Partidul Național Liberal vine cu o ofertă curajoasă și atrăgătoare pentru locul rămas vacant în Camera Deputaților, după plecarea lui Eduard Hellvig la Parlamentul European. Este vorba despre un tânăr politician care s-a făcut remarcat prin educația și pregătirea intelectuală de care dă dovadă. Numele lui? Daniel Gheorghe, fiul primarului liberal din Otopeni, Silviu Gheorghe. Dovadă că așchia nu sare departe de trunchi. O candidatură, zic eu, foarte nimerită, având în vedere că Daniel Gheorghe este „om de-al locului”.
Pe Daniel Gheorghe l-am cunoscut acum un an și jumătate, cu ocazia lansării primelor cărți ale Editurii Liberale. Discursul său de atunci m-a impresionat prin stilul, vocabularul nuanțat, acuratețea, ideile și argumentele expuse, prin erudiție și concizie. Am fost atât de marcat de acest discurs, atât de strălucit și strălucitor (dacă pot spune așa), pentru un tânăr de 27 de ani, la vremea aceea, încât l-am pomenit într-unul din editorialele mele. Așa că, pentru mine nu a fost o surpriză prea mare când PNL a anunțat numele candidatului pentru alegerile parlamentare parțiale din Colegiul IV, Ilfov. Drept urmare, i-am solicitat lui Daniel Gheorghe o întrevedere în care să ne povestească despre ceea ce și-a propus să întreprindă, dacă va fi ales deputat. Și nu mi-a părut rău! Să-l ascultăm! Voi interveni foarte rar, pentru că discursul lui Daniel Gheorghe este atât de limpede, încât nu are nevoie de comentarii.
Un candidat care cunoaște bine alegătorii și problemele județului
„Cred că era foarte mare nevoie ca aici să vină un candidat care să fie un om de-al locului, care să-i cunoască pe oamenii din această zonă reprezentată de Colegiul 4, care să le-nțeleagă problemele și care să fie educat și crescut în spiritul răspunderii civice și a implicării sociale. Eu sunt otopenar, sunt ilfovean și îmi plac oamenii de aici, îmi place locul în care m-am născut, unde mi-am petrecut copilăria și consider că oamenii de aici pot să dea un reprezentant din rândurile lor, care să vorbească pe limba lor și să le înțeleagă, cu adevărat, păsurile, problemele, să fie reprezentantul lor în Parlament”.
Trei piloni de dezvoltare, pentru Ilfov
De multe ori, spune Daniel Gheorghe, zona este percepută din perspectiva extinderii rezidențial-imobiliare a Capitalei. El nu este, însă, de acord cu această percepție. Iată cum argumentează el: „Ne aflăm într-o zonă cu individualități locale foarte puternice, o zonă cu un potențial de dezvoltare deosebit, pe care eu îl văd situat pe cu totul și cu totul alte paliere decât este gândit astăzi și anume din perspectiva unei explozii de cartiere rezidențiale și a unei înghițiri a noastre de către marele București. De aceea, mă gândesc, în special, la trei piloni de dezvoltare. În primul rând, la industria ușoară și serviciile aferente Capitalei și împrejurimilor sale și, să-i zicem așa, „hinterlandului”, din care acesta se deservește economic.”
Un alt palier de dezvoltare pentru județ, afirmă tânărul candidat, îl reprezintă turismul, pentru că există aici o serie de resurse deosebite din punct de vedere natural și geografic, cât și istoric. „Avem câteva mănăstiri de mare valoare patrimonială, cum ar fi Mănăstirea Snagov, Căldărușani, Țigănești, de la Ciolpani, sau Schitul Bălteni, ctitorit de Negru Vodă, care este cel mai vechi lăcaș de cult din Ilfov, el datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea. De asemenea, avem și Palatul Snagov, Palatul Brâncovenesc, de la Mogoșoaia, care, după părerea mea, este cel mai important obiectiv de patrimoniu laic, avem Palatul Ghica de la Căciulați, Palatul Știrbey de la Buftea, așadar, potențialul turistic este unul deosebit și el trebuie dezvoltat și valorificat. Vă mai dau un exemplu. În Otopeni și Snagov există resurse geotermale, care ar reprezenta o mare oportunitate pentru această regiune dacă s-ar investi în acestea. Conform afirmațiilor specialiștilor, caracteristicile acestor ape sunt comparabile cu cele de la Herculane. Așadar, nu trebuie să mizăm doar pe o dezvoltare urbanistică haotică, care depășește, de cele mai multe ori, capacitatea autorităților locale de a o gestiona. Repet, avem multe resurse aici, care pot fi gestionate inteligent, resurse subterane, economico-industriale și turistice, care nu trebuie neglijate. Totodată, Ilfovul are și un potențial agricol evident, care nu mai este exploatat la capacitate maximă, datorită urbanizării”, spune Daniel Gheorghe.
O „Lege a Ilfovului”
Daniel Gheorghe este de părere că perspectiva de dezvoltare a județului nu trebuie judecată prin prisma unui București macrocefalic, întins de la Giurgiu pâna la Ploiești și de la Alexandria până la Slobozia. El se gândește la crearea unui parteneriat integrat între București și Ilfov. „Îmi doresc ca, împreună cu ceilalți parlamentari, cu Consiliul Județean și autoritățile locale să elaborăm o „Lege a Ilfovului”, care să ofere cadrul juridic necesar, prin care acest județ, oarecum atipic din punct de vedere geografic, având în vedere că înconjoară Capitala ca un inel, pentru o relație cu Bucureștiul, din perspectiva avantajului reciproc, a intereselor comune și, mai presus de orice, echitabilă. Și asta pentru că se simte, din partea Capitalei, o tendință de marginalizare a Ilfovului. Este cât se poate de evident că Ilfovul nu poate funcționa fără București, dar nici Bucureștiul, fără Ilfov. De aceea ne-ar trebui un parteneriat bine pus la punct printr-o lege organică, care să rezolve probleme stringente, cum ar fi transportul public, gestionarea deșeurilor, întocmirea unui program, pe termen lung, care să vizeze dezvoltarea infrastructurii edilitare, a celei industriale, de sănătate publică, de mediu”, propune Daniel Gheorghe.
Mereu în mijlocul oamenilor
Tânărul candidat și-a propus, în caz că va fi ales, să petreacă mai mult timp printre cei pe care îi va reprezenta. „Vreau să am o relație directă, pentru că eu sunt unul dintre ei. De aceea, mă voi simți foarte bine printre cetățenii pe care îi voi reprezenta. Eu empatizez foarte lesne și chiar mă gândeam, acum câteva zile, dacă nu cumva ar fi o idee interesantă ca, în fiecare săptămână, să merg să mă-ntâlnesc și să stau de vorbă cu oamenii dintr-un sat. Sunt în jur de 50 de sate, în acest colegiu și doresc să-i cunosc pe locuitorii acestora, să mă apropii de oameni, să încerc să înțeleg cum trăiesc, să le aflu nevoile și să le ascult păsurile. Deși sunt tânăr, aș vrea să am șansa de a-i reprezenta pe toți acești oameni în Parlament, pentru că, repet, sunt unul de-al lor.
Credincios valorilor liberale
Daniel Gheorghe suține că dorește să fie un promotor al valorilor liberal-conservatoare clasice, ale dreptei politice românești. Iată ce spune el: „Pornind de la deviza liberală „Prin noi, înșine!”, susțin inițiativa autohtonă și proprietatea. Noi, liberalii credem că proprietatea este singura chezășie a libertății individuale, pentru că o națiune de proprietari și o națiune de mici producători are șanse mult mai mari de a da naștere unei societăți sănătoase, decât o națiune care înregistrează decalaje importante între diferitele pături sociale, între bogați și săraci. Libertatea și nu egalitarismul este cheia echilibrului social și motorul dezvoltării societății. Sunt un om care susține valorile clasice ale civilizației europene și românești și anume: libertate personală, morală creștină, demnitate, onoare, familie, tradiție, identitate națională și identitate europeană, în contextul unei suveranități naționale firești, bine apărată de oamenii politici care conduc țara. Acestea sunt valori pe care eu le consider fundamentale pentru România și pentru întreaga lume, în acest moment în care totul s-a relativizat”.
Din păcate, spațiul editorial nu ne permite să vă expunem toate ideile acestui tânăr, într-adevăr deosebit. Sperăm că vom reveni, în numărul viitor. Discuția cu Daniel m-a dus la concluzia că, poate, România mai are o șansă, prin apariția unor tineri politicieni de calitate, cu principii etice și morale solide, așa cum este candidatul PNL la Camera Deputaților. Pe mine, m-a convins că va fi un politician așa cum au fost Brătienii, la vremea lor. Doamne ajută!
CV Daniel Gheorghe
Doctorand la Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga,, – specializare – Istorie
2000 – 2004 – Colegiul Național Spiru Haret;
2006 – Prezent – Președinte TNL Otopeni;
2007 – Prezent – Autor de texte și studii cu caracter științific în diverse reviste și publicații;
2008 – 2010 – Masterat Universitatea București – Facultatea de Istorie;
2004 – 2009 – SNSPA – Facultatea de Administrație Publică;
2004 – 2008 – Facultatea de Istorie – Universitatea București;
2011-2013 – Prezent – Membru BPN al TNL;
2012 – Editor și coautor – ANTOLOGIE DE TEXTE 2010-2012 a CLUBULUI NAȚIONAL LIBERAL;
2013 (martie – iunie ) – curs diplomație și securitate – Institutul Diplomatic Român.
Președinte PNL Ilfov Marian Petrache
“Îl cunosc pe Daniel de mult timp și pot spune că este unul dintre tinerii de viitor ai politicii românești.
Mă bucur că provine din organizaţia noastră și pot spune că el reprezintă noul val al tinerilor liberali. Este un bun organizator, cunoscător al legilor, un lider care s-a remarcat, atunci când a fost nevoie de el. În politică, avem nevoie de tineri capabili, dornici de afirmare, dispuși să se implice cu tot devotamentul, pentru a realiza ceva pentru România. Sunt convins că va fi un exemplu pentru cei din jur și consider că merită votul nostru, al ilfovenilor. Trebuie să alegem oameni care sunt cu adevărat pregătiţi pentru a intra în Parlamentul României.”
Președinte TNL Ilfov Narcis Constantin
Daniel este pentru mine un foarte bun coleg de organizație. E un tânăr inteligent destoinic foarte bine instruit și cu o educație aleasă. Am remarcat întotdeauna discursul său, cu un conținut foarte coerent, bogat în idei, bine pus la punct și interesant, care scoate la lumină problemele importante. Dintre tinerii politicieni, eu cred că are cel mai bun discurs. Are în spate și o carieră în cadrul TNL, unde a fost foarte activ. El a fost și membru supleant în Biroul Permanent. De asemenea, este un bun istoric. Îi țin pumnii colegului meu, în acest scrutin.
Senator Nicolae Nasta
Îmi doresc ca Daniel Gheorghe să fie deputat de Ilfov, pentru a arăta că tinerii pot face o altfel de politică. Este momentul să trăim într-o Românie a legalității, o Romanie capabilă să dea naștere unor conducători care să își iubească țara și să dorească să facă ceva pentru ea. Daniel s-a născut în acest județ și simt că trebuie să facă ceva pentru toți cei care locuiesc aici și care așteaptă de ani de zile să nu mai fie uitate problemele lor. Sunt convins că va fi un deputat corect și loial, care va privi în ochii alegătorilor fără rețineri, în cei 2 ani de mandat. El are nevoie de voturile ilfovenilor, pentru a dovedi că dincolo de promisiuni pot exista și fapte.
Deputat Hubert Thuma
Daniel Gheorghe este unul dintre tinerii liberali pentru care am o mare admirație. Aș putea spune că poate fi socotit pe drept un urmaș al Brătienilor, din punct de vedere al principiilor pe care le promovează, a conduitei morale, a fermității opiniilor a inteligenței și a culturii de care dă dovadă. Sunt convins că el poate fi reprezentantul unei alte clase de politicieni, care pot face un alt fel de politică. O politică în slujba cetățeanului, o politică în care primează interesul național și nu cel personal. De aceea, îmi doresc foarte mult să devină colegul meu, în Camera Deputaților. Cred vom putea face multe lucruri împreună, prin noi înșine.