În Ilfov, primarii PNL constituie o forţăimportantă. Oraşele şi pe care le conduc înglobează cea mai mare parte din locuitorii judeţului. Faptul că ei sunt majoritari în judeţ, denotă un lucru: sunt apreciaţi de concetăţenii lor pentru ceea ce au făcut în localităţile pe care le „păstoresc”. Mulţi dintre ei au ajuns la al treilea, sau al patrulea mandat consecutiv. În contextul campaniei electorale pentru Parlamentul European, Jurnalul de Ilfov a dorit să afl e ce aşteptări au primarii liberali de la viitorii europarlamentari români. Să-i ascultăm.

George Pistol 

Primar Buftea 

“O spun cu sinceritate: am așteptări mult mai mari de la europarlamentarii noștri, care își vor primi mandatul naţional de reprezentare a României la Bruxelles, în urma alegerilor de la 25 mai. Deopotrivă de la cei păstraţi de partide pe locurile eligibile, cât și de la cei noi.  În fond, toate legile adoptate de Parlamentul European îi afectează direct și imediat, pe toţi românii. Iar dacă în interiorul ţării, eforturile noastre de sincronizare cu lumea civilizată se înmulţesc constant, același lucru trebuie să se întâmple și cu demersurile – obligatoriu  competente, oneste, responsabile, ale celor nou aleși. Efectele proiectelor pe care le vor iniţia și susţine vor trebui să determine dezvoltarea economică, modernizarea structurilor ei de lucru, emanciparea naţională, într-un ritm mult mai rapid și accentuat, decât până acum”.   europarlamentare

Anghel Albu

Primar Periș

De la europarlamentari așteptăm ca, în momentul în care ajung la Bruxelles, să uite că fac parte din partide politice diferite. Acolo trebuie să fie uniți și să lucreze cu toții pentru a promova interesele României. Pentru că țelul nostru este unul singur: România. Când ai un asemenea țel, apartenența politică nu mai contează. Ei trebuie să fie mai uniți decât până acum, să nu mai poarte dispute. În privința candidatului PNL la alegerile parlamentare parțiale din colegiul 4, Daniel Gheorghe, vă pot spune că este un tânăr foarte bine pregătit. El a crescut și a fost educat în umbra tatălui său, primarul din Otopeni. Pe Silviu Gheorghe îl consider cel mai bun primar din România și eu cred că dacă va fi la fel de destoinic ca și tatăl său, va ajunge un politician de marcă, de elită, în țara noastră. Cu toții ne dorim să avem o clasă politică formată din reprezentanți asemeni lui Daniel Gheorghe. Consider că este cea mai bună alegere pe care ar fi putut s-o facă PNL la nivelul județului nostru.

Andrei Filip

Primar Moara Vlăsiei

Eu cred că succesul în alegeri al europarlamentarilor PNL, în Ilfov, poate fi garantat de felul în care sunt percepuți primarii liberali de către cetățeni. Imaginea unui partid se clădește de jos. Un primar destoinic, dedicat comunității, este o garanție că în PNL se găsesc oameni de calitate. Din fericire, primarii liberali din Ilfov sunt o dovadă a celor afirmate de mine. Și, într-adevăr, echipa de liberali propusă pentru Parlamentul European se distinge, de departe, în ceea ce privește seriozitatea și aplicarea cu care se apleacă asupra nevoilor și aspirațiilor celor care i-au trimis să reprezinte țara în înaltul for legislativ european.

Victor Niculae

Primar Ciorogârla

România este „condamnată”, irevocabil, să facă parte din Europa Unită. Pentru ca vocea ei să se facă auzită în Parlamentul European, românii trebuie să trimită, acolo, oameni de calitate. Ori acest lucru nu este posibil dacă tu, alegător, stai deoparte. Acest scrutin este un prilej pentru români de a face o alegere corectă și înțeleaptă. Părerea mea este că dreapta europeană ar trebui să conducă Uniunea, iar în rândurile acesteia ar trebui să se regăsească un număr cât mai mare de liberali din România. Pentru că, vă spun sincer, ei au demonstrat că sunt devotați intereselor românilor.

Narcis Constantin

Viceprimar Măgurele

Cred că PNL are cea mai bună listă de europarlamentari. Dacă ne uităm la istoricul celor pe care-i propunem și care au mai fost membri ai Parlamentului European, vedem că aceștia sunt, într-adevăr, profesioniști. Dacă analizăm activitatea Adinei Vălean, a Ramonei Mănescu, a lui Cristian Bușoi, care provin din rândurile TNL, vedem că și-au făcut pe deplin datoria în forul european, au fost foarte activi și au căpătat, acolo, o experiență importantă, care îi recomandă pentru un nou mandat. Renate Weber și Norica Nicolai au dat dovadă de profesionalism. Tinerețea celor enumerați coroborată cu experiența celor mai vârstnici fac din candidații PNL, așa cum spuneam, cea mai bună echipă. Eu apreciez că acest scrutin reprezintă „turul 0” al alegerilor prezidențiale, iar obținerea unui procent de 20% arată cine va fi în turul II la prezidențiale cu Victor Ponta. Un candidat de dreapta, care va intra în turul II cu Ponta, va fi 100% președintele României. Eu sunt convins că România nu va mai avea vreodată un președinte socialist.

Gabriel Dumănică

Primar Afumați

În ciuda faptului că românii, de obicei nu se prea implică în alegerile europene, eu voi milita ca afumățenii să se prezinte în număr cât mai mare la vot. Ei trebuie să fie conștienți că stă în puterile lor să decidă calea pe care România și Europa o vor apuca în următorii 5 ani. Dacă lucrurile nu vor merge bine în Uniunea Europeană, o parte din vină o vor purta și cei care nu și-au exercitat opțiunile în privința europarlamentarilor români. Ca liberal, sunt convins că pe actualii candidați PNL îi recomandă experiența și activitatea intensă, depusă în mandatul anterior. De aceea, îmi doresc ca afumățenii să le ofere șansa să-și continue proiectele începute care, nu mă îndoiesc, vor fi benefice pentru România și, implicit și pentru comuna Afumați.

Bogdan CĂlin

Primar Ciolpani

A sosit momentul ca Europa și România să colaboreze mai strâns pentru a rezolva o problemă care a lăsat o pată urâtă pe obrazul țării noastre: problema comunității rome. Nu sunt de acord cu acuzele aduse României de către comunitatea europeană. În fața acestei probleme, românii nu pot fi lăsați singuri. E greu să schimbi mentalitățile acestei etnii, în doar câțiva ani, iar România nu are capacitatea economică să rezolve situația. De aceea, europarlamentarii români vor trebui să pună această problemă în capul listei de sarcini care trebuie rezolvate. Îmi pun speranța în viitorii europarlamentari PNL că se vor ocupa, cu seriozitatea care îi caracterizează, de politicile de integrare în societate a comunităților de romi.

Emilian OPREA

Primar Chitila

Consider alegerile europarlamentare un eveniment foarte important pentru România, în general și pentru Chitila, în special. Vreau să mă adresez concetățenilor mei și să le reamintesc că, datorită Europei, românii pot călători liber, oriunde, pe continent. Că pot munci în orice țară din Europa. Că România va primi 40 de miliarde de euro, în următorii 7 ani. Chitila, fără fonduri europene nu ar fi arătat niciodată așa cum arată acum. De aceea, apelez la cetățenii Chitilei să vină la vot, pe 25 mai, pentru a contribui la viitorul României și la viitorul european al orașului nostru. Totodată, îmi pun speranța că viitorii europarlamentari PNL își vor folosi experiența acumulată pentru a ajuta România să devină o națiune respectată și apreciată de surorile sale europene.

Adrian Budeanu

Primar Clinceni

În ciuda faptului că electoratul român nu manifestă un interes prea mare față de alegerile europarlamentare, dovadă procentul mic al prezenței la vot, în 2009, acest scrutin își are importanța lui. Acum se hotărește cine va conduce Europa, în următorii 5 ani, stânga sau dreapta. De aceea, alegătorii ar trebui să fie interesați în egală măsură și de acest scrutin, ca și de cele naționale sau locale. Eu îmi pun speranța în candidații PNL, care au dovedit că merită să ne reprezinte în forul în care se hotăresc destinele Europei, dar și ale României, totodată.

Silviu GHEORGHE

Primar Otopeni

Alegerile europarlamentare reprezintă un moment important pentru Europa și pentru România, pentru faptul că rezultatele acestor alegeri vor situa și alte alianțe, în perspectiva scenei politice românești. Probabil că toate aceste rezultate ale partidelor care vor candida la europarlamentare vor reașeza multe alianțe, la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată, pentru alegerile prezidențiale. Lupta politică nu se va da, neapărat, pentru a obține un post de deputat în plus, ci pentru a confirma, sau nu, poziționarea forțelor politice în rândurile electoratului. Pentru că, așa cum spuneam mai devreme, aceste rezultate vor reașeza piesele pe eșichierul politic, în privința alegerilor prezidențiale. PNL are o echipă bună, matură și cu experiență, care poate obține un scor bun. Eu, unul, sper să obținem peste 20%, astfel încât președintele nostru să nu-și mai dea demisia.

Mircea MINEA

Primar Chiajna

Aceste alegeri parlamentare sunt foarte importante pentru țara noastră, pentru că destinele Europei unite, din care facem parte, se hotăresc la Bruxelles. Eu cred că noi, alegătorii, trebuie să avem mare grijă pe cine trimitem în Parlamentul European. Avem nevoie, acolo, de oameni destoinici, de profesioniști, care să reprezinte cu succes interesele României. Există, printre candidații PNL, oameni care au dat dovadă că au aceste calități și, de aceea, ei merită să-și continue activitatea spre beneficiul României și al românilor.

Marian IVAN

Primar Pantelimon

Viitorii parlamentari europeni au o mare îndatorire: să nu uite de unde au plecat și că cei rămași în țară duc greul traiului zilnic. Ei trebuie să dea dovadă că sunt patrioți și că doresc tot binele din lume pentru țara lor. De aceea ei trebuie să-și pună întreaga ființă în slujba intereselor legitime ale României și să facă tot posibilul ca aceasta să devină una dintre națiunile importante în familia europeană. Ei trebuie să lupte pentru drepturile și bunăstarea cetățenilor români care i-au trimis acolo.

Tudor Marin

Primar Găneasa

În viitorul mandat, eu văd ca sarcină principală a europarlamentarilor români rezolvarea problemelor sociale și economice ale romilor. Ei trebuie, împreună cu europarlamentarii din celelalte țări ale Uniunii, să ajute această categorie defavorizată de cetățeni europeni să ajungă la un nivel de trai decent, să-i ajute pe romi să se integreze în societate. Atâta timp cât în Europa vor exista cetățeni care trăiesc sub pragul sărăciei, UE va avea mari probleme sociale. Sunt convins că un europarlamentar cum este Renate Weber va dovedi că poate să se implice cu succes în rezolvarea acestei probleme.

Ion Samoilă

Primar Gruiu

Sunt convins că PNL va trimite în Parlamentul European o echipă care a dovedit că este formată din oameni bine pregătiți. În ultimii 5 ani, europarlamentarii PNL nu s-au făcut de râs. Ei și-au luat îndatoririle în serios și s-au impus, iar vocea lor s-a făcut ascultată în acest for european. Oameni ca Adina Vălean, Renate Weber, Norica Nicolai, Eduard Hellvig, Cristian Bușoi ne fac cinste. Ei s-au remarcat prin activitatea lor și merită să reprezinte, în continuare, România în PE. Sunt convins că electoratul nostru le va da, din nou, un vot de încredere pentru a-și continua activitatea la Bruxelles, spre binele României.

Mihai DOBRE

Primar Petrăchioaia

În primul rând, eu îmi doresc de la viitorii europarlamentari să nu uite că sunt români și să aibă mereu în vedere nevoile românilor. De asemenea, să nu-i uite pe oamenii simpli care i-au trimis, acolo, să-i reprezinte și să-i respecte, așa cum și cetățenii de rând îi respectă pe reprezentanții lor în Parlamentul European. Ei trebuie să-i convingă pe europeni că România, la rândul ei, trebuie să fie respectată, iar pentru aceasta ei trebuie să dea dovadă de o conduită exemplară și de o implicare pe măsura îndatoririlor importante ce le revin.

Paul Precup

Primar Mogoșoaia

Uniunea Europeană e rezultatul eforturilor țărilor membre pentru un bine comun. Pentru a transforma dorinţele în realitate este nevoie de un program bine gândit care poate porni numai de la modul în care Europarlamentarii ne vor reprezenta interesele. Primul pas al României spre a avea o politică naţională sănătoasă este ca politica Uniunii Europene să fie sănătoasă, iar politica  Uniunii Europene este făcută de Eu­roparlamentarii ce vor fi aleși de către toţi cetăţenii Uniunii Europene, și deci și de noi, peste 2 săptămâni. Sunt convins că Europarlamentarii PNL odată ajunși în Parlamentul European, vor lupta pentru interesele României, iar linia Liberală care a stat dintotdeauna la baza unui capitalism sănătos este foarte important să fie păstrată pentru a se putea implementa progra­me ce vor încuraja deschiderea de noi afaceri și atragerea de investiţii pt ca acestea, la rândul lor, să poată genera locuri de muncă, ceea ce va duce la creștere economică și la dezvoltare locală.

Vasile Cimpoeru

Primar Bragadiru

Multe din localitățile din Ilfov nu ar fi arătat cum arată în ziua de astăzi, fără Europa unită. Intrarea României în UE a adus după sine finanțări din fonduri europene, care au schimbat fața orașului Bragadiru, ca să dau un exemplu. De aceea consider că europarlamentarii români care vor ajunge la Bruxelles trebuie să aibă țeluri comune, care, pe de o parte, să rezolve problemele economice și sociale ale României, iar, pe de altă parte să militeze ca țara noastră să ocupe locul pe care îl merită Europa. De aceea, sunt de părere că cei care vor vota pe 25 mai, prin alegerea pe care o vor face, vor trimite în Parlamentul European oamenii care să ducă la îndeplinire aceste deziderate.

Ninel BoȘcu

Primar Domnești

Europarlamentarii care vor ajunge la Bruxelles trebuie să facă astfel încât alegătorii români să-și schimbe percepția asupra clasei politice românești. Pentru aceasta, ei trebuie să facă dovada implicării în susținerea intereselor României, să dea dovadă de seriozitate, profesionalism și, ceea ce este mai important, de patriotism. Ei vor trebui să lase deoparte interesele de partid și să pună umărul la clădirea unei Românii moderne, o țară din Uniunea Europeană care să se remarce prin performanță economică.