Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Ilfov informează că, până la data de 15.04.2014, s-au primit 1.799 de cereri unice de plată pe suprafaţă din totalul de 3.160 de cereri câte s-au înregistrat în campania 2013. Aceasta reprezintă aproximativ 57%, cu o lună înainte de încheierea campaniei de depunere a cererilor de subvenţie pe suprafaţă, fără penalizări.

CJ APIA Ilfov ține să reamintească fermierilor că, în perioada 1 aprilie – 14 mai 2014 inclusiv, producătorii de lapte care deţin cotă de lapte de vânzări directe au obligaţia de a depune la APIA CJ Ilfov, Declaraţia anuală a producătorului care a comercializat lapte prin vânzare directă în anul de cotă 2013/2014, care cuprinde cantităţile de lapte şi/sau produse din lapte vândute direct (la vecini, pieţe agroalimentare, abonaţi, magazine de desfacere, spitale, unităţi de învăţământ şi alţi consumatori cu personalitate juridică). Evidenţa cantităţilor de lapte vândute direct trebuie ţinută în Caietul fermierului, care trebuie păstrat cel puţin trei ani după încheierea anului de cotă. Informaţiile din Caietul fermierului trebuie să corespundă cu cele din Declaraţia anuală.

De asemenea, au fost transferate în  centralizatoarele lunii februarie de 135.338 lei, pentru 2 beneficiari. CJ APIA Ilfov mai informează că a fost plătită motorina cu acciza redusă pentru trimestrul IV, pentru un număr de 118 beneficiari, în valoare de 1.426.646 lei. Totodată, au primit banii și  beneficiarii de subvenţie în sectorul zootehnic pentru specia bovine. De această subvenţie au beneficiat 268 fermieri, cu un număr de 3.811 animale eligibile şi cu o cantitate de lapte de 9.309,253 tone. Anul acesta, subvențiile la bovine sunt cuprinse între 730 și 1.300 de lei.

Agricultorii au primit aproape un miliard de euro 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor, până pe 15 aprilie, aproape un miliard de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a subliniat că fermierii au primit fondurile pentru SAPS și subvenția la motorină pentru a-și finanța campania de primăvară. De asemenea, subvenția pentru bovine, de 570 de milioane de lei, a fost plătită în totalitate, dar într-o modalitate schimbată. Constantin a mai precizat că, în următorii 7 ani, agricultura din România va avea la dispoziție 19 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, dar va avea și fonduri europene pentru plăți directe.