A doua etapă a înscrierilor în învățământul primar, a început pe 25 martie. Copiii care nu au ocupat un loc în școlile dorite iar părinții nu optat pentru unitățile de învățământ de pe raza domiciliului, mai au o șansă în această perioadă. În prima etapă, în județul Ilfov au fost înscriși 3.056 de copii, iar numărul total al locurilor disponibile este de 3.290.  

Conform calendarului, micuții care vor păși pentru pragul școlii pentru prima dată în această toamnă, pot fi înregistrați până la data de 4 aprilie. Procesul de înscriere se va finaliza însă, pe 18 aprilie, când inspectoratul școlar va soluționa toate cazurile nerezolvate în această etapă.  “Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale metodologiei. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie–31 decembrie 2014, inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2014, inspectoratul școlar și unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, explică Gabriela Ilisie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Ilfov. 

Pași către înregistrarea boboceilor! 

Completarea unei cereri-tip de înscriere în clasa pregătitoare de către părinți. Aceasta se poate completa online sau direct la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului. Cererea se completează prin introducerea în aplicația informatică a datelor furnizate de părinte 

La cererea – tip se anexează și o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale. Aceste documente pot fi depuse, după caz, în momentul validării cererii

În cazul în care cererea de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie–31 decembrie, inclusiv, alături de documentele menționate, se depune și o copie a documentului prin care CJRAE/CMBRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului. 

“Părinții trebuie să știe că ordinea în care se programează telefonic pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere sau în care se prezintă pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere, nu presupune crearea unei liste de preînscriere și /sau acordarea unei priorități la înscriere. Informația va fi afișată la secretariatul unității de învățământ, la avizierul acesteia și pe site-ul școlii, dacă acesta există. Aceasta va fi comunicată direct părinților la momentul programării telefonice sau al prezentării pentru completarea/validarea cererii-tip de înscriere”, mai spune inspectorul Gabriela Ilisie. 

Atenție, părinți! Validarea cererii de înscriere este obligatorie

Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care doriți să vă înscrieți copilul. Acest lucru se realizează în prezența dvs. și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere. Așadar, validarea se va realiza de către unitatea de învățământ, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-20.00 și sâmbătă, între orele 08.00-13.00. În vederea confirmării valabilității înregistrării, vor fi comparate datele introduse în aplicația informatică cu documentele depuse de către părinte, tipărirea, verificarea și semnarea de către părinte a fișei tipărite.