Un miliard pentru combaterea ­sărăciei

România va beneficia de o alocare financiară de aproximativ un miliard de euro în perioada 2014-2020, din partea Uniunii Europene /UE/, pentru măsuri privind prevenirea riscului de sărăcie și a excluziunii sociale, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la un forum pe tema fondurilor europene. Autoritățile au identificat ca nevoie de finanțare în acest domeniu al asistenței sociale o sumă totală de aproximativ două miliarde euro, a precizat Plumb. 

În strategia UE până în anul 2020, România și-a asumat două obiective majore — creșterea ratei de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani la 70% și reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane (la nivelul UE — 20 de milioane de persoane). 

Mai puțină bere, mai puține încasări 

Creșterea accizei la bere în 2013 se estimează că a condus la o diminuare cu 155 de milioane de lei a încasărilor bugetare din acciză și TVA pentru bere, comparativ cu varianta în care acciza s-ar fi menținut la nivelul anului 2012, a afirmat directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu, citând o analiză efectuată în acest sens de compania de consultanță A.T. Kearney. Potrivit acestuia, din cauza diminuării puterii de cumpărare a românilor, a creșterii accizei la bere, în condițiile în care jumătate din prețul unei beri îl reprezintă taxele și a scăderii încrederii populației în economia națională, la care s-a adăugat o vreme mai puțin favorabilă consumului de bere, piața berii a scăzut în 2013 cu 10,3%, de la 18,2 milioane de hectolitri în 2012, la 16,3 milioane de hectolitri. 

Prețul gazelor, mai mare cu 8% până la finalul anului

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie și, respectiv, 1 octombrie, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE. Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică, anul trecut România a importat cu 50% mai puține gaze decât în 2012. 

Afacerea Praktiker, relansată

Omer Susli, noul proprietar al Praktiker vrea să relanseze, în septembrie, brandul, pentru care are drept de folosire nelimitată și spune că afacerea a fost gestionată foarte prost de către foștii proprie­tari, care plăteau anual chirii de 24 milioane de euro pentru spaţiile ocupate de 24 de magazine. Praktiker are în România o reţea cu 27 de magazine, a doua ca mărime, cu o suprafaţă de vânzare de 184.300 de metri pătraţi. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 și 2008, perioada de boom imobiliar.