iniția o moțiune de cenzură pe acest subiect. „Noi am fost de acord și am susținut introducerea acestei accize din două motive, fie pentru a crea spațiul fiscal necesar pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, simultan (…), fie a doua variantă, care a fost agreată la acel moment la nivelul întregului Guvern și anunțată public de prim-ministru, trimiterea acestor bani suplimentari rezultați din acciza pe carburanți într-un fond special destinat investițiilor din infrastructura mare, cu precădere construcției de autostrăzi“, a spus Antonescu. 

Și fostul premier Emil Boc, acum primarul municipiului Cluj-Napoca, crede că Guvernul ar trebui să renunțe la acciza pe combustibil care va intra în vigoare de la 1 aprilie, în condițiile în care ar exista suficiente resurse la buget. 

Boc a susținut că noile scumpiri vor face ca românii să piardă o sumă medie de 50 de lei pe lună, iar aceste creșteri de prețuri ar fi trebuit evitate în condițiile în care România are o creștere economică. “Când ai creștere economică de 3,5%, nu poți să pui taxe noi. Acum de ce ai nevoie de taxe suplimentare? Vreau să știți că această taxă pe benzină și pe motorină va lua lunar din buzunarul angajaților și pensionarilor, indirect, 50 de lei. Dacă ne mai gândim că de la 1 aprilie crește și prețul la gaz, va mai crește și în toamnă, crește și anul viitor, guvernul bagă mâna în buzunarul oamenilor foarte adânc, fără să fie perioadă de criză economică și de recesiune”, a declarat Boc. 

Fostul premier este de părere că taxele care vor fi puse în aplicare din 1 aprilie nu ar fi necesare, în condițiile în care încasările pe lunile ianuarie, februarie și și martie, sunt în grafic și fără acciza pe motorină și benzină.